Ocnamureșeni
Un tânăr originar din Ocna Mureș a dezvoltat, în Cluj Napoca, un business cu care începe să aibă succes
Un tânăr originar din Ocna Mureș, care a lucrat mai mulți ani în Marea Britanie, inclusiv la cules de căpșuni, a dezvoltat un business la Cluj, care începe să aibă succes, în condițiile în care în Alba, pe acest domeniu, se află cei mai mari jucători din România. Dacian Bugnar vrea ca peste ani, Via Dacia SRL, firma pe care o conduce, să devină lider pe piața de piatră cubică, de la producție, comercializare și montaj.
La fel ca orice alt tânăr din România, Dacian Bugnar, și-a încercat norocul peste granițe, după terminarea studiilor, la 23 de ani. Cinci ani a lucrat în mai multe domenii, avansând treptat, după ce a început cu cele mai grele munci. De la cules de căpșuni și cărat de lăzi, a ajuns să se ocupe de gestionarea activității firmei, fiind responsabil de supravegherea liniilor de producție.
Fiind un naționalist convins, Dacian nu a luat în calcul să rămână peste granițe, s-a întors acasă și a investit o parte din banii câștigați în agricultură. A renunțat, deoarece și-a dat seama că domeniul de agricultură pe care l-a abordat este doar pentru subzistență și nu este un business care să i se potrivească.
Pasionat de construcții, el a ales să acceseze un proiect cu finanțare europeană, deschizând astfel, în urmă cu trei ani, Via Dacia SRL, societate comercială care se ocupă cu montarea de piatră cubică și pavaje.
”Via” vine de la drum, în limba latină, iar ”Dacia” de la numele său, dar și de la Dacia Antică, perioadă în care cele mai multe drumuri erau din piatră.
”Perioada de accesare și implementare a proiectului a fost foarte grea, din cauza birocrației, dar și din cauza că proiectul s-a adresat unor categorii sociale vulnerabile, persoane care își găsesc greu de muncă. Astfel a trebuit să respect condițiile proiectului, dar și să caut oameni buni, muncitori, cu care să pot face treabă”, a spus Dacian.
Cu toate acestea, până și-a format o echipă bună, cu care să poată realiza lucrări de calitate, a fost nevoie de timp.
”Apoi am prins curaj și am pus problema altfel. Primii doi ani de zile au fost grei pentru firmă, am fost pe pierdere sau pe zero. Practic, am mers cu prețuri foarte mici, pentru a câștiga notorietate și încredere pe piață. Mi-am asumat să câștig astfel încât să-mi pot plăti cheltuielile și angajații, fără să fac deloc profit, dar să avem de lucru”, a explicat Dacian.
El a declarat, de la bun început, că a intrat pe piața din Cluj după ce și-a dat seama că era foarte greu să supraviețuiască în Alba, pe o piață unde se află cele mai puternice companii din domeniu.
”Eu venind de nicăieri, tânăr, fără experiență, nu te bagă nimeni în seamă. Oamenii nu aveau de unde să știe că tu poți să faci treabă. Omul merge pe recomandări care le-au primit cei vechi pe piața din Alba și este normal ca majoritatea să lucreze tot cu ei”, a mai spus Dacian.
Astfel, firma înființată de el a cunoscut succesul la Cluj, în urmă cu un an și jumătate, iar apoi s-a extins și a executat lucrări la Timișoara, Piatra Neamț, Sibiu, Codlea și Arad.
”Lucrările pe care le-am executat au fost de calitate, au venit recomandările, am avut un portofoliu, ce să prezint pe site. Dacă nu erau fondurile europene, respectiv bani pentru salariile de început ale angajaților, materie primă, scule de care ai nevoie, era foarte, foarte greu. Am executat doar lucrări private sau în antrepriză, în colaborare cu alte firme. De exemplu, un constructor puternic câștigă o lucrare, ridicarea unui bloc, imobil, însă curtea, care trebuie pavată sau în care trebuie montată piatră cubică, nu e domeniul lui de activitate. Via Dacia s-a dezvoltat odată cu continua dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca. Între lucrările importante se numără curtea Institutului Teologic Protestant din Cluj Napoca sau a Liceului de Arte Populare Tudor Jarda. Și la Timișoara am avut o lucrare importantă, la un viitor complex turistic, care este un proiect foarte ambițios”, a spus Dacian.
Via Dacia SRL a încheiat anul cu o cifră de afaceri de circa 200.000 de euro și mizează în 2018 pe o creștere de cel puțin 40%.
”În acest domeniu, ca în oricare altul, este loc pentru fiecare. Eu am considerat că mai mult la Cluj, decât la Alba. Sunt lucrări care pentru cei mai mari jucători nu sunt importante, dar pot fi pentru tine o pâine bună. Pentru a avea succes, contează să-ți respecți angajații, să-i plătești bine și atunci ei la rândul lor îți vor respecta clienții”, a mai spus Dacian.
El vrea ca după zece ani să devină lider al pieței de piatră cubică din România, de la producție, până la comercializare și montaj.

Ocnamureșeni
Un inginer horticol din Ocna Mureș crește plante ornamentale topiare și bonsai
Cristian Boroș este inginer horticol și producător de plante ornamentale, în special plante ornamentale topiare și bonsai, din Ocna Mureș. Acesta a expus la Târgul Grădinarului 2025 de la Alba Iulia o gamă variată de plante și bonsai, cu forme care mai de care mai inedite.

Bărbatul se ocupă personal de creșterea plantelor pe tot parcursul vieții lor, de la stadiul de plantă tânără, până la stadiul final. Pentru ca o plantă să ajungă în stadiul de adult e nevoie de 4-5 ani de îngrijire constantă: „Aceste spirale au ajuns la vârsta de 6 ani de viață. La bonsai e puțin mai diferit, iar ienuperii pot ajunge și la 10 ani”, a declarat crescătorul pentru ziarulunirea.ro.
Bărbatul spune că nu este greu de crescut plante topiare, totul este să ai imaginație: ”Ele se produc de la zero. Practic, dintr-o plantă normală, crescută natural, începem să o tundem după 3-4 ani de viață, când ajunge la un metru și jumătate. De acolo începem să lucrăm cu imaginația, să facem forme, unele mai comune, cum sunt spiralele simple, dar elegante din grădini. Avem și spirale cu sferă în vârf, dar și bile spiralate, câte trei pe o tulpină”, spune Cristian Boroș.
Aceste forme sunt de obicei plantate în centrul unei curți sau la o intrare mai mare, producând un efect deosebit.
Forma plantelor se face numai prin tundere, la vârste fragede și durează câțiva ani pentru a ajunge la formele finale. Plantele se tund de ori pe an, prima la începutul primăverii, iar a doua tundere la sfârșitul verii și începutul toamnei, după care planta intră la iernat.
Arbuștii nu sunt pretențioși, fiind ușor de întreținut. În pepinieră se fac tratamente preventive, dar și într-o grădină se întrețin foarte ușor, iar pentru boli și dăunători folosindu-se doar produse fito-farmaceutice.
În ceea ce privește prețurile, cele mai accesibile sunt la plantele cu trei sfere, mai ușor de format, și pornesc de la 500 de lei. La bonsai și formele unicate, cum ar fi o vază cu flori, costurile ajung și la 2.000 de lei.
Ocnamureșeni
Ocnamureșanca Lucreția Deteșan, sărbătorită de autoritățile locale, la împlinirea vârstei de 100 de ani
Aniversare cu totul specială la Ocna Mureș, sâmbătă, 15 februarie 2025. Doamna Lucreția Deteșan a fost sărbătorită cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 100 de ani.
Aniversata a fost înconjurată cu și mai multă dragoste decât în mod obișnuit de cei mai apropiați oameni din viața dânsei.
La evenimentul aniversar au participat și primarul orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler, viceprimarul Paul Podariu și directoarea Casei de Cultură „Ion Sângereanu” Ocna Mureș, Liana Stoica.
Lucreția Deteșan s-a născut în 15 februarie 1925, la Cipăieni, în apropiere de Luduș (județul Mureș). Mamă a șapte copii, are 21 de nepoți și foarte mulți strănepoți. A fost croitoreasă, iar după căsătoria cu soțul ei, care se ocupa de prelucrarea blănurilor, s-a mutat în Ocna Mureș.
În ziua aniversară de sâmbătă, 15 februarie 2025, Lucreția Deteșan a primit o diplomă și o plachetă aniversare, un buchet de flori, dar și un plic cu suma de 1.000 de lei din partea Primăriei și Consiliului Local Ocna Mureș.
Ocnamureșeni
Ocnamureșanca Horja Maria, sărbătorită de autoritățile locale, la împlinirea vârstei de 100 de ani
Ocnamureșanca Horja Maria a fost sărbătorită vineri, 31 ianuarie 2025, la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani. Reprezentanții administrației locale i-au dus flori, tort, o diplomă și o plachetă aviversară, fiind primiți cu zâmbetul pe buze și chipul senin.
„O viață cât un centenar pentru d-na. Horja Maria, din Ocna Mures, azi la împlinirea vârstei de 100 de ani. Aceasta a fost sărbătorită de d-nul. primar Silviu Vințeler și de d-nul. viceprimar Paul Podariu, aducând o mare bucurie și emoție! O diplomă, o plachetă, un mic dar și un buchet frumos de flori au adus zâmbet și caldura ptr sărbătorită! Să fiți sănătoasă, bucuroasă și să-i aveți pe cei dragi aproape, încă mulți ani!” au transmis reprezentanții Primăriei Ocna Mureș.
- Din Județacum 11 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025, dar și în următorii ani | ocnamuresinfo.ro
- Din Județacum 11 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | ocnamuresinfo.ro
- Din Județacum 11 luni
Mesaje de Florii 2024. SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise persoanelor care îşi sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
- Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 11 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 10 luni
Mesaje de ZIUA COPILULUI, 1 iunie 2024. SMS-uri, felicitări, urări de „la mulţi ani” | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 11 luni
Nume de femei și bărbați care se sărbătoresc de Florii 2024 | ocnamureșinfo.ro