Rămâi conectat

Știri din zonă

Fermierii din Stâna de Mureş – Noşlac, exemple de bune practici pentru micile afaceri de familie în agricultură

Publicat

în

primar-noslacSpecialiştii Camerei Agricole Judeţene Alba s-au întâlnit recent cu fermierii din localitatea Stâna de Mureş, comuna Noşlac. La acţiunea organizată cu sprijinul administraţiei publice locale, alături de specialişti şi fermieri au fost prezenţi primarul comunei Noşlac, Dumitru Pop şi viceprimarul Arpad Szilagyi.

Directorul Camerei Agricole Alba,  ing. Mirela Nemeş, a prezentat cursurile de formare profesională organizate de CAJ Alba, măsurile din cadrul noului PNDR:  Măsura 6.1. – sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri; Măsura 6.3 – sprijin pentru dezvoltarea fermelor de familie; Măsura 121 – modernizarea exploataţiilor agricole, ferma de familie; atestarea produselor tradiţionale şi paşii ce trebuie urmaţi de către un producător pentru atestarea produsului tradiţional.
“Un exemplu pentru comunitatea din Noşlac, în calitatea sa de viceprimar şi fermier, este Arpad Szilagyi, care are o fermă de 40 de vaci de lapte şi tineret, cu bază furajeră asigurată de pe cele 70 ha de teren pe care îl exploatează. Laptele este livrat la o firmă de colectare din judeţ, deviza familiei sale fiind calitatea producţiei. Familia Szilagyi consideră că pentru o familie care deţine 40 capete de vaci pentru lapte afacerea este una rentabilă”, explică ing. Mirela Nemeş.
În ce priveşte susţinerea financiară acordată de stat crescătorilor de animale, fermierii din zonă consideră că prin acordarea subvenţiilor trebuie încurajaţi cei care cresc constant efectivele de animale. Totodată, micii fermieri ar dori să nu mai existe an de referinţă pentru bovine; anual să fie luat în considerare efectivul real al exploataţiei şi în funcţie de acesta să se acorde subvenţia.
O altă fermă de familie vizitată de cei prezenţi la Noşlac a fost a fermierului Mircea Adrian Ilea, care deţine o exploataţie de porci, aproximativ 60 capete din rase mixte: Pietrain şi Landrace, Duroc şi Marele Alb. Tânărul fermier, reîntors în urmă cu un an dintr-o ţară a Uniunii Europene, s-a profilat pe creşterea porcilor, pentru care are o mare pasiune. Este optimist şi încrezător în afacerea sa, convins fiind că în câţiva ani va reuşi să ofere locuri de muncă şi altor tineri şi a transmis o mare încredere fermierilor prezenţi în dezvoltarea fermelor de familie. “Pe viitor va creşte în fermă doar porci de carne pentru că dânsul consideră că aceştia se cer pe piaţă; tot profitul îl reinvesteşte în cumpărarea de pământ şi animale.”  explică ing. Mirela Nemeş.
Primarul Dumitru Pop a dezvăluit în cadrul întâlnirii că mulţi tineri au început să se întoarcă în sat şi doresc să investească în agricultură, de aceea are în vedere găsirea unei posibilităţi legate de concesionarea unor suprafeţe de teren de  până la un hectar tinerilor care dovedesc că pot să înfiinţeze şi să susţină o fermă viabilă  din punct de vedere economic, determinând în acest fel atragerea fondurilor europene în agricultură şi revitalizarea zonei rurale.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Un spaniol stabilit în comuna Hopârta a deschis la Șpălnaca o fabrică unde produce „Pedro” – cidru artizanal sec

Publicat

în

Pedro, un spaniol care  s-a stabilit în urmă cu câțiva ani în comuna Hopârta, la Șpălnaca mai exact, unde a pus bazele unei fabrici și produce cidru artizanal sec, o băutură care îi poartă numele.

Ani de zile a durat până bărbatul a reușit, probă după probă, să ajungă la calitatea dorită pentru băutura pe care o produce în fabrica de la Șpălnaca. După o perioadă lungă de cercetări, Pedro a ales merele cele mai potrivite pentru un cidru de calitate: „A fost nevoie să mergem în Apuseni și din vorbă în vorbă am ajuns la Lupșa. Am găsit acolo merele, le-am analizat, mi-au plăcut, am reușit să le altoim și să avem mere autohtone, potrivite pentru cidru. Acum le creștem în livada proprie, certificată ecologic”, a declarat pentru ziarulunirea.ro producătorul.

După cinci ani de cercetare, producătorul de cidru a hotărât că este momentul să și îmbutelieze. Întregul proces se desfășoară în fabrica din Șpălnaca, care se compune dintr-un spațiu închis de 200 mp, care adăpostește presa pneumatică, precum și rezervoarele și sistemele de filtrare și îmbuteliere. Suprafața exterioară a fabricii este de 800 mp. Întreg procesul de producere a cidrului este artizanal, se folosesc doar mere, fiind necesare aproximativ 10 fructe pentru a face un litru de băutură.

În livada de la Șpălnaca sunt cultivate 23 de soiuri diferite, iar pentru prepararea cidrului trebuie ca soiul să aibă o aciditate foarte mare, fiind nevoie atât de mere acre, cât și de mere dulci.

Cu toate că merele cresc peste tot în lume, Pedro spune că merii au nevoie de 900 de ore cu temperaturi sub zero grade Celsius: „Le place o iarnă rece, așa cum e la noi. În Transilvania condițiile climatologice condițiile sunt foarte bune pentru creșterea merilor”.

Cidrul lui Pedro este produs după o rețetă personală, pe care a dezvoltat-o în decursul celor 5 ani de cercetări, în care a combinat diferite soiuri de mere și, binențeles cu ajutorul specialiștilor din Spania.

Una din problemele de care s-a lovit producătorul este cea a forței de muncă din România: „E greu, dar ne descurcăm, ne-a obișnuit în cinci ani de zile și reușim să facem față”.

Bărbatul a ajuns în România prima dată în urma unei invitații, ca turist, în concediu:„Îmi place tare țara, oamenii, îmi plac tare tradițiile. Mâncarea în România este sănătoasă, naturală, are gustul foarte intens. Așa m-am hotărât să mă mut în România și să fac cidru în România”, povestește spaniolul.

Bărbatul mărturisește că oamenii din zonă au fost la început surprinși că un străin a venit în România să investească, dar le-a demonstrat în timp că dacă pui pasiune, multă perseverență și răbdare, poți reuși: „O afacere nu se face doar așa, de la noapte la zi, e nevoie de ani de muncă dacă vrei un produs competitiv, cu care să poți să ieși pe piața locală, națională și de ce nu, internațională”.

Cidrul artizanal sec produs la Șpălnaca a fost prezentat în luna septembrie la târgurile locale și urmează să fie comercializat în câteva restaurante din zonă, iar mai departe poate și în alte țări. Produsul poate fi cumpărat de asemenea din magazinele cu specific naturist din Alba Iulia.

Primele persoane care au gustat cidrul au fost chiar membrii familiei lui Pedro, veniți de la Madrid în România în primăvara acestui an să îl viziteze și să cunoască România: „Surorile mele, cumnatele și nepoțelele au fost în România, iar pentru mine a fost o bucurie imensă că au gustat cidrul Pedro”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbatul din Fărău, care și-a lovit în cap fratele cu o bâtă și i-a ascuns cadavrul într-o pivniță, arestat preventiv pentru 30 de zile

Publicat

în

Bărbatul din Fărău care și-a lovit fratele cu o bâtă în cap până la omorât și i-a ascuns cadavrul în pivnița unui imobil nelocuit și l-a acoperit cu pământ, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba a dispus, la data de 04.12.2024, punerea în mișcare a acțiunii penale față de un inculpat în vârstă de 56 de ani, pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie în modalitatea omorului, prevăzut de art. 188 alin. 1 C.pen. raportat la art. 199 alin. 1 C.pen.

În fapt, s-a reținut că, într-una din zilele perioadei 22-24.11.2024, în timp ce se aflau în locuința comună din satul Fărău, jud. Alba, pe fondul unor discuții în contradictoriu și al consumului de băuturi alcoolice, inculpatul s-a înarmat cu o bată din lemn și a lovit-o pe victimă, fratele său în vârstă de 52 de ani, in zona capului, in mod repetat, cauzându-i acesteia leziuni traumatice incompatibile cu viața.

Ulterior, pentru a evita tragerea la răspundere penală, inculpatul a transportat cadavrul fratelui său in pivniță unui imobil nelocuit din aceeași localitate, unde l-a acoperit cu un strat de pământ, victima decedată fiind găsită de organele de poliție, in locația precizată, in seara zilei de 03 .12.2024.

Procurorul a dispus luarea măsurii preventive a reținerii față de inculpat, iar judecătorul de drepturi și libertați din cadrul Tribunalului Alba a dispus arestarea preventivă a acestuia pe o durată de 30 de zile.

Investigațiile au fost efectuate cu sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul I.P.J. Alba – Serviciul Investigații Criminale qi Serviciul Criminalistic, Secția nr. 4 Poliție Rurală Ocna Mureș.

Facem precizarea că punerea in mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal, reglementând de Codul de procedură penală, necesară in vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, sub nicio formă, să infrângă principiul prezumției de nevinovăție.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat de 52 de ani din Fărău OMORÂT de propriul frate, în urma unui conflict

Publicat

în

Un bărbat în vârstă de 52 de ani, din localitatea Fărău, a fost găsit decedat într-o locuință părăsită. Acesta ar fi fost omorât de propriul frate, în urma unui conflict spontan.

Potrivit IPJ Alba, în seara zilei de 3 decembrie 2024, un bărbat, în vârstă 52 de ani, din localitatea Fărău, a fost găsit decedat într-un imobil părăsit de pe raza localității Fărău. Din primele cercetări, rezultă că acesta ar fi fost victima unei infracțiuni cu violență, săvârșită de către fratele său, în vârstă de 56 de ani, în urma unui conflict spontan.

Cercetările au fost declinate în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba. La fața locului, s-a deplasat o echipă complexă, condusă de un procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, împreună cu ofițeri ai Serviciului Investigații Criminale și ai Serviciului Criminalistic.

La data de 4 decembrie 2024, procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba a dispus reținerea bărbatului, în vârstă de 56 de ani, pentru 24 de ore.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures