Rămâi conectat

Actualitate

Șantierul viitoarelor băi sărate din Ocna Mureş a devenit atracţie pentru cetăţenii orașului

Publicat

în

Aflate doar în faza incipientă a construcţiei, viitoarele băi sărate din Ocna Mureş au început să devină un punct de atracţie pentru mulţi dintre cetăţenii oraşului şi nu numai.

Zilnic, grupuri de cetăţeni din oraş vin la faţa locului să vadă „minunea” pe care s-au înhămat să o facă, în parteneriat, Consiliul Local al Oraşului Ocna Mureş şi Consiliul Judeţean Alba. „Am venit, că tot este vreme frumoasă, să văd şi eu ce se construieşte. Este o treabă bună pentru oraş. Odată ce aceste băi vor funcţiona, cred că va reînflori oraşul şi va redeveni o atracţie pentru mii de oameni, aşa cum a fost odinioară”, ne-a declarat unul dintre locuitorii pe care i-am găsit în apropierea construcţiilor ce vor găzdui viitoarele băi sărate ocnamureşene. Datorită atracţiei exercitate de şantierul construcţiei, administraţia locală s-a gândit să vină în ajutorul celor interesaţi şi a început să organizeze transport şi ghidaj pentru cetăţenii interesaţi.

Potrivit lui Silviu Vinţeler, primarul oraşului: „Astfel de ieşiri vor fi organizate în fiecare săptămână sau la cererea unui grup mai mare de cetăţeni interesaţi”. Primarul ne-a informat că suma alocată pentru construcţie este 5,9 milioane de euro şi că noile băi vor avea spaţii cu destinaţii multiple, printre care se numără: o bază de agrement cu o sală de fitness, un restaurant, mai multe săli pentru tratamente terapeutice, recuperare medicală, înfrumuseţare şi sănătate, un magazin de echipamente şi produse balneare şi cosmetice, piscine şi locuri de joacă pentru copii şi că, odată construite şi după ce oraşul va redobândi statutul de staţiune balneară, se vor oferi servicii prin centrele de sănătate, recuperare, bunăstare, înfrumuseţare, consultaţii medicale şi masaj, dar şi spaţii pentru practicarea de activităţi sportive cu piscine exterioare, saune şi săli de gimnastică şi divertisment. De asemenea, acesta ne-a informat că noile băi sunt gândite pentru o capacitate de 700 de oameni pe zi pe timp de vară şi 400 de oameni pe timp de iarnă.

Noile băi sărate de la Ocna Mureş sunt considerate de populaţia oraşului ca fiind, cel puţin deocamdată, singura modalitate de dezvoltare economică a zonei, fiind precursoarele celor construite în 1897, care au rezistat mai bine de o sută de ani, până prin 2012, când au dispărut fizic. Vechile băi sărate ai fost construite în timpul Imperiului Austro-Ungar, la începutul secolului al XX-lea, cu implicarea baronilor Solvay şi Teleky, care în 1945, atunci când a avut loc o revizuire cadastrală, au intrat în posesia statului român. Se spune că în perioada interbelică, Ocna Mureş era a doua staţiune balneoclimaterică din România, ca număr de turişti şi ca importanţă medicală, cu 10.000 de persoane care făceau anual tratament aici.

Dorel LAZĂR


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Accident rutier cu două autoturisme implicate, produs pe o stradă din Ocna Mureș

Publicat

în

Un accident rutier a avut loc în după-amiaza zilei de miercuri, 20 noiembrie 2024, în localitatea Ocna Mureș. Potrivit primelor informații transmise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,UNIREA” al judeţului Alba în incidentul rutier au fost implicate două autoturisme.

„Detașamentul de pompieri Aiud intervine pentru asigurarea masurilor specifice la un accident rutier produs în loc. Ocna Mureș. În accident ar fi implicate 2 autoturisme, fara persoane incarcerate. La accident participă și SVSU Ocna Mureș. Forțele alocate: 1 ASAS și 1 ambulanță SAJ”, a transmis ISU Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

O filială a Societății cultural – patriotice „Avram Iancu” s-a reînființat la Ocna Mureș

Publicat

în

Sâmbătă, 9 noiembrie 2024, la Casa de Cultură „Ion Sângereanu” din Ocna Mureș a avut loc ședința de reînființare a filialei locale a Societății cultural – patriotice „Avram Iancu” din România.

La ședința de reînființare au participat 20 de membrii din Ocna Mureș și din Războieni, alături de ei fiind prezenți președintele Societății cultural – patriotice „Avram Iancu” din România, domnul Tiberiu Groza, și delegați din filialele Cluj Napoca și Aiud.

În fruntea filialei din Ocna Mureș a fost ales poetul Dan Suciu, cunoscut promotor cultural din zonă și cel care, de ceva vreme încoace, ne ține conectați la noutățile din Ocna Mureș și împrejurimi, prin intermediul Ziarului de Sânbenedic. Alături de domnul Dan Suciu, în biroul executiv au mai fost aleși în funcția de vicepreședinte profesorul Pantilimon Popovici și în cea de secretar scriitorul Rad Emil. Reînființarea filialei Ocna Mureș a Societății cultural – patriotice „Avram Iancu” din România a fost urmată de Spectacolul omagial „Avram Iancu, suflet românesc”, dedicat eroului național Avram Iancu, la 200 de ani de la nașterea sa.

Spectacolul a debutat cu prezentarea unor informații esențiale din viața eroului național Avram Iancu, prezentare susținută de profesorul Pantilimon Popovici, și cu un moment de cântece și dansuri populare interpretate de Ansamblul folcloric „Tradiții Uiorene” din Ocna Mureș și de solistele vocale Georgiana Vesa, Sofia Crișan și Diana Popa. Ansamblul Folcloric „Tradiții Uiorene” este coordonat încă de la înființare de soții Liana și Alin Stoica.

Au urmat apoi invitații de la Cluj Napoca: grupul vocal „Flori din Apuseni” coordonat artistic și muzical de Nicolae Turcu și grupul vocal „Muguri de folclor” coordonat de profesorul Alexandru Filip. În a doua parte a spectacolului au performat pe scenă interpreții Nicolae Turcu, Monica Coroiu, Dragoș Cîmpean și Adela Burcă, alături de cunoscutul Ansamblu Folcloric „Dor Transilvan” din Cluj Napoca. Cântecele patriotice au răsunat din vocile tinerilor interpreți acompaniate de aplauzele publicului prezent la eveniment, iar „Marșul lui Iancu” interpretat de Nicolae Turcu, cel care în 1992 cucerea marele premiu la festivalul „Mureș pe marginea ta” a fost cântat cu audiența ridicată în picioare și susținut cu aplauze de la început până la final. Spectacolul a fost prezentat în maniera sa inconfundabilă de profesoara Daniela Floroian, realizator de emisiuni culturale la Radio Reîntregirea și televiziunea națională Alba Carolina TV.

Ansamblul folcloric „Dor Transilvan” a fost înființat în urmă cu 30 de ani de directorul artistic Tiberiu Groza, un ocnamureșean format la Cluj Napoca unde activează artistic de peste 35 de ani. Ansamblul a debutat în forță pe scena „Cerbul de Aur” din Brașov și în timp a devenit un adevărat promotor al cântecului și dansului popular românesc, în țară și peste hotare.

Evenimentul cultural de la Ocna Mureș a fost organizat de Societatea cultural – patriotică „Avram Iancu” din România, cu sprijinul Primăriei Orașului Ocna Mureș și a Casei de Cultură „Ion Sângereanu” din Ocna Mureș, în sală fiind prezenți primarul orașului Silviu Vințeler, viceprimarul Paul Podariu și consilierul președintelui Consiliului Județean Alba, domnul Milu Negruț.  Pentru implicarea benevolă, organizatorii au mulțumit domnilor profesori Vasile Sârb și Levente Szöcs, și doamnei Liana Stoica, directoarea Casei de Cultură „Ion Sângereanu” din Ocna Mureș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Sfinții Mihail și Gavril 2024: Cui trebuie să îi spui „La mulţi ani” în această zi | ocnamuresinfo.ro

Publicat

în

Sfinții Mihail și Gavril 2024: Cui trebuie să îi spui „La mulţi ani” în această zi | ocnamuresinfo.ro

Biserica Ortodoxă Română îi sărbătorește, în fiecare an, în data de 8 noiembrie pe Sfinții Mihail și Gavril. Această mare sărbătoare este ultima înainte de începutul Postului Crăciunului.

Citește și: mesaje pentru Mihail și Gavril

Numele lor sunt foarte populare printre credincioși, în România peste 1,3 milioane de oameni serbându-și onomastica în această zi în care Biserica face slujbe speciale.

Afla ce nume se sarbatoresc pe data de 8 noiembrie si cui trebuie sa spui La multi ani de ziua onomastica.

Ce nume derivate se sărbătoresc de Sfântul Mihail și Gavril

Nume derivate din Mihail: Mihai, Mihaela, Mihaiela, Michi, Mișa, Mihăiță, Mișu, Mihnea, Mihaila, Mihalache, Mihalcea sau Mihuț.

Nume derivate din Gabriel: Gavrilă, Gabi, Gabriel, Găbiță, Gabriela, Găbița.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures