Actualitate
La Băile Sărate din Ocna Mureș au loc ultimele pregătiri, pentru deschiderea programată sâmbătă, 13 mai 2023
Băile Sărate din orașul Ocna Mureș sunt la un pas de a fi deschise pentru publicul larg, la momentul actual având loc ultimele retușuri și curățenia finală, pentru ca sâmbătă, 13 mai 2023, să-și deschidă porțile către vizitatori.
„Încercăm să deschidem pe 13 mai, se fac ultimele finisaje, curățenie și sperăm că pe 13 mai putem aștepta cu tot ce avem aici să oferim. Bazine cu apă sărată, bazine cu apă dulce, parte de tratament, saună umedă, saună uscată, cameră de sare și tot ce înseamnă agrement și tratament în domeniul balnear”, a transmis Silviu Vințeler, primarul orașului Ocna Mureș.
Referitor la numărul de bazine disponibile la Băile Sărate din Ocna Mureș, primarul a declarat faptul că „avem trei bazine interioare, două cu sare și unul cu apă dulce, trei bazine exterioare, unul cu sare, un bazin pentru copii și un bazin de înot. Mai este partea de tratament unde sunt mai multe vane, băi galvanice, împachetări cu nămol și împachetări cu parafină”.
Primarul Silviu Vințeler a anunțat că începând cu data de 13 mai, publicul se va putea bucura de toate bazinele „vor fi disponibile toate bazinele, atât din interior, cât și din exterior. Încercăm să intrăm direct în sezonul de vară, pentru că bazinele exterioare vor funcționa numai vara, dar deschidem mai repede și exteriorul să fim pregătiți și pentru sezonul de vară.
Va fi funcțională și partea de tratament. Probabil nu toate procedurile, dar în maxim 10 zile toate procedurile vor fi funcționale”.
De asemenea, primarul orașului Ocna Mureș a descris, pe scurt, care vor fi tratamentele disponibile, dar și de ce alte facilități se pot bucura cei care vizitează Băile Sărate.
„Nu o să intru în detalii, pentru că nu mă pricep la partea aceasta de tratemente, aparatura este de ultimă generație pentru tot ce înseamnă domeniul balnear și tratamentele cu sare și nu numai.
Pe lângă băi și tratamente avem partea de HoReCa, partea de bar, mâncare, tot ce înseamnă complexul sportiv, activitățile sportive care, până la urmă, vin în completarea acestei baze de tratement și agrement. Ele se îmbină una cu alta, tratementul cu agrementul și complexul sportiv.
Avem și sală de fitness, avem sport în aer liber, mini teren de fotbal, de volei pe nisip, volei pe tartan, baschet, șah, tenis de masă, tot ce înseamnă sportul în România”.
„Avem un bazin cu apă dulce, în interior, cele cu sare au salinitate diferită. Pentru tratament ajunge salinitatea aproape de 300 grameitru/l, iar pentru agrement, undeva la 220-250 grame/litru.
În interior toate sunt cu apă calde, în exterior bazinul cu apă sărată este încălzit. Bazinul de înot este doar pentru înot, deci are o temperatură mai scăzută”, a mai explicat primarul Silviu Vințeler.
Acesta a mai adăugat faptul că „saramura o luăm dintr-o sondă de la Salrom, Salina Ocna Mureș. Puțină lume știe că sarea are o caracteristică aparte. Ea se contractă câțiva milimetri într-un anumit timp și contractându-se acest balon de sare, la adâncimea de 1500 de metri, ea creează presiune, iar aceste sonde trebuie depresurizate periodic, probabil lunar, iar noi luăm cam 10% din cantitatea care se scoate din sondă prin depresurizare, deci nu se cheltuie nimic de către cei de la Salrom, ei având obligația să facă această depresurizare a sondelor periodic.
Sarea de la Ocna Mureș are mai multe componente, nu numai natriu-clor, are și sulf, are și magneziu și mai multe minerale care sunt benefice pentru sănătate. Sunt foarte multe studii făcute, încă din perioada interbelică, și chiar înainte, din anii 1870, studii despre tratamentele cu sare la Ocna Mureș.
De aceea, sarea în bazine, teoretic, nu ar trebui schimbată niciodată, dar noi încercăm să o schimbăm lunar, tocmai pentru că are și alte componente chimice, și atunci acele componente, magneziul, sulful, sunt foarte benefice pentru sănătate”.
Primarul Silviu Vințeler a mai venit cu câteva noi informații privind o posibilă investiție pentru crearea unor spații de cazare pentru cei care doresc să petreacă mai multe zile la Băile Sărate.
„Investiția este făcută în parteneriat cu Consiliul Județean, 50% Consiliul Județean, 50% orașul Ocna Mureș. Suma de 50%, pentru orașul Ocna Mureș, a însemnat o sumă enormă, un efort financiar foarte mare pentru orașul Ocna Mureș, având în vedere că bugetul nostru local nu este unul foarte generos și mai avem nevoie și de alte cheltuieli de funcționare pe care nu le putem opri, cum ar fi iluminatul public, reparații diverse, dar am reușit în final să ne achităm de toate datoriile, toate facturile sunt plătite la zi și eu chiar mă bucur că am ajuns aici și putem deschide această bază de tratament și agrement.
Pe viitor se are în vedere, împreună cu Consiliul Județean, probabil vom beneficia și de fonduri europene, pe Programul Operațional, construirea unui spațiu de cazare, hotel, 30-40 de camere, pentru că suntem puțin deficitari la acest capitol, dar noi vrem să facem doar strictul necesar, restul să se dezvolte privații, pentru că, până la urmă, baza asta de agrement și tratament a fost făcută pentru a porni oarecum motorul turismului în Ocna Mureș și important este să se dezvolte privații pentru că de acolo luăm impozite și taxe”.
Actualitate
Concert de colinde tradiționale românești organizat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Filiala Ocna Mureș
Joi, 12 decembrie 2024, începând cu ora 17.00, la Casa de Cultură „Ion Sângereanu” din Ocna Mureș, Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Filiala Ocna Mureș a organizat un minunat concert de colinde, în prezența unui numeros public.
Au urcat pe scenă cei 78 de copii ocrotiți în centrele sociale din Ocna Mureș și Războieni, așezăminte aflate sub atenta coordonare a doamnei Raluca Orga, precum și 50 de copii aparținând Ansamblului „Tradiții Uiorene” din Ocna Mureș, coordonați de doamna Liana Stoica.
Pe scena Casei de cultură din localitate, copiii au format grupuri de colindători, care au slăvit în colinde atent alese, calda sărbătoare a Crăciunului, aducătoare de emoție și bucurie în sufletul tuturor oamenilor. Colindătorii și dansatorii mici și mari ai Ansamblului „Tradiții Uiorene” au întregit tabloul vesel și binevestitor al participanților la acest eveniment, în deschiderea căruia au răsunat colindele interpretate la pian de domnișoara Maia Sofia Orga.
Interpretarea autentică a colindelor are darul de a trezi emoții profunde, mai ales în această perioadă binecuvântată a sărbătorilor de iarnă. Vocea caldă și expresivă a doamnei Oana Bozga Pintea a reușit să transforme momentul într-o veritabilă sărbătoare a sufletului, creând o legătură specială între artist și public. Glasul domniei sale este cu adevărat unul deosebit, iar faptul că a reușit să atingă inimile tuturor celor prezenți demonstrează cât de profund poate fi impactul artei autentice.
Colindele, prin frumusețea și spiritualitatea lor, creeză mereu o atmosferă unică, iar interpretarea domniei sale pare să fi fost cu totul specială. În astfel de momente, tradițiile noastre prind viață, iar spiritul Crăciunului reînvie în inimile tuturor, oferindu-le bucurie și liniște sufletească. Un astfel de spectacol rămâne cu siguranță o amintire prețioasă pentru cei care au avut privilegiul să fie prezenți în Casa de Cultură din Ocna Mureș.
La finalul programului, copiii participanți la eveniment au primit daruri din partea moșului. Evenimentul a avut oaspeți de seamă, întrucât la seara de colinde am avut bucuria de a-i avea în mijlocul nostru pe părintele inspector Eustratie Pintea, din cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei, pe părintele Ioan Bogdan, prototop al Aiudului, pe preoții parohi din Ocna Mureș, precum și pe reprezentanții firmelor din comunitate. Adresăm felicitări copiilor și educatorilor din așezământ pentru întreaga strădanie, precum și îndrumătoarei Ansamblului „Tradiții Uiorene” pentru reușita acestui eveniment. Tuturor le dorim tuturor să aibă parte de sărbători cu multă pace în suflet.
Filiala Filantropia Ortodoxă din Ocna Mureș a luat fiinţă în anul 2003 şi oferă servicii sociale unui număr de 78 de copii și 45 de persoane adulte, prin cele cinci servicii sociale licențiate: Casa de tip familial și Centrele de zi din Ocna Mureș și Războieni. Tinerii beneficiari sunt sprijiniţi pentru a nu abandona şcoala, pentru a-şi îmbunătăți rezultatele şcolare şi a-şi forma principii şi conduite morale de viaţă. De asemenea, în tot acest timp funcționează și un serviciu de îngrijire la domiciliu pentru persoanele adulte cu dizabilități, în care sunt sprijinite zece persoane, iar de la 1 decembrie 2023, Centrul de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități, unde sunt ocrotiți 35 de beneficiari.
Orga Ciprian,
Președintele Filialei Filantropia Ortodoxă Ocna Mureș
Actualitate
Intervenție a pompierilor pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case din Ocna Mureș
Pompierii militari din Aiud și SVSU Ocna Mureș intervin, în această dimineață, pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case situate pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu, din Ocna Mureș.
„Detașamentul de pompieri Aiud a fost solicitat să intervină, în cursul dimineții, pentru localizarea și stingerea unui incendiu în loc. Ocna Mureș, str. B.P. Hașdeu. La sosirea forțelor de intervenție, la locul producerii incendiului, acesta se manifesta cu flacară, la acoperișul unei locuințe. La momentul de față incendiul este stins, se lucrează la înlăturarea efectelor negative produse de acesta. Suprafața afectată este de aproximativ 250mp. Fară victime. Forțele alocate: 2 x ASAS, 1 x EPA și SVSU Ocna Mureș”, a transmis ISU Alba.
Actualitate
Cui îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae 2024: Câți români își serbează onomastica | ocnamuresinfo.ro
Cui îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae 2024: Câți români își serbează onomastica | ocnamuresinfo.ro
Calendarul ortodox praznuieste joi, 6 decembrie, cel mai iubit Sfant, în special de cei mici și de cei care cred în magia lui Moș Nicolae.
De origine greceasca „Nikolaos”, numele este format din doua cuvinte: nike, „victorie”, si laos, „popor”, putându-se tălmaci prin „obștească biruință”.
Cui îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae
Mai puține femei se numesc Nichi, Nikko, Nikka, Nikke, Nikki Nikky sau Niculăiţa.în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea. La primul sinod ecumenic ţinut la Niceea, în anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei.
Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Sfântul, îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserică, i-a dat ereticului Arie o palmă.
Citește și: mesaje de Sfantul Nicolae
Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviţi cu joardă în semn de avertisment.
Tot tradiţia spune că nuieluşa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Naşterea Domnului (Crăciun), înseamnă că sfântul „a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.
Sfântul Nicolae a ştiut, însă, că după mustrare se cere mângâiere. Astfel, a făcut multe daruri săracilor, i-a liniştit pe cei întristaţi şi a vindecat, cu putere de la Dumnezeu, pe bolnavi.
Cel mai întâlnit nume de femeie care se sărbătorește de Sf Nicolae este Nicoleta. Tot pe 6 decembrie se mai serbează și Niculina, Nicolina, Niculita, Niculiţa, Nicole sau Nikole. Mai puține femei se numesc Nichi, Nikko, Nikka, Nikke, Nikki Nikky sau Niculăiţa.
La bărbăți, cel mai întâlnit nume serbat, pe 6 decembrie, este Nicolae. Alţi poartă numele Niculai, Neculai, Nicuşor sau Niculae. Mai puțini numesc Nic, Nik, Lae, Laie sau Niklas. Printre sărbătoriţi se numără şi care poartă numele Nicolăiţă, Niculăiţă, Culae sau Nicholaus.
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE 2024, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | ocnamuresinfo.ro
-
Actualitateacum 10 luni
MESAJE de ZIUA INDRAGOSTITILOR 2024. Ce declaraţii şi mesaje de dragoste puteţi să îi transmiteţi persoanei iubite | ocnamuresinfo.ro
-
Mondenacum 12 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | ocnamuresinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025, dar și în următorii ani | ocnamuresinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | ocnamuresinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Mesaje de Florii 2024. SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise persoanelor care îşi sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
-
Actualitateacum 7 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | ocnamuresinfo.ro