Rămâi conectat

Administrație

Ocna Mureş – oraşul cu cele mai atractive impozite şi taxe pentru investitori!

Publicat

în

primaria-ocna-mures-nouNoul Cod Fiscal, aprobat în septembrie 2015 de Guvernul de atunci, pune foarte multe probleme la plata impozitelor atât persoanelor fizice, cât și celor juridice.

Împărțirea clădirilor după noi criterii, stabilirea unei noi valori de impozitare a unui metru pătrat de construcții, modificarea limitelor între care pot varia anumiți coeficienți de impozitare au creat mari confuzii și neclarități în stabilirea impozitelor ce trebuie achitate de populație și agenții economici. Aruncând o privire asupra modului în care orașele județului Alba au stabilit limitele de calcul pentru impozitele pe clădiri, constatăm că Ocna Mureș are valorile cele mai mici, comparativ cu Alba Iulia, Blaj, Aiud, Cugir, Câmpeni, Teiuș, Zlatna, Abrud sau Baia de Arieș. Astfel, pentru persoanele fizice, clădirile rezidențiale au în orașul Ocna Mureș o cotă de impozitare de 0,09%, comparativ cu 0,1% Alba Iulia, Cugir, Teiuș sau alte orașe.

În ceea ce privește clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, cota de impozitare în Ocna Mureș este de 0,2%, în timp ce în alte orașe din județ ea este mult mai mare (Alba Iulia 1,3%, Blaj 1,3%, Zlatna 0,5%, Teiuș 1%, Cugir 0,8% etc). Persoanele juridice, adică agenții economici care susțin economia unei localități, beneficiază în Ocna Mureș de cote minime de impozitare. Clădirile rezidențiale aflate în proprietatea acestora sunt impozitate cu 0,1% în timp ce în județ constatăm valori de 0,25% (Alba Iulia), 0,2% (Aiud, Cugir, Abrud, Baia de Arieș) sau chiar de 0,3% (Blaj). Clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor juridice sunt impozitate în Ocna Mureș cu o cotă de 1%, în timp ce în Alba Iulia, Câmpeni, Abrud avem o cotă de 1,3%, iar Blaj are chiar 1,8%. Impozitarea excesivă a mediului economic nu a fost o soluție acceptată de administrația locală din Ocna Mureș, iar impozitarea persoanelor fizice a fost stabilită la cotele minime prevăzute de noul Cod Fiscal. Din păcate, însă, creșterea valorii de calcul pentru metrul pătrat de construcție de la 935 la 1.000 de lei, precum și modificarea valorii de calcul a suprafeței desfășurate construite (pentru apartamente) de la 1,4 la 1,6, ori noul mod de clasificare a clădirilor, duc inevitabil în unele cazuri la creșterea impozitelor. Sunt totuși și situații în care, datorită valorilor mici ale coeficienților de calcul adoptați în Ocna Mureș, impozitul în 2016 este mai mic decât cel din 2015 pentru aceeași proprietate, mai ales dacă se „folosește” și bonificația de 10% acordată celor care achită integral impozitul pe 2016 până în data de 31 martie. De menționat este și faptul că în Ocna Mureș impozitele pe mijloacele auto au rămas la nivelul anului 2015.

”În ceea ce privește calculul impozitelor pentru cei care locuiesc la casă, sunt destul de multe neclarități referitoare la acei minim 400 mp care trebuie obligatoriu să existe la curți construcții. S-au cerut clarificări la Ministerul Finanțelor, evidențiindu-se contradicțiile între Legea noului Cod Fiscal și Normele de aplicare ale acesteia. De asemenea, solicitările de modificare a modului de calcul pentru proprietățile de tip casă au fost cerute și din cauza complicațiilor ce apar ca urmare a schimbării tipului de destinație a terenurilor, cu implicații până la modificări în Cartea Funciară. Ocna Mureș are valori minime la calculul impozitelor între orașele județului, atât pentru persoane juridice (agenți economici) cât și pentru persoane fizice. Intenția declarată a administrației locale este de a micșora pe cât posibil impactul noului Cod Fiscal asupra tuturor contribuabililor din Ocna Mureș. Îndatorarea populației și a persoanelor juridice nu este o soluție acceptată pentru dezvoltare economică și socială. Din păcate, sunt și situații în care chiar și valorile minime admise de noul Cod Fiscal duc la creșteri de impozite. Modificarea în fiecare an a Codului Fiscal, a modului în care se calculează alte taxe specifice agenților economici face mai mult rău unui mediu care dorește stabilitate fiscală, predictibilitate la taxele și impozitele anuale datorate statului. Acest lucru este valabil și pentru populația orașului, pentru că veniturile sunt mici și orice creștere a taxelor nu face decât să ducă la scăderea nivelului de trai. De aceea, în Ocna Mureș s-a ales soluția valorilor minime de impozitare, pentru a afecta cât mai puțin venitul locuitorilor și a permite, atât cât este posibil, susținerea economiei locale”, transmite Primăria Ocna Mureș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Administrație

Un parc de relaxare și agrement cu specific acvatic va fi construit lângă baza de tratament din Ocna Mureș

Publicat

în

Administrația județeană și cea din Ocna Mureș vor realiza în comun o nouă investiție, după Băile Sărate, prin care va fi amenajat un parc de relaxare și agrement cu specific acvatic.

Recent, a fost aprobat Acordul de asociere încheiat între UAT – Orașul Ocna Mureș, prin Consiliul local al orașului Ocna Mureș, şi UAT – Județul Alba, prin Consiliul Judeţean Alba, pentru realizarea în comun a obiectivului de investiții.

„Refacerea, amenajarea și punerea în valoare a malului stâng al râului Mureș, pe o suprafață de 5 ha, și construirea unui parc de relaxare și agrement cu specific acvatic”. Acordul de asociere se încheie pe o perioadă de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii prin act adițional.

Realizarea propriu-zisă a investiției se face pe un teren situat în Ocna Mureș, str. Fabricii nr. 11. Valoarea investiției va fi stabilită prin aprobarea indicatorilor tehnico-economici de către ambele părți asociate.

La finalizarea lucrărilor, judeţul Alba şi oraşul Ocna Mureş vor dobândi dreptul de proprietate în cotă de ½ în devălmăşie asupra obiectivului.

„Pentru realizarea obiectivului de interes comun «Stațiune balneoclimaterică Ocna Mureş» a fost stabilită ca și componentă principală realizarea în comun a investiției «Amenajare bază de tratament și agrement în oraşul Ocna Mureș», investiție realizată în proporție de 100%, iar exploatarea investiției se realizează la data prezentei, în principal (partea managerială și partea de agrement) de către societatea Baza de Tratament și Agrement Băile Sărate Ocna Mureș S.A., având ca acționari pe cei doi investitori – Orașul Ocna Mureș și Județul Alba, precum și de către societatea Medical Băile Sărate Ocna Mureș S.R.L. (partea medicală), societate al cărei asociat unic este societatea Baza de Tratament și Agrement Băile Sărate Ocna Mureș S.A.

Din datele statistice oferite de administratorul investiției, rezultă că aceasta este asaltată de turiști din toate colțurile țării și nu numai, astfel că pe perioada de funcționare de la deschidere – 13 mai 2023 și până în 25 iulie 2024 – media zilnică a beneficiarilor a depășit cu mult capacitatea maximă preconizată a bazei, ajungând uneori la peste 2.000 de persoane zilnic (pe timpul verii) și, uneori, la peste 700 de persoane zilnic în anotimpul rece, ceea ce impune identificarea unei soluții de decongestionare a bazei de tratament și agrement concomitent cu dezvoltarea și extinderea investiției inițiale, sens în care a fost identificat și achiziționat, de către Orașul Ocna Mureș, un teren în suprafață de 5 ha, situat limitrof bazei de tratament și pe care se intenționează dezvoltarea investiției «Refacerea, amenajarea și punerea în valoare a malului stâng al râului Mureș» în zona Bazei de tratament și agrement Ocna Mureș, pe o suprafață de 5 hectare, și construirea unui parc de relaxare și agrement”, se arată în referatul întocmit de către specialiștii CJ Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Investiție de peste 1 milion de lei în dotarea școlilor și liceelor din Ocna Mureș cu echipamente digitale și software

Publicat

în

Administrația orașului Ocna Mureș a lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede achiziția de echipamente digitale și sofware, în cadrul proiectului “Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar”.

Potrivit documentației, investiția este necesară pentru creștere performanțelor școlare și dezvoltarea armonioasă a elevilor.

Unitățile de învățământ care se dotează sunt situate administrativ pe raza UAT Oraşul Ocna Mureş

1) Liceul Teoretic „Petru Maior” Ocna Mureș
2) Scoala Gimnaziala „Lucian Blaga” Ocna Mureș;
3) Liceul Tehnologic Ocna Mureș.

Valoarea totală estimată a proiectului, fără TVA, este de 1.463.464,90 lei.

Lot 1 – ECHIPAMENT DIGITAL-TIC pentru laboratoare de informatică din unități de învățământ primar, gimnazial, liceal, unități conexe, dotate cu echipamente

Se vor achiziționa

– Table electronice cu posibilitate de copiere sau accesorii
– Sistem de sonorizare
– Videoproiectoare
– Rutere de retea
– Echipament pentru videoconferinte
– Monitoare cu ecran tactil
– Scanere informatice
– Computer de birou
– Computere portabile

Lot 2 – ECHIPAMENT DIGITAL-TIC pentru dotarea laboratoarelor de științe din unități de învățământ preuniversitar

– Fotocopiatoare
– Sistem de sonorizare
– Videoproiectoare
– Rutere de retea
– Echipament pentru videoconferinte
– Monitoare cu ecran tactil
– Scanere informatice
– Computer de birou
– Computere portabile (
– Table electronice cu posibilitate de copiere sau accesorii

Lot 3 – ECHIPAMENT DIGITAL–TIC pentru laboratoare de informatică din unități de învățământ IPT AMBALAJ DIN MATERIAL

– Fotocopiatoare
– Sistem de sonorizare
– Videoproiectoare
– Rutere de retea
– Echipament pentru videoconferinte
– Monitoare cu ecran tactil
– Scanere informatice
– Computer de birou
– Computere portabile
– Table electronice cu posibilitate de copiere sau accesorii

Lot 4 – ECHIPAMENT DIGITAL-TIC pentru dotarea atelierelor de practică/unitate de învătământ IPT

– Fotocopiatoare
– Sistem de sonorizare
– Videoproiectoare
– Rutere de retea
– Echipament pentru videoconferinte
– Monitoare cu ecran tactil
– Scanere informatice
– Computer de birou
– Computere portabile
– Table electronice cu posibilitate de copiere sau accesorii

Lot 5 – Softuri pentru dotarea atelierelor de practică / unitate de învătământ IPT din rețeaua IPT

– Pachete software si sisteme informatice


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Baza de Tratament și Agrement Ocna Mureș se extinde cu un Aquapark

Publicat

în

Consiliul Județean Alba în parteneriat cu orașul Ocna Mureș lansează o nouă investiție: un Aquapark ce va aduce un plus de atractivitate orașului și bazei de tratament și agrement existente, oferindu-le vizitatorilor noi oportunități de recreere și relaxare.

Acest proiect presupune refuncționalizarea unei suprafețe de circa 5 ha., pe malul stâng al râului Mureș, în imediata vecinătate a Băilor Sărate de la Ocna Mureș. Se vor construi 4 bazine de interior, jacuzzi, bazin de imersie și 2 tobogane interioare, precum și 5 bazine exterioare. De asemenea, se va amenaja o zonă de agrement și camping cu unități de cazare de  tip cort și rulote „glamping”, ce va include și o clădire de deservire, cu dușuri, toalete și chicinetă. Pe lângă clădirea principală, cu funcțiune mixtă, de agrement, alimentație publică și administrativă, se va mai construi o clădire cu bar, grupuri sanitare și zonă de dușuri care să deservească zona de agrement, precum și locuri de joacă pentru copii, la exterior. Vor fi amenajate spații verzi și 403 locuri de parcare, din care 30 rezervate pentru persoane cu dizabilități .

„Băile Sărate de la Ocana Mureș au devenit un punct de atracție național, interesul vizitatorilor depășind așteptările noastre. Mai ales în lunile de vară peste 2.000 de persoane au vizitat aceste băi în fiecare zi, în timp ce în lunile reci au fost peste 700 de vizitatori pe zi. Tocmai aceste cifre ne-au arătat că este loc pentru dezvoltare. Prin realizarea acestui Aquapark vom diversifica oferta turistică și de agrement, vom îmbunătăți oferta de servicii balneare și medicale și totodată vom menține ridicat interesul turiștilor pentru această zonă.

Este o investiție care reflectă angajamentul nostru față de dezvoltarea economică și socială a acestei zone, contribuind, totodată, la dezvoltarea serviciilor de relaxare și îngrijire a sănătății și la atractivitatea turistică generală a județului Alba.

În ședința Consiliului Județean Alba din 17 octombrie am făcut primul pas pentru realizarea acestui proiect, aprobând asocierea dintre Consiliul Județean și Primăria Ocna Mureș.” – a declarat domnul Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures