Rămâi conectat

Ocnamureșeni

Ocnamureşanul Gheorghe Chiorean, sărbătorit la 102 ani de viaţă

Publicat

în

gheorghe chioreanPe data de  25 august 2016, a fost zi de mare sărbătoare în casa familiei Chiorean din Ocna Mureş. Tatăl, bunicul şi străbunicul lor, învăţătorul Gheorghe Chiorean, tocmai a împlinit venerabila vârstă de 102 ani!

Deşi puţin încovoiat de spate, bătrânul este încă semeţ, iar vorbele sale sunt cumpătate şi bine alese. Născut la data de 25 august 1914, în Şpălnaca, sat aparţinător comunei Hopîrta, Gheorghe Chiorean a făcut şcoala primară din Uioara, unde a terminat primele patru clase. A urmat gimnaziul la Ocna Mureş, apoi la Blaj, cursurile Şcolii Normale, luându-şi diploma de învăţător, în urma examenului de capacitate din 1934. În iunie 1941 a fost concentrat la Batalionul de „Vânători de Munte” Bistriţa şi trimis pe frontul de Răsărit, iar în 1942 este rănit de un glonţ al inamicilor. Pentru faptele de vitejie de care a dat dovadă pe front, Gheorghe Chiorean a fost decorat cu: „Coroana României cu spadă şi panglică”, Ordinul „Steaua României cu spadă” în gradul de Cavaler cu panglică, „Virtutea militară”, Ordinul “Steaua Republicii Socialiste România”, clasa I şi Medalia „Crucea comemorativă a celui de al Doilea Război Mondial, 1941-1945”. Până nu demult, în fiecare zi, săpa prin grădină şi făcea gimnastică. Se pare că secretul longevităţii sale este unul banal: mâncarea bună şi naturală, fără tutun, câte un păhărel de ţuică şi mierea de albine care nu i-a lipsit din dietă. După întoarcerea de pe front a revenit la profesia de dascăl, atât în mediul rural, cât şi în Ocna Mureş: învăţător în satele Silivaş, Cisteiul de Mureş şi apoi la Şcoala Generală nr. 1 din Ocna Mureş, de unde în anul 1974 s-a şi pensionat. Ieri, de ziua lui, a fost înconjurat de rude şi de prieteni. Prezenţi au fost şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai armatei. Printre aceştia s-au numărat primarul Silviu Vinţeler şi reprezentanţi ai Brigăzii 61 „Vânători de Munte” Miercurea Ciuc şi ai Centrului Militar Judeţean Alba, în frunte cu lt. col. Cornel Cacovean, locțiitorul comandantului CMJ Alba. „Este un om de o vitalitate rar întâlnită. La cei 102 ani cât a împlinit este de o luciditate extraordinară. Este încă în putere. Îi urăm sănătate şi să ne vedem încă mulţi ani de acum încolo”, ne-a declarat domnul Silviu Vinţeler, primarul oraşului Ocna Mureş.

Dorel LAZĂR


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Ocnamureșeni

Ocnamureșeanul Florian „Bela” Bartha, medalie de argint la Campionatul Mondial al Cluburilor, cu formația italiană Trentino

Publicat

în

Voleibalistul din Ocna Mureș este primul român care a evoluat în finala prestigioasei competiții.

În ultimul act, Trentino (deținătoarea Ligii Campionilor) a fost învinsă de formația Sada Cruzeiro (Brazilia), scor 3-1 (25-22, 20-25, 25-16, 25-22). Voleibalistul din Alba a evoluat în toate meciurile disputate în grupă și în finală. În semifinală, Trentino s-a impus cu scorul de 3-0 (25-20, 28-26, 25-19) în fața compatrioților de la Lube Civitanova, asta după ce câștigase grupa, după 3-0 cu Ciudad Voley (Argentina), 3-0 cu Shahdab Yazd (Iran) și 2-3 cu Sada Cruzeiro (Brazilia).

Chiar dacă nu a reușit să câștige prețiosul trofeu, Florian a stabilit mai multe premiere pentru voleiul românesc. După ce a fost primul compatriot calificat în finala Campionatului Mondial al Cluburilor, a devenit primul român care a și evoluat în finala acestei competiții. În plus, e primul conațional medaliat cu argint la această prestigioasă întrecere intercluburi disputată sub egida FIVB. În ultimul act, Bartha a intrat la jumătatea setului 3 și a fost titular în următorul, trecându-și în cont 4 puncte (3 atacuri și un blocaj).

El e al treilea român care a participat vreodată la această competiție, după ce Bogdan Olteanu a fost medaliat cu bronz cu echipa argentiniană UPCN Volley San Juan, iar antrenorul Gianni Crețu a terminat pe locul 4 cu Asseco Resovia. Bela Bartha (24 ani, 2.06 metri) s-a transferat la multipla campioană a Italiei în această vară, după ce în România a evoluat la echipele Unirea Dej, SCM Craiova şi Dinamo Bucureşti, cu ultima cucerind Supercupa României în 2022. Bartha este component al naţionalei României, cu care a câştigat, tot în 2022, Silver League.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ocnamureșeni

Tiberiu Groza, originar din Ocna Mureș, o viață închinată promovării culturii tradiționale

Publicat

în

Profesorul Tiberiu Groza s-a născut la 13 noiembrie 1965, la Ocna Mureș, județul Alba. Este absolvent al Academiei de Arte Vizuale „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca – specializarea ceramică, iar în perioada 2005-2013 a fost manager al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj. Din 2008 este director artistic al Ansamblului Folcloric „Dor Transilvan”. Din 2019 este președintele Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu” din România.

– Anul acesta va fi un an greu pentru că urmează două aniversări importante: 30 de ani de activitate ai Ansamblului Folcloric „Dor Transilvan” și bicentenarul nașterii lui Avram Iancu. Le vom lua pe rând! Mai întâi, vă rog să ne faceți un scurt istoric al existenței Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu” din România.

– Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România s-a înființat în anul 1990 la inițiativa unor academicieni și profesori universitari. Societatea s-a constituit cu scopul unic al ridicării statuii ecvestre a eroului Avram Iancu în Cluj-Napoca, pentru împlinirea visului numeroșilor patrioți transilvăneni luptători și făuritori ai României Mari. Între fondatorii Societății s-au numărat iluștri intelectuali clujeni: prof. univ. dr. Gheorghe Arion, prof. univ. dr. Iustinian Petrescu, episcopul Iustinian Chira Maramureșanul, prof. univ. dr. Mircea Borcilă, prof. univ. dr. Dumitru Dumitrașcu, acad. prof. univ. dr. Nicolae Edroiu, actorul Dorel Vișan și alți 35 de membri fondatori, așa după cum reiese din actul înregistrat la Judecătoria Cluj-Napoca. Sub președinția prof. univ. dr. Ioan Teodor Stan, fiu al satului Sohodol, din județul Alba, Societatea a ajuns la un număr de 77 de filiale, în țară și în străinatate. Cele mai importante realizări ale Societății sunt ridicarea statuii lui Avram Iancu în Cluj-Napoca, inițierea și organizarea manifestărilor omagiale de la Casa Iancului, a celor comemorative de la Țebea, Crucea Iancului și manifestările din satul Dupăpiatră, jud. Hunedoara.

– Marea majoritate a oamenilor știu câte ceva despre complexul muzeal din comuna natală a lui Avram Iancu. Prin ce alte repere culturale și turistice importante a fost omagiată de-a lungul anilor această mare figură istorică?

– Avram Iancu a fost omagiat de-a lungul celor 200 de ani trecuți de la nașterea sa în multe feluri. Moții i-au spus Crăișorul și i-au închinat cântece și balade. Urmașii i-au dedicat cărți și piese de teatru, i-au ridicat statui și au denumit instituții, universități, școli, regimente, străzi și bulevarde cu numele său. Cred că nicio personalitate românească nu are mai multe statui dedicate decât Avram Iancu. La Cluj-Napoca are cea mai mareață statuie, asemănătoare cu Columna lui Traian. La mormântul său de la Țebea se organizează pelerinaj în fiecare an și mari sărbători populare. Cred că sunt suficiente exemple de cum îl onorează posteritatea pe acest erou transilvănean.

– Acum, la ceas de bicentenar, cum se pregătește Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” pentru a omagia această figură emblematică a istoriei neamului românesc? La ce evenimente importante vom putea participa în județul Alba și în țară?

– Societatea „Avram Iancu” din România îl omagiază prin tipărirea și distribuirea a 10.000 de exemplare din cartea „Biografia lui Avram Iancu”, scrisă de Iosif Sterca Șuluțiu la 1897, când se împlineau 25 de ani de la trecerea eroului în eternitate. Cărțile vor fi lansate și oferite gratuit în toate școlile din Țara Moților. La Cluj-Napoca se lucrează la realizarea unui Centru Memorial Avram Iancu în clădirea în care acesta a stat în gazdă pe perioada studiilor. Tot la Cluj-Napoca ne străduim să finalizăm grupul statuar „Avram Iancu și tribunii”, ridicat de Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” în piața centrală a orașului, piață ce-i poartă numele din 1993. În SUA, în satul românesc cumpărat de românii trăitori în statul Ohio, se va ridica copia Casei Memoriale Avram Iancu și se dezvelește în luna august bustul eroului realizat de societatea noastră.

– Vă propun acum să facem un popas la Ansamblul Folcloric „Dor Transilvan”. Care este povestea acestui ansamblu?

– Ansamblul „Dor Transilvan” din Cluj-Napoca l-am înființat în anul 1994 în cadrul Companiei de Transport Public din Cluj-Napoca, fiind în acest moment singurul ansamblu de întreprindere înființat în România după Revoluție. Printr-o frumoasă întâmplare, ansamblul a luat ființă în anul în care se împlineau 170 de ani de la nașterea lui Avram Iancu. Din același an, ansamblul începea o rodnică și îndelungată colaborare cu Societatea „Avram Iancu” din România, colaborare care se realizează și acum, când ansamblul sărbătorește 30 de ani de activitate, iar Societatea „Avram Iancu” sărbătorește bicentenarul nașterii lui Avram Iancu. Și tot printr-o frumoasă întâmplare, cele două aniversări mă găsesc în ipostaza de director artistic al ansamblului și președinte al Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” din România.

– Cum se pregătește Ansamblul Folcloric „Dor Transilvan” pentru aniversarea a 30 de ani de existență?

– Ansamblul „Dor Transilvan” va aniversa cei 30 de ani de activitate prin două spectacole aniversare pe care le organizăm în 12 și 14 aprilie la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca. La aceste spectacole vor participa trei generații de dansatori și instrumentiști, însumând 100 de foști și actuali membri ai ansamblului, alături de care vor participa 28 de interpreți de folclor, membri sau colaboratori. De asemenea, vom edita un album fotografic ilustrativ pentru activitatea desfășurată în 30 de ani de existență și vom reedita pentru publicul iubitor de folclor 5 din cele 10 albume muzicale realizate de-a lungul anilor. Pentru toamnă ne pregătim de un nou turneu în China, la marele Festival din Shanghai.

– În încheiere, vă rog să adresați câteva cuvinte locuitorilor județului Alba, județul în care v-ați născut.

– Născut fiind în Ocna Mureș, m-am străduit să onorez memoria marelui viorist Alexandru Țitruș, născut și el în Ocna Mureș, prin editarea a trei albume muzicale cu cântecele artistului, a unei cărți dedicate memoriei sale, iar la împlinirea unui secol de la nașterea sa i-am dedicat un album muzical realizat de Ansamblul „Dor Transilvan”. Sper ca publicul cititor al acestor rânduri să găsescă ocazia și plăcerea ascultării cântecelor renumitului artist Alexandru Țitruș și sper la o întâlnire cu publicul din județul Alba, cu ocazia manifestărilor organizate pentru omagierea eroului Avram Iancu sau la cele de Ziua Națională a României.

Daniela FLOROIAN


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ocnamureșeni

Ocnamureșanca Ciortea Maria Christina a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani

Publicat

în

Ciortea Maria Christina, fost medic pediatru cu o carieră îndelungată este cunoscută la Ocna Mureș, ca doamna doctor care era mereu pe o bicicletă. Fie că era soare sau frig și ceață, doamna doctor Ciortea își consulta pacienții chiar și în localități precum Războieni sau Lunca Mureșului.

Alături de cei apropiați, la ceas aniversar i-au fost alături și reprezentanți ai autorităților locale și ai bisericii la care a umblat zeci de ani.

Cu această ocazie i-au fost înmânate din partea Consiliului Local Ocna Mureș și a Primăriei Ocna Mureș prin domnul primar Silviu Vințeler, domnul viceprimar Pavel Podariu și a domnului secretar Pandor Nicușor o diplomă aniversară, o frumoasă plachetă, suma de 1000 lei și un buchet de flori din florile preferate ale doamnei doctor.

La cei 100 de ani împliniți tocmai de Sf. Gheorghe nu putem decât să îi urăm un sincer „La Mulți Ani” și multă sănătate în continuare!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures