Rămâi conectat

Administrație

Peste 8,4 milioane de euro vor fi investiți de către CJ Alba și Primăria Ocna Mureș în stațiunea balneo-climaterică care va fi construită în oraș

Publicat

în

Consiliul Județean Alba în parteneriat cu Primăria Ocna Mureș vor investi peste 8,4 milioane de euro în stațiunea balneo-climaterică de la Ocna Mureș, ce va avea spații cu destinații multiple: bază de agrement, sală de fitness, restaurant, birouri, săli de tratament terapeutice, recuperare medicală, înfrumusețare și sănătate, magazin de echipamente și produse balneare și cosmetice, piscine, locuri de joacă pentru copii și altele, ceea ce îi oferă o complexitate deosebită.

Terenul aferent se află în domeniul public al Județului Alba, respectiv în domeniul public al orașului Ocna Mureș, în suprafaţă totală de 10.656 mp. pe strada Fabricii.

Principalii indicatori tehnico-economici ai investiției sunt:

– valoarea totală a investiţiei este de 37.879.718 lei cu TVA inclus, din care C+M este 29.395.038lei.

– valoarea dotarilor bazei de tratament și agrement este de 1.361.967 lei;

– durata de execuţie a obiectivului: 30 luni;

– suprafața teren =10656 mp;

– suprafața construită = 4654 mp;

– suprafața desfășurată = 6754 mp;

– suprafața bazine exterioare = 1721,75mp;

– suprafața terase, platforme = 3358 mp;

– suprafata spații verzi =922,25 mp (din care pe 653 mp se vor planta arbuști – tufișuri)

– P.O.T. =43.7% C.U.T.=0.64

Baza de tratament cuprinde spaţii cu diferite funcţiuni, cum sunt:

  • centrul de sănătate, cu vocatii multidisciplinare, pentru aplicarea unor cure de sănătate;
  • centrul de recuperare, cu vocatii medico sanitare, pentru aplicarea unor cure profilactice secundare, terapeutice si de recuperare medicala.;
  • centrul de bunăstare, înfrumusetare;
  • centrul de primire, divertisment si cultural, sinergic cu activităţi de receptie, relaxare, bar/restaurant, magazine, inclusiv cu produse balneare si cosmetice.
  • bază proprie de cură balneară cu: săli de tratament; piscine de tratament, săli de consultaţii medicale si masaj, etc.
  • spaţii pentru practicarea de activităţi sportive: piscină, saună, săli de gimnastică, bar, etc;
  • spatii tehnice aferente construcţiei, cum sunt: o centrală termică; o centrala de ventilare-condiţionare; o grup electrogen; o centrala telefonică; o gospodărie de apă; o depozite Principalele spaţii funcţionate ale bazei de tratament sunt: Spatii de circulaţii, ce cuprind:
  • spaţii de primire: recepţia; holuri; încăperi pentru aşteptare, corespondenţă;
  • circulaţiile orizontale şi / sau verticale:coridoare;holuri;scări;ascensoare. Spaţii de alimentaţie publică, ce cuprind:
  • sala de restaurant şi anexele lor, de asemenea si 2 terase exterioare pentru servirea mesei in anotimpul cald;
  • bar de zi, bufet, cafenea, etc. Spatii comerţ şi servicii, ce cuprind:
  • magazine;
  • spaţii pentru diferite utilităţi: agenţii de voiaj; păstrare obiecte, etc.

În preambulul raportului de specialitate, care va fi votat de consilierii județeni în ședința din 23 ianuarie, privind aprobarea acordului de asociere încheiat între CJ Alba cu orașul Onca Mureș pentru realizarea obiectivului Stațiune balneo-climaterică Ocna Mureș se arată:

Zeci de ani ”oraşul sării“ Ocna Mureş, judeţul Alba, a punctat pe harta turistică a României prin Băile Sărate. Momentul de glorie a fost atins în anii 1980, când mii de oameni din toată ţara veneau să-şi trateze afecţiunile reumatice. Încă din 1936, la Ocna Mureş s-a înfiinţat Oficiul local de cură şi turism, care a funcţionat până în 1948, când a fost desfiinţat de regimul comunist.

Dintr-un document deţinut de Arhivele Naţionale Alba aflăm că, în 1941, sezonul turistic a început la 1 iunie şi s-a încheiat în 15 septembrie.

În oferta Administraţiei Băilor Salina Ocna-Mureşului se spunea că „stau la dispoziţia onoratului public băi sărate de putină şi aburi, un ştrand bine amenajat, un hotel aşezat în mijlocul unui parc plantat cu brazi. Camere în afară de hotelul băilor se găsesc în clădiri particulare situate în apropierea Băilor“.

Baia liberă avea 30 de cabine, adâncimea maximă de 3 metri, şi era recomandată celor care sufereau de reumatism. În apropiere se afla şi arena Băilor care avea 1.000 de locuri pentru spectatori, pe care se juca volei şi tenis.

Pentru fotbal, atletism, handbal,era arena Solvay, ce avea o suprafaţă de două hectare şi 5.000 de locuri pentru spectatori. În staţiune funcţionau, în 1941, potrivit unui alt document de arhivă, două hoteluri de categoria I şi trei hanuri de categoria a II-a.

Într-o notă din 23 august 1943 adresată de administraţia Băilor către Oficiul Naţional de turism se spunea că, în patru luni, staţiunea balneară a fost vizitată de 729 de turişti, iar suma încasată a fost de 164.940 de lei.

Dintr-o adresă din 1948 aflăm că Ocna Mureş era cotată ca staţiune balneară, „aflată într-o zonă ferită de curenţi, în care existau două farmacii, 6 medici, un spital cu 50 de paturi, 5 restaurante, 10 cârciumi, 2 cofetării, 2 brutării, 6 băcănii, 10 măcelării, existau conducte cu apă, canalizare în parte, curent electric, gaz metan“. Veniturile proveneau din taxa pe cură, taxa pe muzică, subvenţii, legi speciale. Baile Ocna Mures au fost zeci de ani principala atracţie a oraşului pentru cei care sufereau de afecţiuni reumatice şi ginecologice. Datele statistice arată că în anii 1980, ajungeau aici, în fiecare an, între 7.500-8.000 de oameni din intreaga ţară. Pe harta turistică a ţării era cotată pe locul doi, după Slănic-Moldova.

Ocna Mureș este un oraș care a oferit în trecut mai multe instalații de tratament, printre care: un solariu cu amenajări pentru aeroterapie și helioterapie, instalații pentru electroterapie, băi calde, apă minerală sărată concentrată.

Dintre factorii naturali de cură trebuie menționate și apele minerale clorurate și sodice din lacurile existente pe locurile vechilor saline. Aceste ape au o concentrație deosebit de mare (266 grame /litru), fiind utilizate în trecut în tratarea unor afecțiuni, precum cele reumatismale articulare și degenerative (periartrite, tendinoze, artroze, poliartroze), neurologice periferice (sechele după poliomielite, pareze), ginecologice (metroanexită cronică, cervicită cronică, insuficiență ovariană), posttraumatismale (stări după entorse, luxații, fracturi).

Totodată, prin programul de creștere a atractivității turistice și de agrement a teritoriilor urbane Consiliul Județean Alba a stabilit inițierea și susținerea de proiecte pentru modernizarea salinelor terapeutice din Ocna Mureș, în acord cu intenția orașului Ocna Mureș de a realiza o stațiune balneoclimaterică de interes local.

Având în vedere potențialul balnear al apelor care se află pe locul vechii saline, valorificarea acestuia prin construirea unui complex de băi sărate, care să renască tradiția vechilor „Băi Sărate”, devine o necesitate pentru sănătatea tuturor celor ce ar putea beneficia de pe urma acestor resurse, astfel că noua bază de tratament va deservii atât locuitorii orașului Ocna Mureș cât și întreaga zonă limitrofă și nu numai.

Pentru realizarea în comun cu Orașul Ocna Mureș a obiectivului de investiții „Amenajare bază de tratament și agrement în Orașul Ocna Mureș” se impune trecerea cotei de ½ din terenul aferent investiției, din domeniul public al Orașului Ocna Mureș și administrarea Consiliului Local al Orașului Ocna Mureș în domeniul public al Județului Alba și administrarea Consiliului Județean Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Administrație

Investiție de peste 1 milion de lei în dotarea școlilor și liceelor din Ocna Mureș cu echipamente digitale și software

Publicat

în

Administrația orașului Ocna Mureș a lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede achiziția de echipamente digitale și sofware, în cadrul proiectului “Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar”.

Potrivit documentației, investiția este necesară pentru creștere performanțelor școlare și dezvoltarea armonioasă a elevilor.

Unitățile de învățământ care se dotează sunt situate administrativ pe raza UAT Oraşul Ocna Mureş

1) Liceul Teoretic „Petru Maior” Ocna Mureș
2) Scoala Gimnaziala „Lucian Blaga” Ocna Mureș;
3) Liceul Tehnologic Ocna Mureș.

Valoarea totală estimată a proiectului, fără TVA, este de 1.463.464,90 lei.

Lot 1 – ECHIPAMENT DIGITAL-TIC pentru laboratoare de informatică din unități de învățământ primar, gimnazial, liceal, unități conexe, dotate cu echipamente

Se vor achiziționa

– Table electronice cu posibilitate de copiere sau accesorii
– Sistem de sonorizare
– Videoproiectoare
– Rutere de retea
– Echipament pentru videoconferinte
– Monitoare cu ecran tactil
– Scanere informatice
– Computer de birou
– Computere portabile

Lot 2 – ECHIPAMENT DIGITAL-TIC pentru dotarea laboratoarelor de științe din unități de învățământ preuniversitar

– Fotocopiatoare
– Sistem de sonorizare
– Videoproiectoare
– Rutere de retea
– Echipament pentru videoconferinte
– Monitoare cu ecran tactil
– Scanere informatice
– Computer de birou
– Computere portabile (
– Table electronice cu posibilitate de copiere sau accesorii

Lot 3 – ECHIPAMENT DIGITAL–TIC pentru laboratoare de informatică din unități de învățământ IPT AMBALAJ DIN MATERIAL

– Fotocopiatoare
– Sistem de sonorizare
– Videoproiectoare
– Rutere de retea
– Echipament pentru videoconferinte
– Monitoare cu ecran tactil
– Scanere informatice
– Computer de birou
– Computere portabile
– Table electronice cu posibilitate de copiere sau accesorii

Lot 4 – ECHIPAMENT DIGITAL-TIC pentru dotarea atelierelor de practică/unitate de învătământ IPT

– Fotocopiatoare
– Sistem de sonorizare
– Videoproiectoare
– Rutere de retea
– Echipament pentru videoconferinte
– Monitoare cu ecran tactil
– Scanere informatice
– Computer de birou
– Computere portabile
– Table electronice cu posibilitate de copiere sau accesorii

Lot 5 – Softuri pentru dotarea atelierelor de practică / unitate de învătământ IPT din rețeaua IPT

– Pachete software si sisteme informatice


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Baza de Tratament și Agrement Ocna Mureș se extinde cu un Aquapark

Publicat

în

Consiliul Județean Alba în parteneriat cu orașul Ocna Mureș lansează o nouă investiție: un Aquapark ce va aduce un plus de atractivitate orașului și bazei de tratament și agrement existente, oferindu-le vizitatorilor noi oportunități de recreere și relaxare.

Acest proiect presupune refuncționalizarea unei suprafețe de circa 5 ha., pe malul stâng al râului Mureș, în imediata vecinătate a Băilor Sărate de la Ocna Mureș. Se vor construi 4 bazine de interior, jacuzzi, bazin de imersie și 2 tobogane interioare, precum și 5 bazine exterioare. De asemenea, se va amenaja o zonă de agrement și camping cu unități de cazare de  tip cort și rulote „glamping”, ce va include și o clădire de deservire, cu dușuri, toalete și chicinetă. Pe lângă clădirea principală, cu funcțiune mixtă, de agrement, alimentație publică și administrativă, se va mai construi o clădire cu bar, grupuri sanitare și zonă de dușuri care să deservească zona de agrement, precum și locuri de joacă pentru copii, la exterior. Vor fi amenajate spații verzi și 403 locuri de parcare, din care 30 rezervate pentru persoane cu dizabilități .

„Băile Sărate de la Ocana Mureș au devenit un punct de atracție național, interesul vizitatorilor depășind așteptările noastre. Mai ales în lunile de vară peste 2.000 de persoane au vizitat aceste băi în fiecare zi, în timp ce în lunile reci au fost peste 700 de vizitatori pe zi. Tocmai aceste cifre ne-au arătat că este loc pentru dezvoltare. Prin realizarea acestui Aquapark vom diversifica oferta turistică și de agrement, vom îmbunătăți oferta de servicii balneare și medicale și totodată vom menține ridicat interesul turiștilor pentru această zonă.

Este o investiție care reflectă angajamentul nostru față de dezvoltarea economică și socială a acestei zone, contribuind, totodată, la dezvoltarea serviciilor de relaxare și îngrijire a sănătății și la atractivitatea turistică generală a județului Alba.

În ședința Consiliului Județean Alba din 17 octombrie am făcut primul pas pentru realizarea acestui proiect, aprobând asocierea dintre Consiliul Județean și Primăria Ocna Mureș.” – a declarat domnul Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Mandatul de primar, obținut de Silviu Vințeler la Alegerile Locale din 9 iunie 2024, validat de Judecătoria Aiud

Publicat

în

Luni, 14 octombrie 2024, Judecătoria Aiud a validat mandatul pentru fucția de primar al orașului Ocna Mureș, obținut de Vințeler Silviu la alegerile locale din data de 9 iunie 2024. Vințeler se află la al patrulea mandat de primar al orașului Ocna Mureș, iar în perioada 2000 – 2012, acesta a fost primar al comunei Noşlac.

Solutia pe scurt: „În baza art. 149 alin. (1) din O.U.G. nr. 57/2019, validează alegerea domnului VINȚELER SILVIU, în funcţia de primar al ORAȘULUI OCNA MUREȘ, judeţul Alba, la alegerile locale din data de 09.06.2024, candidat din partea Partidului Național Liberal, Prezenta încheiere se comunică de îndată prefectului şi secretarului general al unităţii administrativ-teritoriale, care are obligaţia aducerii la cunoştinţă publică prin afişarea acesteia la sediul unităţii administrativ-teritoriale, în termen de cel mult 24 de ore de la comunicare. Cu drept de a formula apel pentru cei interesaţi, în termen de 2 zile de la aducerea la cunoştinţă publică. Cererea de apel se depune la Judecătoria Aiud. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei azi, 14 octombrie 2024.
Document: Încheiere finală (dezinvestire) 372/2024 14.10.2024”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures