Rămâi conectat

Învățământ-Cultură

Liceul Tehnologic din Ocna Mureş se va încălzi de la… soare!

Publicat

în

liceu ocnaLiceul Tehnologic Ocna Mureş este pe cale să spună „adio” distribuitorilor de gaz şi energie electrică.

Potrivit celor aflate de la Cornelia Popescu, directorul instituţiei de învăţământ, începând din vara anului trecut a început procesul de revoluţionare a modului de asigurare a energiei necesare pentru încălzirea sălilor de clasă, iluminatului şi a preparării apei calde. „Suntem pe cale să implementăm un sistem performant care ne va face independenţi din punct de vedere energetic. Este vorba despre panouri radiante cu raze infraroşii şi panouri fotovoltaice care să alimenteze din punct de vedere energetic panourile radiante. Astfel vom putea asigura gratuit încălzirea şcolii”, ne-a declarat directorul Cornelia Popescu. Aceasta ne-a informat că pentru realizarea sistemului s-a implicat administraţia locală, care a şi asigurat o parte din suma necesară. „Am solicitat sprijin financiar din partea primăriei, suma totală pentru realizarea acestui sistem ridicându-se la aproximativ 80.000 de euro. Administraţia locală ne-a dat aproximativ 20.000 de euro pentru achiziţionarea panourilor radiante. Urmează ca în continuare să achiziţionăm şi să montăm panourile fotovoltaice. Din acel moment vom fi complet independenţi în ceea ce priveşte încălzirea şi nu vom mai avea de plătit energie pentru încălzire, fapt care ne va aduce mari economii, sumele economisite în acest mod putând fi redirijate spre alte necesităţi”, ne-a mai declarat Cornelia Popescu.
Referindu-se la acest proiect, primarul oraşului Ocna Mureş, juristul Silviu Vinţeler, ne-a declarat: „Liceul Tehnologic din Ocna Mureş este beneficiarul unei investiţii care îi va asigura o independenţă energetică aproape totală. Dorim să asigurăm încălzirea claselor, prepararea apei calde şi, dacă se poate, şi a iluminatului public folosind energia solară. La această oră am reuşit să montăm radiatoare cu infraroşu, alimentate de la reţeaua de energie electrică, radiatoare care să asigure temperatura ambientală în sălile de clasă. Dorinţa noastră este să montăm pe acoperişul clădirilor panouri fotovoltaice şi solare pentru a asigura enegia electrică necesară atât pentru încălzire cât şi pentru prepararea apei calde, dar şi pentru iluminat. Din cauză că administraţia publică a fost privată de sume importante la repartizarea sumelor defalcate din impozitele pe venit şi TVA, proiectul nostru a trebuit să fie sistat, cel puţin pentru o perioadă de timp”, ne-a declarat Silviu Vinţeler, primarul oraşului Ocna Mureş. Aceasta ne-a mai informat că proiectul va continua, numai că într-un ritm ceva mai lent decât cel programat iniţial. „Liceul Tehnologic va avea aceste panouri, numai că va trebui să aşteptăm ceva timp. Deocamdată nu putem face mai mult. Cauza v-am explicat-o mai devreme. Aşteptăm să se deschidă o sesiune de proiecte pe unul dintre programele Uniunii Europene, de folosire a „energiei verzi” şi cu siguranţă că vom aplica. Nu ne permitem să luăm bani de la investiţiile care sunt în curs”, ne-a mai declarat primarul Silviu Vinţeler. Dacă proiectul gândit de conducerea liceului şi administraţia locală va fi finalizat, s-ar putea ca Liceul tehnologic din Ocna Mureş să fie prima instituţie din ţară independentă total din punct de vedere energetic şi care nu va mai cheltui niciun ban pentru încălzire şi iluminat, sumele respective putând fi redirijate spre dotare.

Dorel LAZĂR


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Învățământ-Cultură

Nici un elev nu a reușit să promoveze Bacalaureatul, în sesiunea din iulie 2024, la Liceul Tehnologic Ocna Mureș

Publicat

în

Situația nu este roz pentru Liceul Tehnologic din Ocna Mureș, unde nici un elev nu a reușit să promoveze examenul de Bacalaureat anul acesta.

Liceul Tehnologic din Ocna Mureș a avut 5 candidați în sala de examen, dar niciunul nu a atins punctajul necesar promovării. Media finală pentru a promova examenul de Bacalaureat trebuie să fie minim nota 6.

În contextul general al unei rate mai mari de promovare la examenul de Bacalaureat din acest an, de 80,3%, comparativ cu anul anterior, când rata a fost de 79,1%, Liceul Tehnologic Ocna Mureș se confruntă cu o realitate dezamăgitoare: niciun elev nu a reușit să treacă examenul în 2024.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Kolozsvari David, elev al Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” Ocna Mureș, premiul special al Societății Române de Geografie

Publicat

în

Kolozsvari David de la Școala Gimnazială „Lucian Blaga” din Ocna Mureș a primit Premiul Special al Societății de Geografie din România. Rezultate deosebite a  obținut și Darius Deliu la concursul, Terra– Mica Olimpiadă de Geografie” 2024.

„La etapa națională a Concursului „Terra– Mica Olimpiadă de Geografie” 2024 – clasa VII-a, elevii noștri au obținut rezultate deosebite!

Kolozsvari David, cu nota 9,00, a primit Premiul Special al Societății de Geografie din România, fiind urmat îndeaproape de Darius Deliu, cu nota 8,20.

Îi felicităm cu deosebită considerație, atât pe ei, cât și pe dl profesor Vigh Alexandru, coordonatorul lor”, au transmis reprezentanții școlii.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Echipajul Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” Ocna Mureș, locul I la etapa județeană a concursului „Educație Rutieră – Educație pentru Viață”

Publicat

în

Etapa județeană a concursului „Educație Rutieră – Educație pentru Viață” și-a desemnat câștigătorii. Locul I a fost câștigat de echipajul Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” din Ocna Mureș.

Miercuri, 14 iunie 2023, Inspectoratul de Poliție Județean Alba împreună cu Consiliul Județean Alba și Inspectoratul Școlar Județean Alba, a organizat, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din municipiul Alba Iulia, etapa județeană a concursului „Educaţie Rutieră – Educaţie pentru Viaţă”.

 La concurs au luat parte 5 echipe de elevi din unități de învățământ gimnazial din județul Alba.

La fel ca în anii precedenți, competitorii au avut de parcurs o probă teoretică, una de îndemânare în conducerea bicicletei, pe un traseu special amenajat și una practică, de aplicare a cunoștințelor teoretice.

Polițiștii Serviciului Rutier i-au sprijinit pe concurenți în a înțelege regulamentul concursului și și-au adus aportul la buna desfășurare a concursului prin jurizarea probelor și supravegherea elevilor la proba chestionar.

Scopul acestui concurs este acela de a forma, în rândul elevilor, un comportament rutier responsabil, pe baza cunoașterii și respectării regulilor de circulație, în vederea prevenirii accidentelor rutiere.

Premiile, puse la dispoziție de Consiliul Județean Alba, au fost consistente și au constat în biciclete, trotinete și loangboard-uri, mingi, diplome, cupe și medalii.

Pe primul loc al podiumului a urcat echipajul format din elevi ai Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” din Ocna Mureș, pe locul II s-a clasat echipajul Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu” din Alba Iulia, iar pe locul III echipajul Școlii Gimnaziale ”Ion Breazu” din Mihalț.

Câștigătorii concursului vor participa la faza națională, care se va desfășura, în perioada 2-5 iulie 2023, la Buzău.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures