Rămâi conectat

Știri din zonă

Nu este aşa cum cred unii, că dacă ai oi multe, eşti “boier!”

Publicat

în

Poveste de succes cu oi, oameni muncitori şi cumpătaţi, la Şilea

Emil PetrasL-am întâlnit pe Emil Petraş la Primăria comunei Fărău. Auzisem de el că este unul dintre fermierii de „top” în creşterea ovinelor. La început, aşa cum l-am văzut, tânăr, la doar 35 de ani, modest în purtări şi îmbrăcăminte, mi-am spus că nu este adevărat ceea ce se spune despre el. Realitatea era alta. Registrul agricol mi-a spus că Emil Petraş are peste 4100 de oi. Parcă nu-ţi vine să crezi că un om fără studii de specialitate şi aşa tânăr poate conduce o asemenea fermă „mamut”, remarcată la nivel naţional.
Emil locuieşte cu soţia şi fiica lui în vârstă de 11 ani în satul Şilea, un sat aflat undeva unde se termină harta judeţului. Chiar se mândreşte cu asta. Este renumit în ţară pentru faptul că este unul dintre cei mai destoinici oameni de afaceri care se ocupă de creşterea oilor, unul care în doar câţiva ani şi-a mărit turma de 25 de ori. „Am auzit că sunt un fermier de „top” şi că sunt pe locul nouă în ordinea descrescătoare a numărului de oi pe care le am. Dacă statisticile spun aşa… aşa o fi. Eu nu am de unde şti acest lucru”, ne-a mărturisit Emil Petraş. Ne-a povestit că „afacerea” lui iniţială a fost nunta, care în fapt nu a fost o afacere, a fost un lucru firesc, care s-a „întâmplat” după ce şi-a cunoscut soţia şi au pornit împreună la drum prin viaţă. Afacerea adevărată a venit abia după aceea, după un an de la nuntă, când „cu banii de la nuntă, în anul 2000 şi ceva, donaţii făcute de părinţii mei şi ai soţiei mi-am cumpărat primele 160 de oi”, efectiv pe care, cu sârguinţă şi cumpătare, l-a înmulţit an după an. Acum deţine cinci turme de oi care păşunează pe câteva sute de hectare de teren pe care le deţine sau le-a concesionat de la unul şi altul din judeţul Alba sau „de peste graniţă” în judeţul limitrof, Mureş.
Aşa cum spune el, „acum câţiva ani aveam câteva hectare bune de teren, dar cu timpul a trebuit să mă extind şi oile m-au ajutat. De fapt ele, oile, au făcut afacerea rentabilă”. Proprietatea lui se întinde pe 340 de hectare de păşune situată pe dealurile din apropiere satului, câteva hectare de teren arabil, restul este concesionat.
Înainte de a creşte oi a fost mecanic agricol şi se mândreşte cu acest lucru: „În România este nevoie şi de mecanici agricoli şi de lăcătuşi, de tot felul de meseriaşi. Aceştia sunt cei care muncesc. Nu spun că ceilalţi nu muncesc, dar se simte nevoia de oameni care să lucreze şi altceva, ceva care să producă mâncarea de care are nevoie ţara”. Potrivit lui Emil, strategia lui de creştere a afacerii a fost una simplă şi ieftină. „Nu mulg şi nu prelucrez laptele, doar câte puţin. Pentru nevoile familiei. Restul îl las mieilor”, ne-a spus Emil Petraş. Am înţeles că mieii lui pot bate recorduri în ceea ce priveşte sănătatea şi greutatea şi aceasta din cauză că „laptele de mamă este cel mai sănătos”. „Îmi las mieii să sugă de la oaie până când aceasta nu mai dă lapte sau îl înţarcă ea singură. Din această cauză mieii se dezvoltă rapid şi sănătos. Aşa cum la om este indicat ca fătul să fie alăptat de mame, aşa este indicat şi la oi sau la oricare animal”, spune Emil. La început „s-a complicat puţin” cu vânzarea de produse lactate şi miei la piaţă, dar a renunţat repede. Era muncă multă care necesita angajări, transporturi şi tot felul de avize şi autorizaţii, lucru care-i îngreuna şi complica într-un fel afacerea şi viaţa. „Nu merită efortul. Acum predau berbecuţii şi o parte din mieluţe unei „firme de carantină” de la Galda. Ei, după ce fac analizele şi se conving că sunt sănătoşi, îi comercializează. În schimb, mioarele, le-am ţinut întotdeauna pentru sporirea efectivelor, pentru sporirea turmei. Numai anul trecut am ţinut peste 800 de mieluţe pentru sporirea efectivului. Mieluţele pe care le opresc anual la turmă sunt destinate atât sporirii efectivului, cât şi pentru înlocuirea oilor adulte, a „bătrânelor” pe care le dau la „reformă”, la abatorizare, diverselor firme care activează în domeniu”, continuă domnul Petraş.
Atunci când l-am întrebat cum se descurcă cu mâna de lucru acesta ne-a mărturisit că în sistemul lui de lucru nu are nevoie de mulţi oameni pe care să-i plătească deoarece nemulgând oile, lucrurile se simplifică mult şi că pe timp de vară are doar cinci sau şase angajaţi. „Iarna am mai mulţi, dar nu aşa cum s-ar crede. Este un pic mai complicat atunci când începe perioada fătărilor. Atunci mă folosesc de zilieri şi de membrii familiei, care îmi mai dau câte o mână de ajutor”.
Pentru asigurarea hranei necesare pe timpul iernii se pregăteşte din timp. Totul este cultivat de el, cu utilajele lui, pe terenurile lui sau pe cele concesionate de la diverşi cetăţeni din sat sau din satele învecinate. „De fapt, oile şi subvenţiile de la APIA m-au ajutat. Cu banii luaţi pe oile şi mieii vânduţi şi cu subvenţiile de la APIA mi-am cumpărat utilaje performante şi cam tot ceea ce îmi trebuie pentru a cultiva furajele pentru iarnă. Singura treabă mai neplăcută este că an de an aceste subvenţii scad şi te obligă să faci tot felul de reduceri şi improvizaţii pentru a te descurca cu cheltuielile”.
Fără să exagerăm, trebuie să-i dăm dreptate lui Emil Petraş. După câţiva ani de la revoluţie, unele produse sau subproduse asigurate de oieri au început să nu mai fie căutate. Preţurile s-au „reglat” după cerere şi ofertă. Spre exemplu, lâna şi pieile au ajuns la un preţ derizoriu. Mulţi dintre cei care se ocupau de colectarea acestora au dat faliment sau mai stau cu ele în stocuri. Turmele lui Emil Petraş dau în medie cam 8 sau 10 tone de lână, produs pe care acesta îl vinde unde poate şi cum poate. „Acum lâna nu mai are preţul şi căutarea pe care le avea pe vremea lui Ceauşescu. Nimic nu mai este aşa cum a fost acum 10 sau 15 ani. Spre exemplu, lâna nu mai are preţ. Se vinde pe te miri ce, pe 1,5 sau 2 lei kilogramul. O nimica toată. Au intrat sinteticele şi chinezăriile pe piaţă şi au omorât totul. Lumea nu mai vrea ceva bun şi natural”, ne-a spus cu amărăciune tânărul fermier.
Când l-am întrebat cum rezistă în perioada aceasta de criză, când toate merg de-a-ndoaselea, Emil ne-a răspuns că afacerea este pentru el şi familie şi că trebuie să fii atent la tot ceea ce faci şi cum faci. „Tot secretul este să fii cumpătat. Să nu cheltuieşti anapoda aşa cum fac alţii. Deşi nu pare, la un aşa efectiv de animale există şi cheltuieli mari. Afacerea este pentru mine şi familie. Secretul este să nu cheltuieşti prosteşte. Asiguri traiul familiei şi tot ce trebuie pentru animale şi apoi mai vezi ce-ţi rămâne şi ce faci. Eu nu mi-am luat maşini de zeci de mii de euro, aşa cum au procedat alţii. Ce, o maşină second-hand nu face aceeaşi treabă? Puteam şi eu să vând 500 de oi şi să-mi iau o maşină „fiţoasă”, nu? Ce rost ar avea? Lucrul cu oile şi cu ciobanii nu este chiar aşa de uşor cum cred unii. Eşti tot timpul ocupat din zori şi până în noapte. Eşti tot timpul pe drumuri de la o stână la alta, de la un staul la altul, de la o tarla la alta şi mai trebuie să stai şi ore în şir pe tractor, ba să ari, ba să semeni, ba să faci cine ştie ce lucrare, ba să strângi recolta. Nu este aşa cum cred unii, că dacă ai oi multe, eşti boier. Păi numai pentru furajarea de iarnă lucrezi vara din zori până în seară”.
La cei 35 de ani, tânărul fermier de top ne-a mărturisit că are unele planuri mari, dar că deocamdată se gândeşte să mai încetinească ritmul de creştere a efectivului de oi: „Vreau să mai construiesc încă două sau trei saivane, cu o suprafaţă de cel puţin 30 de ari, să pot adăposti iarna oile. Cele două pe care le vedeţi aici, chiar dacă ocupă o suprafaţă de 28 de ari, nu sunt suficiente. Apoi, în vara aceasta voi rezolva şi problema apei pentru adăpat animalele. Ideea este simplă. Colectez apa de ploaie de pe acoperişurile saivanelor într-un rezervor şi sunt rezolvat. O ploaie de 10 sau 15 litri pe metru pătrat mă asigură cu apă pentru o perioadă de timp, dar voi încerca să captez şi alte surse. Apoi mai am de rezolvat problema drumurilor de acces, lucru ce nu este uşor deloc. Aţi văzut şi dumneavoastră cum sunt şi cât de greu ajungi la saivane. Am nevoie de acces rapid şi sigur în caz de urgenţă”.
Într-adevăr, drumul croit peste păşune este reavăn şi frâmântat de miile de copite ale oilor. Greu la deal şi greu la vale. I-am dat dreptate şi la despărţire ne-am înţeles să ne revedem în toamnă pentru a mă convinge că ceea ce mi-a spus nu au fost vorbe în vânt şi mai ales să mă conving că are ambiţie să-şi aranjeze ferme la standarde încă neîntâlnite în judeţ, pentru ca apoi să mai stea să gândească la ce efectiv va ajunge peste unul sau doi ani. Când i-am spus că-i doresc să ajungă la zece mii, s-a uitat lung la mine, a zâmbit şi a spus doar atât: „Nu-i greu, da-i greu cu atâtea oi!”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Un spaniol stabilit în comuna Hopârta a deschis la Șpălnaca o fabrică unde produce „Pedro” – cidru artizanal sec

Publicat

în

Pedro, un spaniol care  s-a stabilit în urmă cu câțiva ani în comuna Hopârta, la Șpălnaca mai exact, unde a pus bazele unei fabrici și produce cidru artizanal sec, o băutură care îi poartă numele.

Ani de zile a durat până bărbatul a reușit, probă după probă, să ajungă la calitatea dorită pentru băutura pe care o produce în fabrica de la Șpălnaca. După o perioadă lungă de cercetări, Pedro a ales merele cele mai potrivite pentru un cidru de calitate: „A fost nevoie să mergem în Apuseni și din vorbă în vorbă am ajuns la Lupșa. Am găsit acolo merele, le-am analizat, mi-au plăcut, am reușit să le altoim și să avem mere autohtone, potrivite pentru cidru. Acum le creștem în livada proprie, certificată ecologic”, a declarat pentru ziarulunirea.ro producătorul.

După cinci ani de cercetare, producătorul de cidru a hotărât că este momentul să și îmbutelieze. Întregul proces se desfășoară în fabrica din Șpălnaca, care se compune dintr-un spațiu închis de 200 mp, care adăpostește presa pneumatică, precum și rezervoarele și sistemele de filtrare și îmbuteliere. Suprafața exterioară a fabricii este de 800 mp. Întreg procesul de producere a cidrului este artizanal, se folosesc doar mere, fiind necesare aproximativ 10 fructe pentru a face un litru de băutură.

În livada de la Șpălnaca sunt cultivate 23 de soiuri diferite, iar pentru prepararea cidrului trebuie ca soiul să aibă o aciditate foarte mare, fiind nevoie atât de mere acre, cât și de mere dulci.

Cu toate că merele cresc peste tot în lume, Pedro spune că merii au nevoie de 900 de ore cu temperaturi sub zero grade Celsius: „Le place o iarnă rece, așa cum e la noi. În Transilvania condițiile climatologice condițiile sunt foarte bune pentru creșterea merilor”.

Cidrul lui Pedro este produs după o rețetă personală, pe care a dezvoltat-o în decursul celor 5 ani de cercetări, în care a combinat diferite soiuri de mere și, binențeles cu ajutorul specialiștilor din Spania.

Una din problemele de care s-a lovit producătorul este cea a forței de muncă din România: „E greu, dar ne descurcăm, ne-a obișnuit în cinci ani de zile și reușim să facem față”.

Bărbatul a ajuns în România prima dată în urma unei invitații, ca turist, în concediu:„Îmi place tare țara, oamenii, îmi plac tare tradițiile. Mâncarea în România este sănătoasă, naturală, are gustul foarte intens. Așa m-am hotărât să mă mut în România și să fac cidru în România”, povestește spaniolul.

Bărbatul mărturisește că oamenii din zonă au fost la început surprinși că un străin a venit în România să investească, dar le-a demonstrat în timp că dacă pui pasiune, multă perseverență și răbdare, poți reuși: „O afacere nu se face doar așa, de la noapte la zi, e nevoie de ani de muncă dacă vrei un produs competitiv, cu care să poți să ieși pe piața locală, națională și de ce nu, internațională”.

Cidrul artizanal sec produs la Șpălnaca a fost prezentat în luna septembrie la târgurile locale și urmează să fie comercializat în câteva restaurante din zonă, iar mai departe poate și în alte țări. Produsul poate fi cumpărat de asemenea din magazinele cu specific naturist din Alba Iulia.

Primele persoane care au gustat cidrul au fost chiar membrii familiei lui Pedro, veniți de la Madrid în România în primăvara acestui an să îl viziteze și să cunoască România: „Surorile mele, cumnatele și nepoțelele au fost în România, iar pentru mine a fost o bucurie imensă că au gustat cidrul Pedro”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbatul din Fărău, care și-a lovit în cap fratele cu o bâtă și i-a ascuns cadavrul într-o pivniță, arestat preventiv pentru 30 de zile

Publicat

în

Bărbatul din Fărău care și-a lovit fratele cu o bâtă în cap până la omorât și i-a ascuns cadavrul în pivnița unui imobil nelocuit și l-a acoperit cu pământ, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba a dispus, la data de 04.12.2024, punerea în mișcare a acțiunii penale față de un inculpat în vârstă de 56 de ani, pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie în modalitatea omorului, prevăzut de art. 188 alin. 1 C.pen. raportat la art. 199 alin. 1 C.pen.

În fapt, s-a reținut că, într-una din zilele perioadei 22-24.11.2024, în timp ce se aflau în locuința comună din satul Fărău, jud. Alba, pe fondul unor discuții în contradictoriu și al consumului de băuturi alcoolice, inculpatul s-a înarmat cu o bată din lemn și a lovit-o pe victimă, fratele său în vârstă de 52 de ani, in zona capului, in mod repetat, cauzându-i acesteia leziuni traumatice incompatibile cu viața.

Ulterior, pentru a evita tragerea la răspundere penală, inculpatul a transportat cadavrul fratelui său in pivniță unui imobil nelocuit din aceeași localitate, unde l-a acoperit cu un strat de pământ, victima decedată fiind găsită de organele de poliție, in locația precizată, in seara zilei de 03 .12.2024.

Procurorul a dispus luarea măsurii preventive a reținerii față de inculpat, iar judecătorul de drepturi și libertați din cadrul Tribunalului Alba a dispus arestarea preventivă a acestuia pe o durată de 30 de zile.

Investigațiile au fost efectuate cu sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul I.P.J. Alba – Serviciul Investigații Criminale qi Serviciul Criminalistic, Secția nr. 4 Poliție Rurală Ocna Mureș.

Facem precizarea că punerea in mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal, reglementând de Codul de procedură penală, necesară in vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, sub nicio formă, să infrângă principiul prezumției de nevinovăție.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat de 52 de ani din Fărău OMORÂT de propriul frate, în urma unui conflict

Publicat

în

Un bărbat în vârstă de 52 de ani, din localitatea Fărău, a fost găsit decedat într-o locuință părăsită. Acesta ar fi fost omorât de propriul frate, în urma unui conflict spontan.

Potrivit IPJ Alba, în seara zilei de 3 decembrie 2024, un bărbat, în vârstă 52 de ani, din localitatea Fărău, a fost găsit decedat într-un imobil părăsit de pe raza localității Fărău. Din primele cercetări, rezultă că acesta ar fi fost victima unei infracțiuni cu violență, săvârșită de către fratele său, în vârstă de 56 de ani, în urma unui conflict spontan.

Cercetările au fost declinate în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba. La fața locului, s-a deplasat o echipă complexă, condusă de un procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, împreună cu ofițeri ai Serviciului Investigații Criminale și ai Serviciului Criminalistic.

La data de 4 decembrie 2024, procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba a dispus reținerea bărbatului, în vârstă de 56 de ani, pentru 24 de ore.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures