Actualitate
Stare de tensiune la Ocna Mureş
Lucrările de rarefiere şi toaletare a copacilor de pe dealul „Banţa” provoacă nemulţumiri în rândul populaţiei oraşului.
Sute de cetăţeni ai oraşului Ocna Mureş sunt alarmaţi din cauza tăierilor masive de copaci din pădurea de protecţie situată pe dealul „Banţa”, aflat în imediata apropiere a blocurilor de locuinţe colective din centrul oraşului. Aceştia spun că din cauza tăierilor motivate ca fiind „tăieri de toaletare şi rărire”, pericolul de surpare a plafoanelor fostelor mine de sare creşte, punând în pericol însăşi existenţa oraşului. „Pădurea a fost plantată în urmă cu zeci de ani tocmai pentru a proteja oraşul de infiltrarea apelor meteoritice în subsol, fenomen care dacă nu este stopat, poate duce la surparea plafoanelor minelor de sare, lucru de altfel constatat în urmă cu câţiva ani, atunci când magazinul „Plus” a fost înghiţit de surparea produsă la una dintre fostele galerii”, ne-a spus foarte îngrijorat Vasile P., unul dintre locuitorii oraşului. Acesta ne-a mai spus că după părerea domniei sale, ceea ce se face în aceste zile pe dealul „Banţa” este „un atac la siguranţa oraşului”.
Din cele discutate cu administraţia locală din Ocna Mureş, am aflat că inclusiv aceasta este nemulţumită de ceea ce se întâmplă şi că tăierile, fie ele de toaletare, ar trebui să fie oprite, mai ales că această pădure are un regim special stabilit încă acum 60 de ani, printr-o hotărâre locală în anul 1952. Administraţia locală spune că într-adevăr prin tăierea copacilor există pericolul ca apa meteoritică să nu mai poată fi drenată prin canalul de gardă, astfel încât aceasta ar putea să se infiltreze într-o cantitate mult prea mare în sol, influenţând în mod negativ stabilitatea terenurilor situate deasupra fostelor galerii de mină, mărind în acest fel riscul repetării „fenomenului Plus”, care a dus la crearea unui nou lac de apă sărată în centrul oraşului. În plus de acestea, potrivit celor afirmate de primarul oraşului Ocna Mureş, jurist Silviu Vinţeler, zona începuse să fie percepută de locuitori ca o zonă de recreere, ea fiind cuprinsă în planul de dezvoltare socio-economică a oraşului şi a studiilor de fezabilitate, ca fiind componentă a viitoarei baze de tratament şi odihnă pe care administraţia doreşte să o amenajeze, folosind în acest fel potenţialul binefăcător al apelor clorosodice ce au fost folosite în tratarea diverselor boli. „Încercăm să împiedicăm intervenţia motofierăstraielor în pădurea de pe dealul „Banţa”. Deocamdată cei de la Romsilva stau tare pe poziţie şi spun că ei au un contract ferm şi că-l vor onora. Vom sesiza Instituţia Prefectului să medieze această dispută care a alarmat sute de persoane din oraş. Personal nu pot să accept această idee. Or fi ei cei care administrează fondul forestier din judeţ, dar cred că trebuiau să se consulte şi cu noi, nu să decidă singuri ce fac pe teritoriul administrat de Primăria oraşului Ocna Mureş”, ne-a declarat primarul Silviu Vinţeler. Acesta ne-a mai informat că într-un fel dă dreptate „alarmiştilor” care se tem de evoluţia negativă a zonei, dat fiind că Institutul de cercetări şi proiectări miniere (MINESA) în momentul în care a efectuat cercetările privitoare la surparea plafonului fostei mine de sare şi înghiţirea de către apele sărate a magazinului „Plus”, a concluzionat că înfiltrarea apelor pluviale şi pătrunderea lor în gropile din centrul oraşului ar fi cauza majoră a fenomenului.
La rândul lor, cetăţenii spun că se tem că, odată tăiaţi sau răriţi copacii, există pericolul unor alunecări de teren, ce periclitează cartierul aflat la poalele dealului. „Dacă taie copacii vine pământul peste noi. Se ştie bine acest lucru. Structura subsolului nostru este de aşa natură încât o alunecare de teren nu ar fi mare lucru. După ce ne-au omorât industria, oamenii aceştia chiar vor să omoare şi oraşul”, declara revoltat Marcel A. Potrivit documentelor administraţiei locale, pădurea de pe dealul „Banţa” a fost plantată ca urmare a unei decizii de protejare a arealului minelor de sare prin împiedicarea scurgerii necontrolate a apelor pluviale spre lacurile create prin surparea plafoanelor fostelor mine de sare, colectarea şi dirijarea lor prin canale de gardă către râul Mureş. Hotărârea a fost luată în anul 1952, când printre alte măsuri de protejare a oraşului s-a stabilit împădurirea a 40 de hectare de teren pe dealul „Banţa” şi amenajarea unor canale de gardă în lungime de 8 kilometri, pentru crearea unui sistem de împiedicare a scurgerii apelor pluviale înspre lacurile sărate.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Concert de colinde tradiționale românești organizat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Filiala Ocna Mureș
Joi, 12 decembrie 2024, începând cu ora 17.00, la Casa de Cultură „Ion Sângereanu” din Ocna Mureș, Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Filiala Ocna Mureș a organizat un minunat concert de colinde, în prezența unui numeros public.
Au urcat pe scenă cei 78 de copii ocrotiți în centrele sociale din Ocna Mureș și Războieni, așezăminte aflate sub atenta coordonare a doamnei Raluca Orga, precum și 50 de copii aparținând Ansamblului „Tradiții Uiorene” din Ocna Mureș, coordonați de doamna Liana Stoica.
Pe scena Casei de cultură din localitate, copiii au format grupuri de colindători, care au slăvit în colinde atent alese, calda sărbătoare a Crăciunului, aducătoare de emoție și bucurie în sufletul tuturor oamenilor. Colindătorii și dansatorii mici și mari ai Ansamblului „Tradiții Uiorene” au întregit tabloul vesel și binevestitor al participanților la acest eveniment, în deschiderea căruia au răsunat colindele interpretate la pian de domnișoara Maia Sofia Orga.
Interpretarea autentică a colindelor are darul de a trezi emoții profunde, mai ales în această perioadă binecuvântată a sărbătorilor de iarnă. Vocea caldă și expresivă a doamnei Oana Bozga Pintea a reușit să transforme momentul într-o veritabilă sărbătoare a sufletului, creând o legătură specială între artist și public. Glasul domniei sale este cu adevărat unul deosebit, iar faptul că a reușit să atingă inimile tuturor celor prezenți demonstrează cât de profund poate fi impactul artei autentice.
Colindele, prin frumusețea și spiritualitatea lor, creeză mereu o atmosferă unică, iar interpretarea domniei sale pare să fi fost cu totul specială. În astfel de momente, tradițiile noastre prind viață, iar spiritul Crăciunului reînvie în inimile tuturor, oferindu-le bucurie și liniște sufletească. Un astfel de spectacol rămâne cu siguranță o amintire prețioasă pentru cei care au avut privilegiul să fie prezenți în Casa de Cultură din Ocna Mureș.
La finalul programului, copiii participanți la eveniment au primit daruri din partea moșului. Evenimentul a avut oaspeți de seamă, întrucât la seara de colinde am avut bucuria de a-i avea în mijlocul nostru pe părintele inspector Eustratie Pintea, din cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei, pe părintele Ioan Bogdan, prototop al Aiudului, pe preoții parohi din Ocna Mureș, precum și pe reprezentanții firmelor din comunitate. Adresăm felicitări copiilor și educatorilor din așezământ pentru întreaga strădanie, precum și îndrumătoarei Ansamblului „Tradiții Uiorene” pentru reușita acestui eveniment. Tuturor le dorim tuturor să aibă parte de sărbători cu multă pace în suflet.
Filiala Filantropia Ortodoxă din Ocna Mureș a luat fiinţă în anul 2003 şi oferă servicii sociale unui număr de 78 de copii și 45 de persoane adulte, prin cele cinci servicii sociale licențiate: Casa de tip familial și Centrele de zi din Ocna Mureș și Războieni. Tinerii beneficiari sunt sprijiniţi pentru a nu abandona şcoala, pentru a-şi îmbunătăți rezultatele şcolare şi a-şi forma principii şi conduite morale de viaţă. De asemenea, în tot acest timp funcționează și un serviciu de îngrijire la domiciliu pentru persoanele adulte cu dizabilități, în care sunt sprijinite zece persoane, iar de la 1 decembrie 2023, Centrul de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități, unde sunt ocrotiți 35 de beneficiari.
Orga Ciprian,
Președintele Filialei Filantropia Ortodoxă Ocna Mureș
Actualitate
Intervenție a pompierilor pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case din Ocna Mureș
Pompierii militari din Aiud și SVSU Ocna Mureș intervin, în această dimineață, pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case situate pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu, din Ocna Mureș.
„Detașamentul de pompieri Aiud a fost solicitat să intervină, în cursul dimineții, pentru localizarea și stingerea unui incendiu în loc. Ocna Mureș, str. B.P. Hașdeu. La sosirea forțelor de intervenție, la locul producerii incendiului, acesta se manifesta cu flacară, la acoperișul unei locuințe. La momentul de față incendiul este stins, se lucrează la înlăturarea efectelor negative produse de acesta. Suprafața afectată este de aproximativ 250mp. Fară victime. Forțele alocate: 2 x ASAS, 1 x EPA și SVSU Ocna Mureș”, a transmis ISU Alba.
Actualitate
Cui îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae 2024: Câți români își serbează onomastica | ocnamuresinfo.ro
Cui îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae 2024: Câți români își serbează onomastica | ocnamuresinfo.ro
Calendarul ortodox praznuieste joi, 6 decembrie, cel mai iubit Sfant, în special de cei mici și de cei care cred în magia lui Moș Nicolae.
De origine greceasca „Nikolaos”, numele este format din doua cuvinte: nike, „victorie”, si laos, „popor”, putându-se tălmaci prin „obștească biruință”.
Cui îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae
Mai puține femei se numesc Nichi, Nikko, Nikka, Nikke, Nikki Nikky sau Niculăiţa.în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea. La primul sinod ecumenic ţinut la Niceea, în anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei.
Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Sfântul, îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserică, i-a dat ereticului Arie o palmă.
Citește și: mesaje de Sfantul Nicolae
Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviţi cu joardă în semn de avertisment.
Tot tradiţia spune că nuieluşa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Naşterea Domnului (Crăciun), înseamnă că sfântul „a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.
Sfântul Nicolae a ştiut, însă, că după mustrare se cere mângâiere. Astfel, a făcut multe daruri săracilor, i-a liniştit pe cei întristaţi şi a vindecat, cu putere de la Dumnezeu, pe bolnavi.
Cel mai întâlnit nume de femeie care se sărbătorește de Sf Nicolae este Nicoleta. Tot pe 6 decembrie se mai serbează și Niculina, Nicolina, Niculita, Niculiţa, Nicole sau Nikole. Mai puține femei se numesc Nichi, Nikko, Nikka, Nikke, Nikki Nikky sau Niculăiţa.
La bărbăți, cel mai întâlnit nume serbat, pe 6 decembrie, este Nicolae. Alţi poartă numele Niculai, Neculai, Nicuşor sau Niculae. Mai puțini numesc Nic, Nik, Lae, Laie sau Niklas. Printre sărbătoriţi se numără şi care poartă numele Nicolăiţă, Niculăiţă, Culae sau Nicholaus.
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE 2024, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | ocnamuresinfo.ro
-
Actualitateacum 10 luni
MESAJE de ZIUA INDRAGOSTITILOR 2024. Ce declaraţii şi mesaje de dragoste puteţi să îi transmiteţi persoanei iubite | ocnamuresinfo.ro
-
Mondenacum 12 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | ocnamuresinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025, dar și în următorii ani | ocnamuresinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | ocnamuresinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Mesaje de Florii 2024. SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise persoanelor care îşi sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
-
Actualitateacum 7 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | ocnamuresinfo.ro