Actualitate
Florin Zamfirescu: Oraşul Ocna Mureş nu este pândit de pericolul unei noi prăbuşiri
Atât timp cât nu se reia exploatarea sării prin sonde – Profesorul universitar Florin Zamfirescu susţine că adevăratul “cancer” al oraşului este de fapt reţeaua de colectare a apelor prost gândită
Profesorul universitar Florian Zamfirescu, din cadrul Universităţii Bucureşti, Facultatea de Geologie şi Geofizică, a prezentat în şedinţa “de îndată” a Consiliului Local Ocna Mureş, de miercuri, 6 martie, cauzele care au condus la prăbuşirea de teren din 22 decembrie 2010. Totodată acesta a estimat şi probabilitatea ca acest fenomen să se mai repete vreodată la Ocna Mureş. Profesorul a apreciat că acesta este “un subiect important şi sensibil pentru comunitate” şi a subliniat încă o dată că “nu există argumente de niciun fel care să conducă la ideea că se va repeta vreodată dezastrul atâta vreme cât nu se va relua exploatarea sării cu injectarea de apă dulce, prin sonde”.
Potrivit universitarului, lacul nou format este plasat lângă un masiv de sare. După producerea accidentului s-a măsurat poziţia fundului lacului format atunci prin dispariţia a aproape 100.000 mc de pământ. Profesorul declară că după 3 ani, fundul lacului nu şi-a schimbat poziţia, fiind doar mai nivelat din cauza prăbuşirii de pământ din maluri. “Exista pericolul probabil de scufundare continuă a fundului lacului, dar acesta nu s-a mai mişcat de atunci”, explică universitarul, bazându-se pe măsurătorile continue făcute în zonă.
Profesorul Zamfirescu a dat ca şi cauză a prăbuşirii terenului din zona fostului Plus o greşeală de exploatare a sării din zona fostului câmp de sonde. Adică, în timp ce aceste sonde mai erau active, prin două dintre ele a fost pompată apă dulce cu presiune, conform procesului tehnologic, pentru ca aceasta să erodeze la 700 de metri adâncime blocul de sare şi să formeze o cavernă cu saramură care să ţâşnească la suprafaţă pentru a putea fi utilizată. Zamfirescu admite că o mare cantitate din apa dulce şi-a găsit o cale subterană necontrolată după ce două sonde s-au defectat. Universitarul spune că această apă dulce a dizolvat sarea găsită în cale şi apoi a căutat o structură terestră mai puţin rezistentă prin care să iasă la suprafaţă. În sprijinul acestei explicaţii profesorul a adus rezultatele unor foraje efectuate în muntele de sare de lângă lacul nou unde a dat peste ape subterane (sărate) mai sus cu 1-1,5 metri faţă de nivelul lacului creat prin prăbuşire. “Această apă a putut ajunge atât de sus numai dacă a fost pompată cândva, cu presiune, în subteran. Adică apă dulce pompată prin sondele de exploatare”, explică profesorul. Totodată, universitarul a adăugat că lacul nou s-a format pe un gol subteran deja existent, o cavernă în care sarea a fost dizolvată de apă. Zamfirescu a susţinut această afirmaţie prin faptul că cele aproape o sută de mii de metri cubi de pământ ar fi trebuit să fie înlocuite cu o cantitate şi mai mare de apă. Dar nu s-a întâmplat aceasta pentru că pământul s-a scurs, mult mai adânc, într-un alt gol subteran, pe care l-a umplut.
Profesorul a dat două soluţii probabile pentru viitorul acestui lac: fie va fi umplut cu roci care absorb saramura şi apa, fie îi vor fi consolidate şi amenajate malurile. “Pentru ca să umpleţi acest lac aveţi nevoie de 5000 de transporturi de rocă, cu camioane de 20 de tone”, i-a informat universitarul pe aleşii locali. Zamfirescu i-a mai informat pe consilieri că adevăratul “cancer” al oraşului Ocna Mureş este reprezentat de foarte proasta reţea de canale colectoare, amenjate de-a lungul timpului, cu 1,5-2 metri mai jos decât nivelul râului Mureş, deci fără nicio posibilitate de deversare a apelor dulci, acestea întorcându-se spre subteranele oraşului. Rămânând în oraş, apele dulci se scurg prin terenul format din magmă, aluviuni şi ajung la blocurile de sare solidă pe care le erodează. Profesorul i-a avertizat pe edilii locali că trebuie regândit sistemul de canale colectoare din oraş, pentru a preveni alte incidente pe viitor. “Oraşul este traversat, pe o porţiune de un kilometru, de un bloc de sare de 40 de hectare, care acum e ciuruit de exploatările anterioare, cu goluri, cu porţiuni solide”, spune Zamfirescu. Acesta a subliniat că este imposibil să-şi imagineze cineva acum cum arată acest bloc de sare subteran şi care este stabilitatea lui viitoare deoarece nu au fost adunate toate datele tehnice privitoare la planurile de exploatări miniere de-a lungul anilor. În vederea realizării unui schiţe spaţiale 3D a acestui bloc de sare din Ocna Mureş, specialiştii de la Universitatea Bucureşti vor procura un soft de la Universitatea din Basel, Elveţia.
![](https://www.ocnamuresinfo.ro/wp-content/uploads/ocnamures-info.jpg)
Actualitate
Concert de colinde tradiționale românești organizat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Filiala Ocna Mureș
Joi, 12 decembrie 2024, începând cu ora 17.00, la Casa de Cultură „Ion Sângereanu” din Ocna Mureș, Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Filiala Ocna Mureș a organizat un minunat concert de colinde, în prezența unui numeros public.
Au urcat pe scenă cei 78 de copii ocrotiți în centrele sociale din Ocna Mureș și Războieni, așezăminte aflate sub atenta coordonare a doamnei Raluca Orga, precum și 50 de copii aparținând Ansamblului „Tradiții Uiorene” din Ocna Mureș, coordonați de doamna Liana Stoica.
Pe scena Casei de cultură din localitate, copiii au format grupuri de colindători, care au slăvit în colinde atent alese, calda sărbătoare a Crăciunului, aducătoare de emoție și bucurie în sufletul tuturor oamenilor. Colindătorii și dansatorii mici și mari ai Ansamblului „Tradiții Uiorene” au întregit tabloul vesel și binevestitor al participanților la acest eveniment, în deschiderea căruia au răsunat colindele interpretate la pian de domnișoara Maia Sofia Orga.
Interpretarea autentică a colindelor are darul de a trezi emoții profunde, mai ales în această perioadă binecuvântată a sărbătorilor de iarnă. Vocea caldă și expresivă a doamnei Oana Bozga Pintea a reușit să transforme momentul într-o veritabilă sărbătoare a sufletului, creând o legătură specială între artist și public. Glasul domniei sale este cu adevărat unul deosebit, iar faptul că a reușit să atingă inimile tuturor celor prezenți demonstrează cât de profund poate fi impactul artei autentice.
Colindele, prin frumusețea și spiritualitatea lor, creeză mereu o atmosferă unică, iar interpretarea domniei sale pare să fi fost cu totul specială. În astfel de momente, tradițiile noastre prind viață, iar spiritul Crăciunului reînvie în inimile tuturor, oferindu-le bucurie și liniște sufletească. Un astfel de spectacol rămâne cu siguranță o amintire prețioasă pentru cei care au avut privilegiul să fie prezenți în Casa de Cultură din Ocna Mureș.
La finalul programului, copiii participanți la eveniment au primit daruri din partea moșului. Evenimentul a avut oaspeți de seamă, întrucât la seara de colinde am avut bucuria de a-i avea în mijlocul nostru pe părintele inspector Eustratie Pintea, din cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei, pe părintele Ioan Bogdan, prototop al Aiudului, pe preoții parohi din Ocna Mureș, precum și pe reprezentanții firmelor din comunitate. Adresăm felicitări copiilor și educatorilor din așezământ pentru întreaga strădanie, precum și îndrumătoarei Ansamblului „Tradiții Uiorene” pentru reușita acestui eveniment. Tuturor le dorim tuturor să aibă parte de sărbători cu multă pace în suflet.
Filiala Filantropia Ortodoxă din Ocna Mureș a luat fiinţă în anul 2003 şi oferă servicii sociale unui număr de 78 de copii și 45 de persoane adulte, prin cele cinci servicii sociale licențiate: Casa de tip familial și Centrele de zi din Ocna Mureș și Războieni. Tinerii beneficiari sunt sprijiniţi pentru a nu abandona şcoala, pentru a-şi îmbunătăți rezultatele şcolare şi a-şi forma principii şi conduite morale de viaţă. De asemenea, în tot acest timp funcționează și un serviciu de îngrijire la domiciliu pentru persoanele adulte cu dizabilități, în care sunt sprijinite zece persoane, iar de la 1 decembrie 2023, Centrul de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități, unde sunt ocrotiți 35 de beneficiari.
Orga Ciprian,
Președintele Filialei Filantropia Ortodoxă Ocna Mureș
Actualitate
Intervenție a pompierilor pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case din Ocna Mureș
Pompierii militari din Aiud și SVSU Ocna Mureș intervin, în această dimineață, pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case situate pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu, din Ocna Mureș.
„Detașamentul de pompieri Aiud a fost solicitat să intervină, în cursul dimineții, pentru localizarea și stingerea unui incendiu în loc. Ocna Mureș, str. B.P. Hașdeu. La sosirea forțelor de intervenție, la locul producerii incendiului, acesta se manifesta cu flacară, la acoperișul unei locuințe. La momentul de față incendiul este stins, se lucrează la înlăturarea efectelor negative produse de acesta. Suprafața afectată este de aproximativ 250mp. Fară victime. Forțele alocate: 2 x ASAS, 1 x EPA și SVSU Ocna Mureș”, a transmis ISU Alba.
Actualitate
Cui îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae 2024: Câți români își serbează onomastica | ocnamuresinfo.ro
Cui îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae 2024: Câți români își serbează onomastica | ocnamuresinfo.ro
Calendarul ortodox praznuieste joi, 6 decembrie, cel mai iubit Sfant, în special de cei mici și de cei care cred în magia lui Moș Nicolae.
De origine greceasca „Nikolaos”, numele este format din doua cuvinte: nike, „victorie”, si laos, „popor”, putându-se tălmaci prin „obștească biruință”.
Cui îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae
Mai puține femei se numesc Nichi, Nikko, Nikka, Nikke, Nikki Nikky sau Niculăiţa.în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea. La primul sinod ecumenic ţinut la Niceea, în anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei.
Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Sfântul, îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserică, i-a dat ereticului Arie o palmă.
Citește și: mesaje de Sfantul Nicolae
Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviţi cu joardă în semn de avertisment.
Tot tradiţia spune că nuieluşa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Naşterea Domnului (Crăciun), înseamnă că sfântul „a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.
Sfântul Nicolae a ştiut, însă, că după mustrare se cere mângâiere. Astfel, a făcut multe daruri săracilor, i-a liniştit pe cei întristaţi şi a vindecat, cu putere de la Dumnezeu, pe bolnavi.
Cel mai întâlnit nume de femeie care se sărbătorește de Sf Nicolae este Nicoleta. Tot pe 6 decembrie se mai serbează și Niculina, Nicolina, Niculita, Niculiţa, Nicole sau Nikole. Mai puține femei se numesc Nichi, Nikko, Nikka, Nikke, Nikki Nikky sau Niculăiţa.
La bărbăți, cel mai întâlnit nume serbat, pe 6 decembrie, este Nicolae. Alţi poartă numele Niculai, Neculai, Nicuşor sau Niculae. Mai puțini numesc Nic, Nik, Lae, Laie sau Niklas. Printre sărbătoriţi se numără şi care poartă numele Nicolăiţă, Niculăiţă, Culae sau Nicholaus.
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE 2024, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | ocnamuresinfo.ro
-
Actualitateacum 10 luni
MESAJE de ZIUA INDRAGOSTITILOR 2024. Ce declaraţii şi mesaje de dragoste puteţi să îi transmiteţi persoanei iubite | ocnamuresinfo.ro
-
Mondenacum 12 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | ocnamuresinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025, dar și în următorii ani | ocnamuresinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | ocnamuresinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Mesaje de Florii 2024. SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise persoanelor care îşi sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
-
Actualitateacum 7 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | ocnamuresinfo.ro