Administrație
Fonduri nerambursabile REGIO la Ocna Mureș pentru construcția a două blocuri și modernizarea a 18 străzi din oraș
Autoritațile locale din Ocna Mureș au reușit să atragă 3,6 milioane de euro pentru construirea a două noi blocuri cu locuințe sociale și modernizarea a mai mult de 2,3 km străzi urbane printr-o inițiativă locală finanțată în cadrul Programului REGIO.
Prin proiectul ”Imbunatatirea calitatii vietii populatiei in orasul Ocna Mures” se atrag fonduri europene nerambursabile in valoare totala de peste 3,6 milioane euro pentru construirea a doua noi blocuri cu locuinte sociale si modernizarea a mai mult de 2,3 km strazi urbane. Este vorba de o noua initiativa locala finantata in cadrul Programului REGIO, pentru care a fost semnat azi, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, contractul de finantare, in valoare totala de peste 17 milioane lei. Primarul Silviu Vinteler si directorul general ADR Centru, Simion Cretu, au semnat acest contract prin care se vor folosi fonduri europene destinate construirii a 32 de apartamente sociale si reabilitarea celor 18 strazi din zona centrala a orasului Ocna Mures, pentru cresterea calitatii vietii locuitorilor din comunitatile defavorizate.
Investitiile vor fi sustinute prin Prioritatea de Investitii 13.1 ce vizeaza imbunatatirea calitatii vietii populatiei in orasele mici si mijlocii din Romania, in cadrul Axei Prioritare 13 a Programului Operational Regional 2014-2020 – Sprijinirea regenerarii oraselor mici si mijlocii. Se raspunde astfel obiectivului privind oferirea de sprijin pentru revitalizarea fizica, economica si sociala a comunitatilor defavorizate din regiunile urbane si rurale. Investitiile se vor finaliza peste cel mult doi ani si jumatate, in ultima zi a anului 2021.
”Incepand de anul trecut am demonstrat ca si orasul Ocna Mures poate atrage fonduri europene. Iata ca, in mai putin de sase luni, am semnat doua contracte de finantare, dintre care unul pentru reabilitarea si eficientizarea energetica a Spitalului din localitatea noastra, realizat cu sprijinul Consiliului Judetean Alba si acum acest proiect de regenerare urbana. Lucram la imbunatatirea conditiilor urbane din oras, pentru ca oamenii au nevoie de strazi asfaltate, cu apa si canalizare, au nevoie de confort in trafic si am vazut ca este nevoie de locuinte sociale. Ne preocupa in cel mai mare grad investitiile pentru cresterea calitatii vietii cetatenilor si vrem sa modernizam orasul. Acesta este cel mai bun exemplu ca banii europeni, folositi in mod chibzuit, duc la economii pentru bugetele locale, dar si la atingerea unor obiective care altfel ar fi ramas doar vise asternute pe o hartie”, a declarat, in momentul semnarii acestui contract de finantare, domnul Silviu Vinteler, Primarul orasului Ocna Mures.
Cererea de finantare pentru proiectul ”Imbunatatirea calitatii vietii populatiei in orasul Ocna Mures” are ca obiectiv imbunatatirea calitatii vietii locuitorilor din oras, precum si a celor din localitatile apropiate, prin abordarea integrata a nevoilor identificate la nivel local. Astfel, prin intermediul proiectului se urmareste imbunatatirea conditiilor de locuit, prin construirea de doua cladiri cu locuinte sociale cu regim de inaltime S+P+2E+M si un numar de 16 apartamente fiecare, care sa asigure conditii decente de locuire persoanelor defavorizate din oras si favorizeze premisele cresterii incluziunii sociale la nivel comunitar. In plus, a doua componenta a proiectului, prevede imbunatatirea conectivitatii la nivelul orasului, a cartierelor defavorizate cu principalele zone de interes si cresterea gradului de participare a cetatenilor la servicii publice, activitati economice, comerciale, culturale, sportive sau de agrement, prin lucrari de construire/reabilitare/modernizare si extindere a circa 6 km de strazi urbane.
Daca pentru componenta de construire a blocurilor sociale este vizata o zona rezidentiala din oras, aspectele referitoare la mobilitate isi propun realizarea de lucrari pe 5,924 km de strazi urbane, respectiv 2,381 km drumuri publice, 4,438 km piste pentru biciclisti, 4,614 km zone pietonale si 6997 mp zone verzi, care sa asigure, in acelasi timp, premisele unei dezvoltari durabile prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon, incurajarea utilizarii bicicletelor sau a mersului pe jos. In acest caz, lucrarile vor include sistemul rutier, inclusiv incadrarea acestuia cu borduri prefabricate, dispozitivele de scurgere a apelor, sistemele de consolidare (ziduri de sprijin – unde este cazul), pasaje sau pasarele pentru asigurarea continuitatii peste obstacole, dar si marcaje si indicatoare rutiere.
Bugetul intregului proiect este de 17,025,122.24 lei, din care peste 16,6 milioane lei (adica mai mult de 3,56 milioane euro) sunt fonduri nerambursabile, restul provenind din contributia beneficiarului.
”Orasul Ocna Mures este unul dintre cele 45 de orase mici din Regiunea Centru care au depus proiecte pe Prioritatea de investitii a Programului REGIO prin care se doreste imbunatatirea calitatii vietii populatiei si este printre primele care beneficiaza de fonduri nerambursabile pe acest domeniu. La nivelul Regiunii sunt solicitate peste 720 milioane lei, adica de peste sapte ori mai mult decat suma disponibila. La nivelul judetului Alba, aici, in Ocna Mures, se investeste pentru prima data in construirea de locuinte sociale si modernizarea arterelor care fac legatura cartierelor cu zona centrala. Primaria acceseaza fonduri europene prin Programul Operational Regional 2014-2020 si pentru reabilitarea spitalului, aspecte care dovedesc faptul ca administratia se preocupa pentru dezvoltarea localitatii, chiar daca este dificil pentru o localitate mica sa pregateasca cereri de finantare pe fonduri europene. Practic, Ocna Mures va investi fonduri totale de peste 23 milioane lei, cu sprijinul autoritatilor judetene si al fondurilor europene, folosind bani care altfel nu ar fi ajuns in comunitate si devenind un exemplu local pentru felul in care fondurile europene pot schimba in bine fata unei mici localitati urbane. S-au realizat deja lucruri importante in infrastructura locala si multe alte lucrari nu ar fi posibile fara aportul fondurilor europene. Orasul este pe un trend pozitiv si investitiile publice faciliteaza dezvoltarea mediului privat, in beneficiul intregii comunitati locale. Prin corelarea investitiilor publice cu cele private, in special in zona bailor, speram ca acest oras sa-si recapete statutul de statiune turistica, pentru a atrage noi fonduri, pentru a oferi noi locuri de munca si pentru ca oamenii din judetul Alba sa aiba noi posibilitati de tratament si de petrecere a timpului liber”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Administrație
Zone verzi și dotări moderne, în opt zone din Ocna Mureș
Primăria Ocna Mureș urmează să implementeze proiectul „Ocna Mureș – Verde. Revitalizarea și creșterea calității și atractivității spațiilor publice situate în principalele cartiere ale orașului – Str. Aleea Independenței, Brazilor, Mălinului”, o inițiativă ambițioasă de regenerare urbană, care vizează îmbunătățirea calității vieții în principalele cartiere ale orașului Ocna Mureș.

Proiectul se concentrează pe revitalizarea a opt zone distincte din oraș, cu accent pe crearea de spații publice atractive, funcționale și accesibile pentru toți locuitorii.
Obiectivele principale ale proiectului includ îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din cartierele vizate, crearea de spații publice multifuncționale și estetice, promovarea incluziunii sociale și a accesibilității pentru persoanele cu dizabilități, creșterea suprafeței de spații verzi și îmbunătățirea mediului urban și implementarea de soluții inovatoare și sustenabile în amenajarea urbană.
Principalele intervenții propuse în cadrul proiectului includ în ceea ce privește amenajarea peisagistică plantarea a 95 de arbori noi din specii precum Acer rubrum „October Glory” și Tilia cordata „Lima”, menajarea a 852,82 de metri pătrați cu arbuști și a 648,78 de metri pătrați cu plante perene, crearea de garduri vii din Ligustrum vulgare pentru delimitare vizuală
și semănarea de gazon rezistent la secetă și temperaturi ridicate
În ceea ce privește infrastructura și mobilierul urban se dorește realizarea de alei pietonale din piatră/covor de piatră, cu liant, pentru accesibilitatea persoanelor cu dizabilități, nstalarea de mobilier urban modern și funcțional (bănci, coșuri de gunoi, rastele pentru biciclete), amplasarea de echipamente de joacă adaptate pentru copii cu și fără dizabilități și crearea de zone de socializare sub formă de foișoare/copertine cu vegetație agățătoare
Dotări specifice pe zone:
– ZONA 1 (strada Brazilor, 1.327 de metri pătrați: Ansamblu de joacă pentru copii, panouri pentru expoziții ale elevilor;
– ZONA 2 (strada Brazilor, 1.599 de metri pătrați): Spații de socializare sub formă de foișoare/copertine;
– ZONA 3 (strada Brazilor, 514 metri pătrați): Zonă cu 2 bănci și o masă accesibilă persoanelor cu dizabilități;
– ZONA 4 (strada Brazilor, 1.039 de metri pătrați): Ansambluri de joacă pentru copii, inclusiv echipamente pentru copii cu dizabilități;
– ZONA 5 (strada Brazilor, 1.170 de metri pătrați) : Echipamente de joacă și mobilier urban adaptat pentru persoane cu dizabilități;
– ZONA 6 (strada Mălinului, 1.106 metri pătrați): Împrejmuire perimetrală pentru siguranță, echipamente de joacă inclusiv pentru copii cu dizabilități;
– ZONA 7 (strada Mălinului, 1.335 de metri pătrați): Aparate de exerciții fizice, ansambluri de joacă adaptate;
– ZONA 8 (Aleea Independenței, 500 de metri pătrați): Punct de atracție la intrarea în cartier cu mobilier urban și amenajare peisagistică.
Urmează să fie implementat un sistem de iluminat public eficient energetic, cu telegestiune integrată, să fie instalată rețea Wi-Fi publică în toate zonele amenajate, să fie montate camere de supraveghere video pentru siguranța utilizatorilo și să fie realizat un sistem de irigații automatizat pentru întreținerea spațiilor verzi
Spațiile și mobilierul urban vor fi proiecate pentru a fi utilizabile de persoane cu dizabilități. Vor fi instalate panouri informative cu coduri QR pentru acces la informații detaliate și va fi creat un site web accesibil cu informații despre proiect, inclusiv opțiuni de citire a textului și redare audio
Proiectul pune un accent deosebit pe sustenabilitate și inovație, încorporând principiile New European Bauhaus și respectând normele DNSH (Do No Significant Harm). Materialele și tehnologiile utilizate sunt alese pentru a minimiza impactul asupra mediului și a maximiza eficiența energetică.
Administrație
La mai puțin de doi ani de la inaugurarea complexului balnear „Băile Sărate”, Ocna Mureșul devine stațiune turistică de interes local
La mai puțin de doi ani de când a fost inaugurat complexul balnear „Băile Sărate” Ocna Mureș, turismul este o ramură tot mai puternică a economiei locale.
De fapt, de la aproape nimic, acum afluxul turiștilor este la cote foarte ridicate, mai cu seamă că au apărut și numeroase afaceri care oferă și cazare, ne referim aici doar la afacerile înregistrate ca atare la primărie.
În prezent, sunt 126 de locuri de cazare în Ocna Mureș, după cum ne-a informat primarul Silviu Vințeler. Astfel, se îndeplinește una dintre condițiile importante pentru ca orașul să obțină statutul de stațiune turistică.
Deocamdată, doar de stațiune turistică de interes local, pentru că pentru statutul de stațiune turistică de interes național este nevoie de peste 500 de locuri de cazare.
Dar, la cum merg lucrurile, la cât de mare este interesul, acest prag va fi trecut într-un timp rezonabil. Primrul Vințeler se așteaptă să primească „atestatul” prin luna martie.
Administrație
Băile Sărate Ocna Mureș, profit net de peste un milion de euro în 2024
Societatea Baza de tratament și agrement Băile Sărate Ocna Mureș SA a înregistrat în 2024 un profit net de 5,2 milioane de lei (aproximativ un milion de euro), față de aproximativ 3 milioane de lei în 2023.
„Intrările la băile sărate sunt pe un trend crescător. Au fost cu 73,5% mai multe în 2024 față de 2023. În total în 2024 au fost 311.796 de intrări, față de 179.769 de intrări în 2023. Important de menționat este că în luna ianuarie 2025 au fost 35.000 de intrări, aproape mai mult decât am avut într-o lună de vară anul trecut, în 2024”, a anunțat primarul orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler.
Noul complex balnear a fost construit din fonduri publice, banii fiind alocați de Consiliul Județean Alba și Consiliul Local Ocna Mureș. Băile Sărate Ocna Mureș și-au deschis porțile în 13 mai 2023.
Povestea a început în 2015, când Consiliul Județean Alba și Consiliul Local Ocna Mureș au hotărât parteneriatul pentru investiție. În 2018 au început lucrările și la sfârșitul anului 2022 au fost finalizate.
Complexul beneficiază de cabinete medicale şi de vestiare pentru medici şi asistente. Pentru cei care vin la tratament există şi cameră cu băi galvanice, împachetări cu parafină şi cu nămol. Autoritățile locale intenționează să extindă investiția și să construiască și un aquaparc.
• Și numărul de spații de cazare, în creștere
O problemă ar fi numărul nu foarte mare de spații de cazare de pe plan local, însă reprezentanții administrației locale afirmă că se fac progrese și la acest capitol.
„În acest moment există ceva mai mult de 120 de locuri de cazare autorizate de Ministerului Turismului. În curând vor fi autorizate și altele. Noi sperăm ca anul acest să trecem de 300 de locuri de czare autorizate de ministerul de resort. Evident, gradul de ocupare vara este de 100%, iar pe timp de iarnă de 50-60%”, a precizat primarul Silviu Vințeler.
- Din Județacum 11 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025, dar și în următorii ani | ocnamuresinfo.ro
- Din Județacum 11 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | ocnamuresinfo.ro
- Din Județacum 11 luni
Mesaje de Florii 2024. SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise persoanelor care îşi sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
- Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 11 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 10 luni
Mesaje de ZIUA COPILULUI, 1 iunie 2024. SMS-uri, felicitări, urări de „la mulţi ani” | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 12 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor care îşi sărbătoresc onomastica| ocnamuresinfo.ro