Rămâi conectat

Administrație

Spitalul din Ocna Mureș va beneficia de reabilitare termică și gestionarea eficientă a energiei cu finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020

Publicat

în

Joi, 1 noiembrie 2018, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, a fost semnat proiectul de finanțare, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, destinat îmbunătățirii gestionării energiei și reducerii consumurilor de energie de la Spitalul Orășenesc Ocna Mureș, având ca beneficiar direct această instituție medicală a orașului, iar ca beneficiari indirecți, pacienții și medicii.

Primarul Silviu Vințeler și directorul general ADR Centru, Simion Crețu, au semnat contractul pentru cererea de finanțare ”Creşterea eficienţei energetice în clădirea Spitalului Orăşenesc Ocna Mureş”, în prezența domnului Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba, instituție care este principalul partener în proiectul ocnamureșean.

Valoarea totală a cererii de finanțare este de peste 1,3 milioane euro, suma nerambursabilă obținută fiind de circa un milion euro. Investițiile vor fi susținute prin Prioritatea de Investiții 3.1.B ce vizează îmbunătățirea eficienței energetice în clădirile publice cu fonduri nerambursabile alocate prin Programul REGIO 2014-2020.

”În zona Ocna Mureș nu am avut foarte multe investiții din fondurile REGIO. Au fost atrase fonduri prin proiecte punctuale din mediul privat, dar edilii nu au beneficiat de resurse europene, situație foarte des întâlnită în cazul multor orașe mici. Nici bugetul acestora nu permitea derularea investițiilor, nici programele nu erau concepute de așa natură încât să permită eligibilitatea cheltuielilor. Situația s-a schimbat în această perioadă de programare, cât pentru localitățile urbane mici sunt alocate resurse publice pentru dezvoltare. Ne bucură interesul autorităților publice locale din Ocna Mureș pentru îmbunătățirea eficienței energetice pentru clădirile publice ocupate de instituțiile locale.

Pe de altă parte, este de menționat interesul edilitar pentru investiții în iluminatul public, dar și pentru dezvoltarea comunității locale urbane, prin proiecte integrate. Aceste inițiative sunt transpuse în cereri de finanțare pe axele 8 și 13 ale Programului REGIO. Orașul Ocna Mureș are nevoie de aceste investiții publice, are nevoie de resurse pentru dezvoltare și este importantă preocuparea pentru atragerea de fonduri, necesare proiectelor locale. Proiectul semnat azi va duce la scăderea facturilor de energie pentru clădirea Spitalului Orășenesc Ocna Mureș și va crește sigur confortul pacienților și al personalului”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Cererea de finanțare pentru proiectul ”Creşterea eficienţei energetice în clădirea Spitalului Orăşenesc Ocna Mureş” are ca obiectiv reabilitarea termică și creșterea eficientei energetice, pe lângă implementarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile și gestionarea inteligentă a consumurilor energetice. Toate acestea se realizează în scopul scăderii emisiilor poluante şi creșterii calităţii vieții în oraşul Ocna Mureş.

Clădirea Spitalului Orășenesc Ocna Mureș, are o suprafață construită desfășurată totală de 4.518 mp, iar proiectul prevede lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă, a sistemului de încălzire și producere a apei calde de consum. Vor fi derulate lucrări ce vizează instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice pentru consum propriu, lucrări de reabilitare a instalației de iluminat și măsuri conexe. Va fi reparat acoperișul tip terasă, inclusiv sistemul de colectare și evacuare a apelor pluviale.

Prin proiect se vor reface finisajele interioare în zonele de intervenție, se vor repara trotuarele de protecție, se vor crea facilități de acces, prin adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilități. Între lucrările conexe sunt prevăzute procurarea și montarea de lifturi, lucrări specifice necesare obținerii avizului ISU, reabilitarea/modernizarea instalației electrice, înlocuirea circuitelor electrice deteriorate sau subdimensionate, lucrări de înlocuire a tâmplăriei interioare și lucrări de modernizare a instalației paratrăsnet.

Durata de derulare a investițiilor este prevăzută să se încheie la finalul lunii aprilie 2023, fiind necesare fonduri totale în valoare de circa 5,937 milioane lei (peste 1,3 milioane euro), din care aproape 4,64 milioane lei (peste un milion euro) fiind fonduri nerambursabile, restul provenind din contribuția beneficiarului.

”Orașul nostru este situat chiar la limita de nord-est a județului Alba. În urmă cu mulți ani a fost o emblemă a întregii regiuni, ca urmare a exploatării de sare și a marilor producători din zonă care utilizau sarea în produsele lor. Ponderea acestor activități s-a redus mult și acum sarea este mai degrabă folosită terapeutic sau în scop turistic. Totuși, prosperitatea orașului nostru este un obiectiv pe care ni l-am asumat și suntem deciși să pregătim proiecte de calitate, ca să atragem fondurile europene care completează resursele locale.

Am pregătit mai multe cereri de finanțare, pentru a investi banii publici în ceea ce s-a dovedit important pentru locuitori și, pentru că în perioada precedentă nu s-a făcut prea mare lucru, avem mult de recuperat. Suntem foarte interesați de orice investiție care asigură îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor. Acum transmitem un semnal bun medicilor și bolnavilor din zonă, privind faptul că investim fonduri europene în reabilitarea termică a Spitalului, pentru eficientizarea consumurilor de curent și gaz, precum și pentru reducerea costurilor publice.

Anticipăm că reabilitarea și modernizarea unității spitalicești va atrage noi cadre de specialitate și va asigura un act medical de calitate pentru pacienți. Suntem foarte bucuroși că pentru acest proiect am avut parteneri cu experiență în atragerea de resurse europene și în implementarea de proiecte, respectiv Consiliul Județean Alba și Spitalul Județean de Urgență Alba, cărora le mulțumesc pentru sprijin. Împreună, vom duce cu siguranță la bun sfârșit această importantă investiție locală”, a declarat, în momentul semnării contractului de finanțare, domnul Silviu Vințeler, Primarul Orașului Ocna Mureș.

Vorbind despre acest proiect, domnul Marius Hațegan, vicepreședinte CJ Alba, a precizat: ”Susținem pe deplin partenerii noștri din Ocna Mureș și din întreg județul Alba, pentru că ne preocupă în cel mai înalt grad îmbunătățirea eficienței folosirii energiei, dar și a resurselor publice de care dispunem. Este important că, prin acest proiect, nu numai că va crește confortul termic al medicilor și pacienților din spital, dar se va putea realiza și un act medical de calitate, dispărând mucegaiurile și pereții cu tencuiala căzută. În plus, la finalizarea proiectului știm că vor scădea de peste patru ori nivelul gazelor cu efect de seră și de circa trei ori consumul de energie primară, în condițiile în care cam o treime din consumul total de energie va fi realizat din surse regenerabile de energie”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Un comentariu

Un comentariu

  1. STANCIU IOAN

    02.11.2018 la 19:39

    D-le primar VINTELER, m-am bucurat la pornirea lucrarilor la noua baza de tratament a noii statiuni balneare din OCNA MURES.Acum am un motiv in plus ca OCNEAN sa ma bucur de relansarea activitatii spitalului orasenesc, cel care a avut de-a lungul anilor medici de valoare : dr. POP{MANOC} ASA IL STIU OCNENII . Te vindeca si cu vorba blajina . Dr. GRECU, IASKO, dr, CIORTEA, INCZE, REFF DORIN, scuze pt cei nenominalizati, dar ma refer la perioada de pana in 1985, .DAR AM INTELES DE LA CONCETATENII MEI CA SI ACUM AVETI VALORI IN DOMENIU.Cu toata stima :un OCNEAN care va sustine macar moral si care vrea totusi binele urbei in care sa nascut crescut si are radacini dar si crengi in superba localitate :OCNA MURES.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

Zone verzi și dotări moderne, în opt zone din Ocna Mureș

Publicat

în

Primăria Ocna Mureș urmează să implementeze proiectul „Ocna Mureș – Verde. Revitalizarea și creșterea calității și atractivității spațiilor publice situate în principalele cartiere ale orașului – Str. Aleea Independenței, Brazilor, Mălinului”, o inițiativă ambițioasă de regenerare urbană, care vizează îmbunătățirea calității vieții în principalele cartiere ale orașului Ocna Mureș.

Proiectul se concentrează pe revitalizarea a opt zone distincte din oraș, cu accent pe crearea de spații publice atractive, funcționale și accesibile pentru toți locuitorii.

Obiectivele principale ale proiectului includ îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din cartierele vizate, crearea de spații publice multifuncționale și estetice, promovarea incluziunii sociale și a accesibilității pentru persoanele cu dizabilități, creșterea suprafeței de spații verzi și îmbunătățirea mediului urban și implementarea de soluții inovatoare și sustenabile în amenajarea urbană.

Principalele intervenții propuse în cadrul proiectului includ în ceea ce privește amenajarea peisagistică plantarea a 95 de arbori noi din specii precum Acer rubrum „October Glory” și Tilia cordata „Lima”, menajarea a 852,82 de metri pătrați cu arbuști și a 648,78 de metri pătrați cu plante perene, crearea de garduri vii din Ligustrum vulgare pentru delimitare vizuală
și semănarea de gazon rezistent la secetă și temperaturi ridicate

În ceea ce privește infrastructura și mobilierul urban se dorește realizarea de alei pietonale din piatră/covor de piatră, cu liant, pentru accesibilitatea persoanelor cu dizabilități, nstalarea de mobilier urban modern și funcțional (bănci, coșuri de gunoi, rastele pentru biciclete), amplasarea de echipamente de joacă adaptate pentru copii cu și fără dizabilități și crearea de zone de socializare sub formă de foișoare/copertine cu vegetație agățătoare

Dotări specifice pe zone:

– ZONA 1 (strada Brazilor, 1.327 de metri pătrați: Ansamblu de joacă pentru copii, panouri pentru expoziții ale elevilor;

– ZONA 2 (strada Brazilor, 1.599 de metri pătrați): Spații de socializare sub formă de foișoare/copertine;

– ZONA 3 (strada Brazilor, 514 metri pătrați): Zonă cu 2 bănci și o masă accesibilă persoanelor cu dizabilități;

– ZONA 4 (strada Brazilor, 1.039 de metri pătrați): Ansambluri de joacă pentru copii, inclusiv echipamente pentru copii cu dizabilități;

– ZONA 5 (strada Brazilor, 1.170 de metri pătrați) : Echipamente de joacă și mobilier urban adaptat pentru persoane cu dizabilități;

– ZONA 6 (strada Mălinului, 1.106 metri pătrați): Împrejmuire perimetrală pentru siguranță, echipamente de joacă inclusiv pentru copii cu dizabilități;

– ZONA 7 (strada Mălinului, 1.335 de metri pătrați): Aparate de exerciții fizice, ansambluri de joacă adaptate;

– ZONA 8 (Aleea Independenței, 500 de metri pătrați): Punct de atracție la intrarea în cartier cu mobilier urban și amenajare peisagistică.

Urmează să fie implementat un sistem de iluminat public eficient energetic, cu telegestiune integrată, să fie instalată rețea Wi-Fi publică în toate zonele amenajate, să fie montate camere de supraveghere video pentru siguranța utilizatorilo și să fie realizat un sistem de irigații automatizat pentru întreținerea spațiilor verzi

Spațiile și mobilierul urban vor fi proiecate pentru a fi utilizabile de persoane cu dizabilități. Vor fi instalate panouri informative cu coduri QR pentru acces la informații detaliate și va fi creat un site web accesibil cu informații despre proiect, inclusiv opțiuni de citire a textului și redare audio

Proiectul pune un accent deosebit pe sustenabilitate și inovație, încorporând principiile New European Bauhaus și respectând normele DNSH (Do No Significant Harm). Materialele și tehnologiile utilizate sunt alese pentru a minimiza impactul asupra mediului și a maximiza eficiența energetică.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

La mai puțin de doi ani de la inaugurarea complexului balnear „Băile Sărate”, Ocna Mureșul devine stațiune turistică de interes local

Publicat

în

La mai puțin de doi ani de când a fost inaugurat complexul balnear „Băile Sărate” Ocna Mureș, turismul este o ramură tot mai puternică a economiei locale.

De fapt, de la aproape nimic, acum afluxul turiștilor este la cote foarte ridicate, mai cu seamă că au apărut și numeroase afaceri care oferă și cazare, ne referim aici doar la afacerile înregistrate ca atare la primărie.

În prezent, sunt 126 de locuri de cazare în Ocna Mureș, după cum ne-a informat primarul Silviu Vințeler. Astfel, se îndeplinește una dintre condițiile importante pentru ca orașul să obțină statutul de stațiune turistică.

Deocamdată, doar de stațiune turistică de interes local, pentru că pentru statutul de stațiune turistică de interes național este nevoie de peste 500 de locuri de cazare.

Dar, la cum merg lucrurile, la cât de mare este interesul, acest prag va fi trecut într-un timp rezonabil. Primrul Vințeler se așteaptă să primească „atestatul” prin luna martie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Băile Sărate Ocna Mureș, profit net de peste un milion de euro în 2024

Publicat

în

Societatea Baza de tratament și agrement Băile Sărate Ocna Mureș SA a înregistrat în 2024 un profit net de 5,2 milioane de lei (aproximativ un milion de euro), față de aproximativ 3 milioane de lei în 2023.

„Intrările la băile sărate sunt pe un trend crescător. Au fost cu 73,5% mai multe în 2024 față de 2023. În total în 2024 au fost 311.796 de intrări, față de 179.769 de intrări în 2023. Important de menționat este că în luna ianuarie 2025 au fost 35.000 de intrări, aproape mai mult decât am avut într-o lună de vară anul trecut, în 2024”, a anunțat primarul orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler.

Noul complex balnear a fost construit din fonduri publice, banii fiind alocați de Consiliul Județean Alba și Consiliul Local Ocna Mureș. Băile Sărate Ocna Mureș și-au deschis porțile în 13 mai 2023.

Povestea a început în 2015, când Consiliul Județean Alba și Consiliul Local Ocna Mureș au hotărât parteneriatul pentru investiție. În 2018 au început lucrările și la sfârșitul anului 2022 au fost finalizate.

Complexul beneficiază de cabinete medicale şi de vestiare pentru medici şi asistente. Pentru cei care vin la tratament există şi cameră cu băi galvanice, împachetări cu parafină şi cu nămol. Autoritățile locale intenționează să extindă investiția și să construiască și un aquaparc.

• Și numărul de spații de cazare, în creștere

O problemă ar fi numărul nu foarte mare de spații de cazare de pe plan local, însă reprezentanții administrației locale afirmă că se fac progrese și la acest capitol.

„În acest moment există ceva mai mult de 120 de locuri de cazare autorizate de Ministerului Turismului. În curând vor fi autorizate și altele. Noi sperăm ca anul acest să trecem de 300 de locuri de czare autorizate de ministerul de resort. Evident, gradul de ocupare vara este de 100%, iar pe timp de iarnă de 50-60%”, a precizat primarul Silviu Vințeler.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures