Rămâi conectat

Administrație

Fonduri nerambursabile REGIO la Ocna Mureș pentru construcția a două blocuri și modernizarea a 18 străzi din oraș

Publicat

în

Autoritațile locale din Ocna Mureș au reușit să atragă 3,6 milioane de euro pentru construirea a două noi blocuri cu locuințe sociale și modernizarea a mai mult de 2,3 km străzi urbane printr-o inițiativă locală finanțată în cadrul Programului REGIO.

Prin proiectul ”Imbunatatirea calitatii vietii populatiei in orasul Ocna Mures” se atrag fonduri europene nerambursabile in valoare totala de peste 3,6 milioane euro pentru construirea a doua noi blocuri cu locuinte sociale si modernizarea a mai mult de 2,3 km strazi urbane. Este vorba de o noua initiativa locala finantata in cadrul Programului REGIO, pentru care a fost semnat azi, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, contractul de finantare, in valoare totala de peste 17 milioane lei. Primarul Silviu Vinteler si directorul general ADR Centru, Simion Cretu, au semnat acest contract prin care se vor folosi fonduri europene destinate construirii a 32 de apartamente sociale si reabilitarea celor 18 strazi din zona centrala a orasului Ocna Mures, pentru cresterea calitatii vietii locuitorilor din comunitatile defavorizate.

Investitiile vor fi sustinute prin Prioritatea de Investitii 13.1 ce vizeaza imbunatatirea calitatii vietii populatiei in orasele mici si mijlocii din Romania, in cadrul Axei Prioritare 13 a Programului Operational Regional 2014-2020 – Sprijinirea regenerarii oraselor mici si mijlocii. Se raspunde astfel obiectivului privind oferirea de sprijin pentru revitalizarea fizica, economica si sociala a comunitatilor defavorizate din regiunile urbane si rurale. Investitiile se vor finaliza peste cel mult doi ani si jumatate, in ultima zi a anului 2021.

”Incepand de anul trecut am demonstrat ca si orasul Ocna Mures poate atrage fonduri europene. Iata ca, in mai putin de sase luni, am semnat doua contracte de finantare, dintre care unul pentru reabilitarea si eficientizarea energetica a Spitalului din localitatea noastra, realizat cu sprijinul Consiliului Judetean Alba si acum acest proiect de regenerare urbana. Lucram la imbunatatirea conditiilor urbane din oras, pentru ca oamenii au nevoie de strazi asfaltate, cu apa si canalizare, au nevoie de confort in trafic si am vazut ca este nevoie de locuinte sociale. Ne preocupa in cel mai mare grad investitiile pentru cresterea calitatii vietii cetatenilor si vrem sa modernizam orasul. Acesta este cel mai bun exemplu ca banii europeni, folositi in mod chibzuit, duc la economii pentru bugetele locale, dar si la atingerea unor obiective care altfel ar fi ramas doar vise asternute pe o hartie”, a declarat, in momentul semnarii acestui contract de finantare, domnul Silviu Vinteler, Primarul orasului Ocna Mures.

Cererea de finantare pentru proiectul ”Imbunatatirea calitatii vietii populatiei in orasul Ocna Mures” are ca obiectiv imbunatatirea calitatii vietii locuitorilor din oras, precum si a celor din localitatile apropiate, prin abordarea integrata a nevoilor identificate la nivel local. Astfel, prin intermediul proiectului se urmareste imbunatatirea conditiilor de locuit, prin construirea de doua cladiri cu locuinte sociale cu regim de inaltime S+P+2E+M si un numar de 16 apartamente fiecare, care sa asigure conditii decente de locuire persoanelor defavorizate din oras si favorizeze premisele cresterii incluziunii sociale la nivel comunitar. In plus, a doua componenta a proiectului, prevede imbunatatirea conectivitatii la nivelul orasului, a cartierelor defavorizate cu principalele zone de interes si cresterea gradului de participare a cetatenilor la servicii publice, activitati economice, comerciale, culturale, sportive sau de agrement, prin lucrari de construire/reabilitare/modernizare si extindere a circa 6 km de strazi urbane.

Daca pentru componenta de construire a blocurilor sociale este vizata o zona rezidentiala din oras, aspectele referitoare la mobilitate isi propun realizarea de lucrari pe 5,924 km de strazi urbane, respectiv 2,381 km drumuri publice, 4,438 km piste pentru biciclisti, 4,614 km zone pietonale si 6997 mp zone verzi, care sa asigure, in acelasi timp, premisele unei dezvoltari durabile prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon, incurajarea utilizarii bicicletelor sau a mersului pe jos. In acest caz, lucrarile vor include sistemul rutier, inclusiv incadrarea acestuia cu borduri prefabricate, dispozitivele de scurgere a apelor, sistemele de consolidare (ziduri de sprijin – unde este cazul), pasaje sau pasarele pentru asigurarea continuitatii peste obstacole, dar si marcaje si indicatoare rutiere.

Bugetul intregului proiect este de 17,025,122.24 lei, din care peste 16,6 milioane lei (adica mai mult de 3,56 milioane euro) sunt fonduri nerambursabile, restul provenind din contributia beneficiarului.

”Orasul Ocna Mures este unul dintre cele 45 de orase mici din Regiunea Centru care au depus proiecte pe Prioritatea de investitii a Programului REGIO prin care se doreste imbunatatirea calitatii vietii populatiei si este printre primele care beneficiaza de fonduri nerambursabile pe acest domeniu. La nivelul Regiunii sunt solicitate peste 720 milioane lei, adica de peste sapte ori mai mult decat suma disponibila. La nivelul judetului Alba, aici, in Ocna Mures, se investeste pentru prima data in construirea de locuinte sociale si modernizarea arterelor care fac legatura cartierelor cu zona centrala. Primaria acceseaza fonduri europene prin Programul Operational Regional 2014-2020 si pentru reabilitarea spitalului, aspecte care dovedesc faptul ca administratia se preocupa pentru dezvoltarea localitatii, chiar daca este dificil pentru o localitate mica sa pregateasca cereri de finantare pe fonduri europene. Practic, Ocna Mures va investi fonduri totale de peste 23 milioane lei, cu sprijinul autoritatilor judetene si al fondurilor europene, folosind bani care altfel nu ar fi ajuns in comunitate si devenind un exemplu local pentru felul in care fondurile europene pot schimba in bine fata unei mici localitati urbane. S-au realizat deja lucruri importante in infrastructura locala si multe alte lucrari nu ar fi posibile fara aportul fondurilor europene. Orasul este pe un trend pozitiv si investitiile publice faciliteaza dezvoltarea mediului privat, in beneficiul intregii comunitati locale. Prin corelarea investitiilor publice cu cele private, in special in zona bailor, speram ca acest oras sa-si recapete statutul de statiune turistica, pentru a atrage noi fonduri, pentru a oferi noi locuri de munca si pentru ca oamenii din judetul Alba sa aiba noi posibilitati de tratament si de petrecere a timpului liber”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Administrație

Un parc de relaxare și agrement cu specific acvatic va fi construit lângă baza de tratament din Ocna Mureș

Publicat

în

Administrația județeană și cea din Ocna Mureș vor realiza în comun o nouă investiție, după Băile Sărate, prin care va fi amenajat un parc de relaxare și agrement cu specific acvatic.

Recent, a fost aprobat Acordul de asociere încheiat între UAT – Orașul Ocna Mureș, prin Consiliul local al orașului Ocna Mureș, şi UAT – Județul Alba, prin Consiliul Judeţean Alba, pentru realizarea în comun a obiectivului de investiții.

„Refacerea, amenajarea și punerea în valoare a malului stâng al râului Mureș, pe o suprafață de 5 ha, și construirea unui parc de relaxare și agrement cu specific acvatic”. Acordul de asociere se încheie pe o perioadă de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii prin act adițional.

Realizarea propriu-zisă a investiției se face pe un teren situat în Ocna Mureș, str. Fabricii nr. 11. Valoarea investiției va fi stabilită prin aprobarea indicatorilor tehnico-economici de către ambele părți asociate.

La finalizarea lucrărilor, judeţul Alba şi oraşul Ocna Mureş vor dobândi dreptul de proprietate în cotă de ½ în devălmăşie asupra obiectivului.

„Pentru realizarea obiectivului de interes comun «Stațiune balneoclimaterică Ocna Mureş» a fost stabilită ca și componentă principală realizarea în comun a investiției «Amenajare bază de tratament și agrement în oraşul Ocna Mureș», investiție realizată în proporție de 100%, iar exploatarea investiției se realizează la data prezentei, în principal (partea managerială și partea de agrement) de către societatea Baza de Tratament și Agrement Băile Sărate Ocna Mureș S.A., având ca acționari pe cei doi investitori – Orașul Ocna Mureș și Județul Alba, precum și de către societatea Medical Băile Sărate Ocna Mureș S.R.L. (partea medicală), societate al cărei asociat unic este societatea Baza de Tratament și Agrement Băile Sărate Ocna Mureș S.A.

Din datele statistice oferite de administratorul investiției, rezultă că aceasta este asaltată de turiști din toate colțurile țării și nu numai, astfel că pe perioada de funcționare de la deschidere – 13 mai 2023 și până în 25 iulie 2024 – media zilnică a beneficiarilor a depășit cu mult capacitatea maximă preconizată a bazei, ajungând uneori la peste 2.000 de persoane zilnic (pe timpul verii) și, uneori, la peste 700 de persoane zilnic în anotimpul rece, ceea ce impune identificarea unei soluții de decongestionare a bazei de tratament și agrement concomitent cu dezvoltarea și extinderea investiției inițiale, sens în care a fost identificat și achiziționat, de către Orașul Ocna Mureș, un teren în suprafață de 5 ha, situat limitrof bazei de tratament și pe care se intenționează dezvoltarea investiției «Refacerea, amenajarea și punerea în valoare a malului stâng al râului Mureș» în zona Bazei de tratament și agrement Ocna Mureș, pe o suprafață de 5 hectare, și construirea unui parc de relaxare și agrement”, se arată în referatul întocmit de către specialiștii CJ Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Investiție de peste 1 milion de lei în dotarea școlilor și liceelor din Ocna Mureș cu echipamente digitale și software

Publicat

în

Administrația orașului Ocna Mureș a lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede achiziția de echipamente digitale și sofware, în cadrul proiectului “Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar”.

Potrivit documentației, investiția este necesară pentru creștere performanțelor școlare și dezvoltarea armonioasă a elevilor.

Unitățile de învățământ care se dotează sunt situate administrativ pe raza UAT Oraşul Ocna Mureş

1) Liceul Teoretic „Petru Maior” Ocna Mureș
2) Scoala Gimnaziala „Lucian Blaga” Ocna Mureș;
3) Liceul Tehnologic Ocna Mureș.

Valoarea totală estimată a proiectului, fără TVA, este de 1.463.464,90 lei.

Lot 1 – ECHIPAMENT DIGITAL-TIC pentru laboratoare de informatică din unități de învățământ primar, gimnazial, liceal, unități conexe, dotate cu echipamente

Se vor achiziționa

– Table electronice cu posibilitate de copiere sau accesorii
– Sistem de sonorizare
– Videoproiectoare
– Rutere de retea
– Echipament pentru videoconferinte
– Monitoare cu ecran tactil
– Scanere informatice
– Computer de birou
– Computere portabile

Lot 2 – ECHIPAMENT DIGITAL-TIC pentru dotarea laboratoarelor de științe din unități de învățământ preuniversitar

– Fotocopiatoare
– Sistem de sonorizare
– Videoproiectoare
– Rutere de retea
– Echipament pentru videoconferinte
– Monitoare cu ecran tactil
– Scanere informatice
– Computer de birou
– Computere portabile (
– Table electronice cu posibilitate de copiere sau accesorii

Lot 3 – ECHIPAMENT DIGITAL–TIC pentru laboratoare de informatică din unități de învățământ IPT AMBALAJ DIN MATERIAL

– Fotocopiatoare
– Sistem de sonorizare
– Videoproiectoare
– Rutere de retea
– Echipament pentru videoconferinte
– Monitoare cu ecran tactil
– Scanere informatice
– Computer de birou
– Computere portabile
– Table electronice cu posibilitate de copiere sau accesorii

Lot 4 – ECHIPAMENT DIGITAL-TIC pentru dotarea atelierelor de practică/unitate de învătământ IPT

– Fotocopiatoare
– Sistem de sonorizare
– Videoproiectoare
– Rutere de retea
– Echipament pentru videoconferinte
– Monitoare cu ecran tactil
– Scanere informatice
– Computer de birou
– Computere portabile
– Table electronice cu posibilitate de copiere sau accesorii

Lot 5 – Softuri pentru dotarea atelierelor de practică / unitate de învătământ IPT din rețeaua IPT

– Pachete software si sisteme informatice


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Baza de Tratament și Agrement Ocna Mureș se extinde cu un Aquapark

Publicat

în

Consiliul Județean Alba în parteneriat cu orașul Ocna Mureș lansează o nouă investiție: un Aquapark ce va aduce un plus de atractivitate orașului și bazei de tratament și agrement existente, oferindu-le vizitatorilor noi oportunități de recreere și relaxare.

Acest proiect presupune refuncționalizarea unei suprafețe de circa 5 ha., pe malul stâng al râului Mureș, în imediata vecinătate a Băilor Sărate de la Ocna Mureș. Se vor construi 4 bazine de interior, jacuzzi, bazin de imersie și 2 tobogane interioare, precum și 5 bazine exterioare. De asemenea, se va amenaja o zonă de agrement și camping cu unități de cazare de  tip cort și rulote „glamping”, ce va include și o clădire de deservire, cu dușuri, toalete și chicinetă. Pe lângă clădirea principală, cu funcțiune mixtă, de agrement, alimentație publică și administrativă, se va mai construi o clădire cu bar, grupuri sanitare și zonă de dușuri care să deservească zona de agrement, precum și locuri de joacă pentru copii, la exterior. Vor fi amenajate spații verzi și 403 locuri de parcare, din care 30 rezervate pentru persoane cu dizabilități .

„Băile Sărate de la Ocana Mureș au devenit un punct de atracție național, interesul vizitatorilor depășind așteptările noastre. Mai ales în lunile de vară peste 2.000 de persoane au vizitat aceste băi în fiecare zi, în timp ce în lunile reci au fost peste 700 de vizitatori pe zi. Tocmai aceste cifre ne-au arătat că este loc pentru dezvoltare. Prin realizarea acestui Aquapark vom diversifica oferta turistică și de agrement, vom îmbunătăți oferta de servicii balneare și medicale și totodată vom menține ridicat interesul turiștilor pentru această zonă.

Este o investiție care reflectă angajamentul nostru față de dezvoltarea economică și socială a acestei zone, contribuind, totodată, la dezvoltarea serviciilor de relaxare și îngrijire a sănătății și la atractivitatea turistică generală a județului Alba.

În ședința Consiliului Județean Alba din 17 octombrie am făcut primul pas pentru realizarea acestui proiect, aprobând asocierea dintre Consiliul Județean și Primăria Ocna Mureș.” – a declarat domnul Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures