Actualitate
Florin Roman: Noi ne jucăm în următoarele 6 luni, soarta județului pe următorii 50-60 de ani
Liberalul Florin Roman, vicepreşedintele Consiliul Judeţean Alba, în cadrul unei conferinţe de presă, de azi, vineri 11 ianuarie 2013, a ţinut să precizeze câteva opinii personale legate de regionalizare, cu referiri speciale la situaţia concretă a judeţului Alba şi a Regiunii Centru.
În cadrul unei conferințe de presă, Roman a făcut astăzi un apel către parlamentari, reprezentanții administrației publice locale și toți factorii de decizie de la nivelul județului Alba să se așeze la “masa discuțiilor”și să identifice împreună, cele mai bune soluți tehnice, posibilități legale, pentru a optimiza șansele județului Alba în vedera unui rol cât mai important în cadrul viitoarei regiuni 7 Centru.
“Noi ne jucăm în următoarele 6 luni, soarta județului pe următorii 50-60 de ani. Dacă nu ne vom așeza la masa discuțiilor viitorul județului nostru va fi compromis, iar vinovați vor fi toți cei care sunt la ora actuală în funcții și au putere de decizie și nu înțeleg că nu mai este timp de declarații politice goale de conținut”, a subliniat Florin Roman
Datele concrete legate de județul Alba în contextul regionalizării
Proiectul de lege al USL prevede un nou nivel administratv în România și anume “regiunea”. Se merge pe modelul francez, care nu presupune desființarea județelor, presupune în schimb, desființarea prefecturilor.
Va fi o singură prefectură regională, iar județele vor fi coordonate de subprefecți. Aceștia vor coordona practic activitatea serviciilor importante din regiuni. Nu vor mai fi nici direcții deconcentrate, vor fi servicii deconcentrate, iar pentru asta la nivelul județelor va fi nevoie doar de un subprefect care să poată urmării procedurile programului de guvernare.
Proiectul de regionalizare prevede foarte clar că nu vom avea o capitală administrativă de regiune până în 2016. Pentru a nu face diferențe între reședințele de județ din regiune, o să avem o capitală administrativă de regiune, o capitală economică de regiune, o capitală culturală de regiune și una juridică. Deci practic la nivelul unei regiuni vor putea exista 4 reședințe de județ – capitale.
Din 2014, toți indicatorii arată că bugetarea se va face pe regiuni și nu se va mai face la bugetul național/de stat ca și până acum.
În proiectul USL-ului de regionalizare sunt prevăzute foarte clar condițiile pe care o reședință de județ trebuie să le îndeplinească pentru a deveni capitală de regiune. Acestea sunt:
– Funcționarea unui centru universitar recunoscut internațioal
– Un centru sportiv polivalent atestat internațional
– Sistem de urgență SMURD
– Spital regional
– Centru de colectare/sortare a produselor agricole
– Aeroport cerificat internațional
La ora actuală, singurul oraș din regiunea 7 Centru, care îndeplinește aceste criterii este Tîrgu-Mureș.
Alegerile pentru consiliul regional vor avea loc în anul 2016. Tot atunci, președintele regiunii va fi ales direct de către cetățeni, așa cum se întâmplă acum la consiliile judeene. Scrutinul pentru consiliul regional va fi organizat, odată cu alegerile locale. Vicepreședinții vor fi aleși de către consilierii regionali și fiecare vicepreședinte va avea un domeniu distinct de responsabilitate.
Ceea ce se întâmplă în 2014, este alegerea unui consiliu regional provizoriu. Și în această situație doar, președintele regiunii este ales de către consilierii județeni din cele 6 județe și primarii din cele 6 județe (n.a. regiunea 7 Centru). Aceasta este o situație de provizorat, proiectul prevede că președintele regiunii va fi ales în 2016, când se va stabili și capitala regiunii.
“Legat de criteriile pentru capitală administartivă de regiune, eu zic că până în 2016 Alba ar putea avea sală polivalentă, avem deja centru universitar, sistem SMURD și pe dotările de la spitalul Județean putem rezolva și cerințele de spital regional, putem rezolva și problema centrului de colectare/sortare a produselor agricole. Rămâne problema aeroportului și cea a infrastructurii rutiere, care din păcate nu este la nivelul criteriilor. Aici problema ar putea fi rezolvată parțial realizarea drumului expres Sebeș-turda care ar lega cele două autostrăzi.
La ora actuală Alba are șanse mici să ajungă capitală de regiune în 2016, dar sunt lucruri care le putem rezolva. Poate ar mai inteligent să ne zbatem, ca Alba iulia să fie capitala culturală a regiunii. Din punctul meu de vedere, dacă vom fi capitala culturală a regiunii și vom reuși să devenim și capitală culturală europeană, pe acea înțelegere cu Clujul (n.a. candidatură comună Alba Iulia.Cluj-Napoca la proiectul Capitală Culturală Europeană 2020), am avea viitorul asigurat. Pentru că dacă esști capitală culturală europeană, în 2021, înseamnă să ai bugetări multi anuale pe dezvoltare, cultură șamd și atunci am avea o dezvoltare economică atât de puternică încât nu ar mai conta atât de mult unde va fi capitala administrativă a regiunii”, a specificat vicepre;edintele CJ Alba.
Boicotarea referendumului și specificul etnic al Regiunii 7 Centru, unde se află practic cea mai mare parte din minoritatea maghiară din România:
“Am văzut o discuție legată de boicotarea la referendum. Nu se poate face niciun fel de boicot, pentru că proiectul prevede că va fi organizat un referendum pentru regionalizare, iar pentru validarea acestui referendum nu va fi nevoie de cvorum.Atenție! În această situație noi (n.a. județul Alba) ne vom găsi într-o postură destul de ingrată pentru că avem (n.a.în regiunea 7 Centru) două județe și jumătate cu etnici maghiari, care sunt foarte ordonați și foarte coordonați în a ieși la vot în situații de acest gen, iar dacă românii nu vor ieși la vot va fi o mare problemă de reprezentativitate la nivelul regiunii. Adică, dacă sediul regiunii va fi la Brașov sau la Tîrgu-Mureș și noi, cei din Alba, vom fi supărați că nu este la noi, și dacă nu vom ieși la vot, vom constata că maghiarii vor avea o reprezentativă mult mai bună decât consilierii regionali pe care îi trimitem noi. Și atunci trebuie privite cu maximă seriozitate aceste lucruri”, a atras atenția Roman
“Nu am venit să fac nicio declarație politică privind regionalizare, am văzut numeroși politicieni care s-au exprimat pe marginea acestui subiect și vreau să vă spun că din punctul meu de vedere, am început foarte prost. Aruncăm cu declarații dintr-o parte în alta, în loc să ne așezăm la masă și să vedem care sunt soluțiile tehnice, posibilitățile legale, ce avem fiecare de făcut la nivel de Parlament, la nivel de consiliu județean, la nivel de primărie, la nivel de factori politici și adminitrativi, vizavi de a face front comun pentru județul Alba.Ce m-a surprins foarte mult, de la oameni care eu am pretenții foarte mari, este faptul că nimeni nu a dovedit că a citit proiectul de regionalizare și vreau să facem o discuție tehnică, pe înțelesul tuturor, pentru ca toată lumea să înțeleagă ce reprezintă regionalizarea.
Vreau să mai desființez o temă! Proiectul de regionalizare prevede foarte clar că nu vom avea o capitală administrativă de regiune până în 2016. Pe nimeni nu am văzut să pomenească acest lucru. Deci stabilirea acestei capitale administratve regionale nu este o chestiune care se întâmplă de pe azi pe mâine.
Pentru a nu face diferențe între reședințele de județ din regiune, o să avem o capitală administrativă de regiune, o capitală economică de regiune, o capitală culturală de regiune și una juridică. Deci practic la nivelul unei regiuni vom putea avea 4 reședințe de județ capitale.
Aceste regiuni se vor face, pentru că din 2014, toți indicatorii arată că bugetarea se va face pe regiuni și nu se va mai face la bugetul național/de stat ca și până acum.
Din ceea ce se cere pe această matrice, la ora actuală, singurul oraș din regiunea 7Centru, care îndeplinește aceste criterii este Tîrgu-Mureș. Brașovul are handicapul datorat lipsei aeroportului.
Alegerile pentru consiliul regional vor avea loc în anul 2016. Tot atunci, președintele regiunii va fi ales direct de către cetățeni, așa cum se întâmplă acum la consiliile judeene. Scrutinul pentru consiliul regional va fi organizat, odată cu alegerile locale. Vicepreședinții vor fi aleși de către consilierii regionali și fiecare vicepreședinte va avea un domeniu distinct – pe probleme economice,tehnice, cultură, în funcție de numărul de locuitori pe care îi reprezintă.
Ceea ce se întâmplă în 2014, este alegerea unui consiliu regional provizoriu. Și în această situație, președintele regiunii este ales de către consilierii județeni din cele 6 județe și primarii din cele 6 județe (n.a. regiunea 7 Centru). Aceasta este o situație de provizorat, proiectul prevede că președintele regiunii va fi ales în 2016, când se va stabili și capitala regiunii.
Cei care își aruncă peste gard, diferite declarații politice și care, din păcare încearcă să obțină un câștig politic din această temă, lasă pe dinafară cetățenii pe care îi reprezintă.
Trebuie să avem o întâlnire, toți factorii de decizie din județul Alba, să vedem ce trebuie făcut pentru această șansă.
Actualitate
Concert de colinde tradiționale românești organizat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Filiala Ocna Mureș
Joi, 12 decembrie 2024, începând cu ora 17.00, la Casa de Cultură „Ion Sângereanu” din Ocna Mureș, Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Filiala Ocna Mureș a organizat un minunat concert de colinde, în prezența unui numeros public.
Au urcat pe scenă cei 78 de copii ocrotiți în centrele sociale din Ocna Mureș și Războieni, așezăminte aflate sub atenta coordonare a doamnei Raluca Orga, precum și 50 de copii aparținând Ansamblului „Tradiții Uiorene” din Ocna Mureș, coordonați de doamna Liana Stoica.
Pe scena Casei de cultură din localitate, copiii au format grupuri de colindători, care au slăvit în colinde atent alese, calda sărbătoare a Crăciunului, aducătoare de emoție și bucurie în sufletul tuturor oamenilor. Colindătorii și dansatorii mici și mari ai Ansamblului „Tradiții Uiorene” au întregit tabloul vesel și binevestitor al participanților la acest eveniment, în deschiderea căruia au răsunat colindele interpretate la pian de domnișoara Maia Sofia Orga.
Interpretarea autentică a colindelor are darul de a trezi emoții profunde, mai ales în această perioadă binecuvântată a sărbătorilor de iarnă. Vocea caldă și expresivă a doamnei Oana Bozga Pintea a reușit să transforme momentul într-o veritabilă sărbătoare a sufletului, creând o legătură specială între artist și public. Glasul domniei sale este cu adevărat unul deosebit, iar faptul că a reușit să atingă inimile tuturor celor prezenți demonstrează cât de profund poate fi impactul artei autentice.
Colindele, prin frumusețea și spiritualitatea lor, creeză mereu o atmosferă unică, iar interpretarea domniei sale pare să fi fost cu totul specială. În astfel de momente, tradițiile noastre prind viață, iar spiritul Crăciunului reînvie în inimile tuturor, oferindu-le bucurie și liniște sufletească. Un astfel de spectacol rămâne cu siguranță o amintire prețioasă pentru cei care au avut privilegiul să fie prezenți în Casa de Cultură din Ocna Mureș.
La finalul programului, copiii participanți la eveniment au primit daruri din partea moșului. Evenimentul a avut oaspeți de seamă, întrucât la seara de colinde am avut bucuria de a-i avea în mijlocul nostru pe părintele inspector Eustratie Pintea, din cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei, pe părintele Ioan Bogdan, prototop al Aiudului, pe preoții parohi din Ocna Mureș, precum și pe reprezentanții firmelor din comunitate. Adresăm felicitări copiilor și educatorilor din așezământ pentru întreaga strădanie, precum și îndrumătoarei Ansamblului „Tradiții Uiorene” pentru reușita acestui eveniment. Tuturor le dorim tuturor să aibă parte de sărbători cu multă pace în suflet.
Filiala Filantropia Ortodoxă din Ocna Mureș a luat fiinţă în anul 2003 şi oferă servicii sociale unui număr de 78 de copii și 45 de persoane adulte, prin cele cinci servicii sociale licențiate: Casa de tip familial și Centrele de zi din Ocna Mureș și Războieni. Tinerii beneficiari sunt sprijiniţi pentru a nu abandona şcoala, pentru a-şi îmbunătăți rezultatele şcolare şi a-şi forma principii şi conduite morale de viaţă. De asemenea, în tot acest timp funcționează și un serviciu de îngrijire la domiciliu pentru persoanele adulte cu dizabilități, în care sunt sprijinite zece persoane, iar de la 1 decembrie 2023, Centrul de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități, unde sunt ocrotiți 35 de beneficiari.
Orga Ciprian,
Președintele Filialei Filantropia Ortodoxă Ocna Mureș
Actualitate
Intervenție a pompierilor pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case din Ocna Mureș
Pompierii militari din Aiud și SVSU Ocna Mureș intervin, în această dimineață, pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case situate pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu, din Ocna Mureș.
„Detașamentul de pompieri Aiud a fost solicitat să intervină, în cursul dimineții, pentru localizarea și stingerea unui incendiu în loc. Ocna Mureș, str. B.P. Hașdeu. La sosirea forțelor de intervenție, la locul producerii incendiului, acesta se manifesta cu flacară, la acoperișul unei locuințe. La momentul de față incendiul este stins, se lucrează la înlăturarea efectelor negative produse de acesta. Suprafața afectată este de aproximativ 250mp. Fară victime. Forțele alocate: 2 x ASAS, 1 x EPA și SVSU Ocna Mureș”, a transmis ISU Alba.
Actualitate
Cui îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae 2024: Câți români își serbează onomastica | ocnamuresinfo.ro
Cui îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae 2024: Câți români își serbează onomastica | ocnamuresinfo.ro
Calendarul ortodox praznuieste joi, 6 decembrie, cel mai iubit Sfant, în special de cei mici și de cei care cred în magia lui Moș Nicolae.
De origine greceasca „Nikolaos”, numele este format din doua cuvinte: nike, „victorie”, si laos, „popor”, putându-se tălmaci prin „obștească biruință”.
Cui îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae
Mai puține femei se numesc Nichi, Nikko, Nikka, Nikke, Nikki Nikky sau Niculăiţa.în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea. La primul sinod ecumenic ţinut la Niceea, în anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei.
Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Sfântul, îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserică, i-a dat ereticului Arie o palmă.
Citește și: mesaje de Sfantul Nicolae
Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviţi cu joardă în semn de avertisment.
Tot tradiţia spune că nuieluşa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Naşterea Domnului (Crăciun), înseamnă că sfântul „a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.
Sfântul Nicolae a ştiut, însă, că după mustrare se cere mângâiere. Astfel, a făcut multe daruri săracilor, i-a liniştit pe cei întristaţi şi a vindecat, cu putere de la Dumnezeu, pe bolnavi.
Cel mai întâlnit nume de femeie care se sărbătorește de Sf Nicolae este Nicoleta. Tot pe 6 decembrie se mai serbează și Niculina, Nicolina, Niculita, Niculiţa, Nicole sau Nikole. Mai puține femei se numesc Nichi, Nikko, Nikka, Nikke, Nikki Nikky sau Niculăiţa.
La bărbăți, cel mai întâlnit nume serbat, pe 6 decembrie, este Nicolae. Alţi poartă numele Niculai, Neculai, Nicuşor sau Niculae. Mai puțini numesc Nic, Nik, Lae, Laie sau Niklas. Printre sărbătoriţi se numără şi care poartă numele Nicolăiţă, Niculăiţă, Culae sau Nicholaus.
-
Mondenacum 10 luni
MESAJE de 8 MARTIE 2024, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | ocnamuresinfo.ro
-
Actualitateacum 10 luni
MESAJE de ZIUA INDRAGOSTITILOR 2024. Ce declaraţii şi mesaje de dragoste puteţi să îi transmiteţi persoanei iubite | ocnamuresinfo.ro
-
Mondenacum 12 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | ocnamuresinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025, dar și în următorii ani | ocnamuresinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | ocnamuresinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Mesaje de Florii 2024. SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise persoanelor care îşi sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
-
Actualitateacum 7 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | ocnamuresinfo.ro