Rămâi conectat

Știri din zonă

Un spaniol stabilit în comuna Hopârta a deschis la Șpălnaca o fabrică unde produce „Pedro” – cidru artizanal sec

Publicat

în

Pedro, un spaniol care  s-a stabilit în urmă cu câțiva ani în comuna Hopârta, la Șpălnaca mai exact, unde a pus bazele unei fabrici și produce cidru artizanal sec, o băutură care îi poartă numele.

Ani de zile a durat până bărbatul a reușit, probă după probă, să ajungă la calitatea dorită pentru băutura pe care o produce în fabrica de la Șpălnaca. După o perioadă lungă de cercetări, Pedro a ales merele cele mai potrivite pentru un cidru de calitate: „A fost nevoie să mergem în Apuseni și din vorbă în vorbă am ajuns la Lupșa. Am găsit acolo merele, le-am analizat, mi-au plăcut, am reușit să le altoim și să avem mere autohtone, potrivite pentru cidru. Acum le creștem în livada proprie, certificată ecologic”, a declarat pentru ziarulunirea.ro producătorul.

După cinci ani de cercetare, producătorul de cidru a hotărât că este momentul să și îmbutelieze. Întregul proces se desfășoară în fabrica din Șpălnaca, care se compune dintr-un spațiu închis de 200 mp, care adăpostește presa pneumatică, precum și rezervoarele și sistemele de filtrare și îmbuteliere. Suprafața exterioară a fabricii este de 800 mp. Întreg procesul de producere a cidrului este artizanal, se folosesc doar mere, fiind necesare aproximativ 10 fructe pentru a face un litru de băutură.

În livada de la Șpălnaca sunt cultivate 23 de soiuri diferite, iar pentru prepararea cidrului trebuie ca soiul să aibă o aciditate foarte mare, fiind nevoie atât de mere acre, cât și de mere dulci.

Cu toate că merele cresc peste tot în lume, Pedro spune că merii au nevoie de 900 de ore cu temperaturi sub zero grade Celsius: „Le place o iarnă rece, așa cum e la noi. În Transilvania condițiile climatologice condițiile sunt foarte bune pentru creșterea merilor”.

Cidrul lui Pedro este produs după o rețetă personală, pe care a dezvoltat-o în decursul celor 5 ani de cercetări, în care a combinat diferite soiuri de mere și, binențeles cu ajutorul specialiștilor din Spania.

Una din problemele de care s-a lovit producătorul este cea a forței de muncă din România: „E greu, dar ne descurcăm, ne-a obișnuit în cinci ani de zile și reușim să facem față”.

Bărbatul a ajuns în România prima dată în urma unei invitații, ca turist, în concediu:„Îmi place tare țara, oamenii, îmi plac tare tradițiile. Mâncarea în România este sănătoasă, naturală, are gustul foarte intens. Așa m-am hotărât să mă mut în România și să fac cidru în România”, povestește spaniolul.

Bărbatul mărturisește că oamenii din zonă au fost la început surprinși că un străin a venit în România să investească, dar le-a demonstrat în timp că dacă pui pasiune, multă perseverență și răbdare, poți reuși: „O afacere nu se face doar așa, de la noapte la zi, e nevoie de ani de muncă dacă vrei un produs competitiv, cu care să poți să ieși pe piața locală, națională și de ce nu, internațională”.

Cidrul artizanal sec produs la Șpălnaca a fost prezentat în luna septembrie la târgurile locale și urmează să fie comercializat în câteva restaurante din zonă, iar mai departe poate și în alte țări. Produsul poate fi cumpărat de asemenea din magazinele cu specific naturist din Alba Iulia.

Primele persoane care au gustat cidrul au fost chiar membrii familiei lui Pedro, veniți de la Madrid în România în primăvara acestui an să îl viziteze și să cunoască România: „Surorile mele, cumnatele și nepoțelele au fost în România, iar pentru mine a fost o bucurie imensă că au gustat cidrul Pedro”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri din zonă

Acțiune de împădurire, organizată de IJJ Alba în zona localității Ciugudul de Jos din comuna Unirea

Publicat

în

În fiecare început de primăvară, în preajma Zilei Internaționale a Pădurilor (21 martie) Jandarmeria Alba participă la activități de reîmpădurire.

Luni, 24 martie 2025, efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Avram Iancu Alba, au demonstrat din nou angajamentul lor față de comunitate și mediu printr-o acțiune de plantare de copaci, alături de membrii Ocolului Silvic Aiud, în zona localității Ciugudul de Jos din comuna Unirea.

Speciile pe care aceștia le-au plantat au fost gorun, carpen și stejar. Cu scopul de a atrage atenția asupra importanței protejării mediului înconjurator, pentru conservarea biodiversității, îmbunătățirea calității aerului, crearea unui mediu mai verde și mai plăcut, pentru sustenabilitatea și îmbunătățirea nivelului vieții, având un impact pe termen lung asupra sănătății planetei, în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare, această activitate devenid deja o tradiție la nivelul Jandarmeriei Alba.

Adresăm mulțumiri celor care și-au arătat disponibilitatea și s-au implicat în această campanie și lansăm un îndemn pentru cetățenii comunităţii, să se alăture prin acţiuni de voluntariat, la plantarea de arbori, la ecologizarea terenurilor și padurilor, totodată să păstreze natura curată. Împreună putem contribui la crearea unui loc mai frumos și mai sănătos pentru noi toți.
Șirul activităților dedicate celebrării a 175 de ani de existență a Jandarmeriei Române, va continua pe tot parcusul săptămânii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Incendiu la o anexă gospodarească din Lunca Mureșului. Intervin pompierii militari din Aiud

Publicat

în

Pompierii militari din Aiud au fost solicitați să intervină, luni după-amiază, pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească din Lunca Mureșului.

„Secția de pompieri Aiud intervine pentru stingerea unui incendiu în loc. Lunca Mureșului. Din informațiile preliminare incendiul se manifestă la o anexă gospodărească. Forte alocate: 2 x ASAS și 1 x EPA”, a transmis ISU Alba.

UPDATE: „Incendiul sa manifestă la o anexă gospodarească pe aproximativ 20 mp. Se intervine pentru stingerea în totalitate a incendiului. La locul producerii evenimentului este asistată medical de către echipajul SMURD o persoană cu atac de panică”, a mai transmis ISU Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Trenul Interregio Cluj-Napoca – Sibiu oprit pe Magistrala 300, la Lunca Mureșului, din cauza unui incendiu de vegetație uscată

Publicat

în

Trenul Interregio pe ruta Cluj-Napoca – Sibiu a fost oprit pe Magistrala 300, din cauza unui incendiu de vegetație uscată care pune în pericol circulația feroviară în condiții de siguranță.

„Sectia de pompieri Aiud intervine pentru stingerea unui incendiu vegetatie uscată, în proximitatea magistralei 300, tren Interregio de calatori (31 de pasageri) în Lunca Mureș pe linia (Cluj-Napoca – Sibiu). Trenul momentan este oprit, nu poate trece, conducatorul menționând că din cauza fumului și riscului de incendiere la lococmotivă. Forțe alocate: 1 ASAS și SVSU Lunca Mureșului”, a transmis ISU Alba.

UPDATE: „Incendiul a fost stins. Au ars aproximativ 4 hectare de vegetatie uscată”, a mai transmis ISU Alba.

FOTO: ISU Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures