Ocnamureșeni
Uleiurile presate la rece într-o gospodărie din Ocna Mureș sunt căutate în toată țara pentru proprietățile lor terapeutice
Un bărbat din Ocna Mureș a început cu câțiva ani în urmă o mică afacere de familie care, deocamdată, îi aduce mai multe satisfacții sufletești decât materiale. Iacob Haiduc produce în propria gospodărie, ajutat de soție și cei doi copii, uleiuri presate la rece despre care spune că au proprietăți în ameliorarea anumitor afecțiuni.
Cunoscute sub denumirea ”Ulei de Casă”, produsele care iau naștere la Ocna Mureș sunt vândute la târguri și în magazine de profil din toată țara, cererile fiind tot mai multe an de an. Ulei de rapiță, ulei din semințe prăjite și semințe crude, din germeni de porumb, in, nucă, susan, floarea soarelui, mac, măceșe, nucă, de struguri sau ulei de cânepă sunt câteva dintre produsele oferite de familia Haiduc.
Majoritatea se folosesc în salate, cele de rapiță și floarea soarelui sunt bune și la gătit, iar unele pot fi consumate și ca atare, în cantități mici, ca adjuvante în ameliorarea anumitor afecțiuni sau în tratamente cosmetice.
Spre exemplu, uleiul de nucă presat la rece este ideal pentru persoanele care suferă de hipercolesterolemie și sunt predispuse la ateroscleroză, fiind de asemenea benefic pentru persoanele care desfășoară activități intelectuale și fizice deoarece are și un efect tonic.
Uleiul de dovleac presat la rece este printre cele mai puternice vermifuge și detoxifiante naturale, fiind utilizat în trecut într-o multitudine de boli, de la cele infecțioase la cele cu substrat hormonal sau nervos. Utilizarea uleiului de dovleac din timpuri străvechi îl recomandă ca adjuvant în preîntâmpinarea și ameliorarea alergiilor, afecțiunilor gastrice, hepatice, de vezică, rinichi și prostată.
Uleiul de susan presat la rece este un ulei foarte bogat în vitamina E și complexul B, fiind extrem de benefic pentru sănătatea pielii. Susanul e recomandat și în tratamentul insomniilor sau ca aport proteic în diferite afecțiuni de nutriție. De asemenea, ajută la detoxifierea ficatului și rinichilor.
Uleiul din sâmburi de struguri este o sursă extraordinară de vitamina E, F și B5, putând fi utilizat în tratamente cosmetice datorită antioxidanților puternici pe care îi conține.
Uleiul de cânepă presat la rece și semințele din cânepă sunt considerate unele dintre cele mai sănătoase produse alimentare din lume, datorită conținutului lor ridicat de acizi grași esențiali. Oferind balanța ideală de acizi grași Omega 6 și Omega 3, uleiul de cânepă ameliorează complicațiile majore ale diabetului și atenuează efectele secundare ale chimioterapiei. Folosit pentru uz extern, uleiul de cânepă ajută la oxigenarea și hidratarea corectă a pielii, fiind util în eczeme, dermatite.
Ulieul de rapiță presat la rece este considerat a avea o mie de calități și, conform unor specialiști, este chiar mai bun decât uleiul de măsline. Acesta face parte din categoria grăsimilor sănătoase, benefice pentru organism și în special pentru sistemul cardiovascular.
Ceea ce este însă important de reținut – uleiurile presate la rece nu vindecă, ci doar pot ameliora unele boli și afecțiuni.

Ocnamureșeni
Un inginer horticol din Ocna Mureș crește plante ornamentale topiare și bonsai
Cristian Boroș este inginer horticol și producător de plante ornamentale, în special plante ornamentale topiare și bonsai, din Ocna Mureș. Acesta a expus la Târgul Grădinarului 2025 de la Alba Iulia o gamă variată de plante și bonsai, cu forme care mai de care mai inedite.

Bărbatul se ocupă personal de creșterea plantelor pe tot parcursul vieții lor, de la stadiul de plantă tânără, până la stadiul final. Pentru ca o plantă să ajungă în stadiul de adult e nevoie de 4-5 ani de îngrijire constantă: „Aceste spirale au ajuns la vârsta de 6 ani de viață. La bonsai e puțin mai diferit, iar ienuperii pot ajunge și la 10 ani”, a declarat crescătorul pentru ziarulunirea.ro.
Bărbatul spune că nu este greu de crescut plante topiare, totul este să ai imaginație: ”Ele se produc de la zero. Practic, dintr-o plantă normală, crescută natural, începem să o tundem după 3-4 ani de viață, când ajunge la un metru și jumătate. De acolo începem să lucrăm cu imaginația, să facem forme, unele mai comune, cum sunt spiralele simple, dar elegante din grădini. Avem și spirale cu sferă în vârf, dar și bile spiralate, câte trei pe o tulpină”, spune Cristian Boroș.
Aceste forme sunt de obicei plantate în centrul unei curți sau la o intrare mai mare, producând un efect deosebit.
Forma plantelor se face numai prin tundere, la vârste fragede și durează câțiva ani pentru a ajunge la formele finale. Plantele se tund de ori pe an, prima la începutul primăverii, iar a doua tundere la sfârșitul verii și începutul toamnei, după care planta intră la iernat.
Arbuștii nu sunt pretențioși, fiind ușor de întreținut. În pepinieră se fac tratamente preventive, dar și într-o grădină se întrețin foarte ușor, iar pentru boli și dăunători folosindu-se doar produse fito-farmaceutice.
În ceea ce privește prețurile, cele mai accesibile sunt la plantele cu trei sfere, mai ușor de format, și pornesc de la 500 de lei. La bonsai și formele unicate, cum ar fi o vază cu flori, costurile ajung și la 2.000 de lei.
Ocnamureșeni
Ocnamureșanca Lucreția Deteșan, sărbătorită de autoritățile locale, la împlinirea vârstei de 100 de ani
Aniversare cu totul specială la Ocna Mureș, sâmbătă, 15 februarie 2025. Doamna Lucreția Deteșan a fost sărbătorită cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 100 de ani.
Aniversata a fost înconjurată cu și mai multă dragoste decât în mod obișnuit de cei mai apropiați oameni din viața dânsei.
La evenimentul aniversar au participat și primarul orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler, viceprimarul Paul Podariu și directoarea Casei de Cultură „Ion Sângereanu” Ocna Mureș, Liana Stoica.
Lucreția Deteșan s-a născut în 15 februarie 1925, la Cipăieni, în apropiere de Luduș (județul Mureș). Mamă a șapte copii, are 21 de nepoți și foarte mulți strănepoți. A fost croitoreasă, iar după căsătoria cu soțul ei, care se ocupa de prelucrarea blănurilor, s-a mutat în Ocna Mureș.
În ziua aniversară de sâmbătă, 15 februarie 2025, Lucreția Deteșan a primit o diplomă și o plachetă aniversare, un buchet de flori, dar și un plic cu suma de 1.000 de lei din partea Primăriei și Consiliului Local Ocna Mureș.
Ocnamureșeni
Ocnamureșanca Horja Maria, sărbătorită de autoritățile locale, la împlinirea vârstei de 100 de ani
Ocnamureșanca Horja Maria a fost sărbătorită vineri, 31 ianuarie 2025, la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani. Reprezentanții administrației locale i-au dus flori, tort, o diplomă și o plachetă aviversară, fiind primiți cu zâmbetul pe buze și chipul senin.
„O viață cât un centenar pentru d-na. Horja Maria, din Ocna Mures, azi la împlinirea vârstei de 100 de ani. Aceasta a fost sărbătorită de d-nul. primar Silviu Vințeler și de d-nul. viceprimar Paul Podariu, aducând o mare bucurie și emoție! O diplomă, o plachetă, un mic dar și un buchet frumos de flori au adus zâmbet și caldura ptr sărbătorită! Să fiți sănătoasă, bucuroasă și să-i aveți pe cei dragi aproape, încă mulți ani!” au transmis reprezentanții Primăriei Ocna Mureș.
- Din Județacum 11 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025, dar și în următorii ani | ocnamuresinfo.ro
- Din Județacum 11 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | ocnamuresinfo.ro
- Din Județacum 11 luni
Mesaje de Florii 2024. SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise persoanelor care îşi sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 10 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
- Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 12 luni
Păcăleli și farse de 1 APRILIE 2024: Idei de farse pe care prietenii le vor ține minte mult și bine | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 11 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 10 luni
Mesaje de ZIUA COPILULUI, 1 iunie 2024. SMS-uri, felicitări, urări de „la mulţi ani” | ocnamuresinfo.ro