Știri din zonă
Fărău – penalităţi de aproape 100.000 de lei pentru întârzierea unui proiect
Dacă actualul Guvern al României nu va catadicsi să elaboreze o nouă hotărâre prin care să dea voie primăriei să facă angajarea a două persoane, administraţia locală va trebui să plătească penalităţi lunare care echivalează cu fondul de salarii ce ar trebui cheltuit pentru acestea.
Administraţia locală derulează, în baza unui contract semnat în data de 30.06.2010, un proiect de dezvoltare finanţat cu 2.744.000 de euro prin Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Obiectivele proiectului sunt „modernizare infrastructură rutieră în comuna Fărău, înfiinţare reţea de alimentare cu apă în localitatea Fărău, înfiinţare sistem de colectare şi tratare ape uzate în localitatea Fărău, înfiinţarea şi dotarea unui centru de îngrijire bătrâni în localitatea Fărău, reabilitarea şi dotarea căminului cultural Fărău”. Până acum, pentru unele întârzieri care nu-i pot fi imputate, administraţia locală a plătit penalităţi de 96.000 de lei.
Proiectul de interes major local a fost primit cu entuziasm de către populaţie, locuitorii zonei afirmând că este cel mai mare şi mai important proiect de dezvoltare care s-a derulat în comună. „Este cel mai mare proiect de dezvotare care s-a desfăşurat în comuna noastră. Să dezvolţi reţele de apă şi canal, să asfaltezi drumurile, să modernizezi căminul cultural la standarde de ultimă oră şi să înfiinţezi un centru de îngrijire pentru bătrâni nu este lucru uşor. Problema este că din cauza unor birocraţi şi a unor hotărâri de guvern proaste, administraţia locală nu poate să facă recepţia şi să încheie proiectul, fiind obligată să plătească penalităţi. Cred că oamenii aceştia nu gândesc. Cum adică să plăteşti penalităţi când cu banii ăia ai putea să dai două salarii oamenilor din comună?”, ne-a declarat consilierul local Iosif Chirilă. Potrivit primarului Gligor Barabaş, proiectul este finalizat în proporţie de 99% şi au fost executate toate lucrările cuprinse în el, mai puţin angajarea personalului necesar funcţionării centrului de zi pentru îngrijirea bătrânilor. „Am finalizat lucrările în proporţie de peste 99%. Există doar impedimentul că nu putem să acredităm investiţia pentru a încheia contractul de finanţare, iar prelungirea lui înseamnă alte penalităţi. Anul trecut am plătit 96.000 de lei penalităţi din cauza încetinelii birocratice pentru obţinerea unor avize şi autorizaţii care nu ţineau de noi. Cu banii aceia puteam face alte lucruri de trebuinţă în comună”, ne-a declarat primarul Barabaş.
Piatra de moară legată la picioarele proiectului este refuzul Ministerului Finanţelor de a accepta angajarea şi plata salariilor pentru cei ce ar trebui să asigure funcţionarea centrului de zi, minister care spune într-o adresă răspândită în toate administraţiile locale interesate că „nu există cadru legal pentru ca Guvernul să aprobe ocuparea posturilor vacante” deoarece Curtea Constituţională a anulat OUG 77/2013 conform căreia se puteau face angajări. Până la rezolvarea problemei, administraţia locală din Fărău va fi nevoită să plătească penalităţi de 0,1% din cuantumul total al proiectului.
FOTO: ARHIVĂ

Știri din zonă
Parteneriat educațional și duhovnicesc, în Postul Mare: Elevii Școlii Gimnaziale din Noșlac au vizitat biserica parohială
În cadrul frumosului parteneriat dintre Școala Gimnazială din Noșlac și Parohia Ortodoxă din localitate, luni, 7 aprilie 2025, elevii școlii au participat la o activitate cu profund caracter spiritual, desfășurată în biserica parohială din localitate.
Evenimentul a avut loc în contextul perioadei premergătoare Sfintelor Paști și a debutat la ora 9:00, reunind copii, dascăli și slujitori ai altarului într-un moment de reflecție, rugăciune și comuniune. Activitatea a fost organizată cu sprijinul conducerii școlii, prin implicarea doamnei director Florina Szekely, care susține cu consecvență inițiativele educaționale și duhovnicești menite să contribuie la formarea morală a elevilor.
Deschiderea dascălilor față de colaborarea cu Biserica dovedește o viziune educațională profundă, orientată spre cultivarea valorilor autentice în rândul tinerilor. Elevii au fost însoțiți de subsemnatul, cadru didactic pentru disciplina Religie, și de doamna profesoară Simona Florea (Limba română), susținând activ implicarea elevilor în viața spirituală a comunității. Cu acest prilej, părintele paroh Nicolae Usca a susținut un moment catehetic deosebit, în care le-a explicat elevilor, cu blândețe și claritate, importanța Tainelor Spovedaniei și Împărtășaniei în viața creștinului.
Mesajul părintelui, plin de căldură și înțelepciune, i-a încurajat pe copii să înțeleagă valoarea pocăinței și a iertării, precum și binecuvântarea de a-L primi pe Hristos în suflet, mai ales în această perioadă a Postului Mare, care ne cheamă la curățire lăuntrică și la fapte bune. La final, elevii care s-au pregătit au avut posibilitatea de a se spovedi și de a primi Sfânta Împărtășanie, trăind un moment emoționant și ziditor de suflet. Activitatea a întărit legătura dintre școală, biserică și familie, punând în lumină rolul esențial al credinței în formarea tinerelor generații.
Prof. Radu Sărar
Știri din zonă
43 de pui de găină au ars de vi, după ce un adăpost de animale a fost cuprins de flăcări la Măhăceni
43 de pui de găină au ars de vi la Măhăceni, după ce un adăpost de animale a fost cuprins de flăcări, luni după-amiază.
„Detașamentul de pompieri Aiud intervine pentru stingerea unui incendiu in sat. Măhăceni. Este vorba despre un incendiu izbucnit la acoperisul unui adăpost de animale. Forte alocate: 2 x ASAS si 1 x EPA”, a transmis ISU Alba.
UPDATE 1: „Incendiul se manifestă pe aproximativ 20 mp. Din interiorul anexei au fost evacutati 2 porci și mai mulți pui de gaină de catre proprietar. Incendiul la momentul de față este localizat, se intervine în continuare pentru stingerea în totalitate a acestuia”, a mai transmis ISU Alba.
UPDATE 2: „Incendiul a fost stins. A ars o anexă gospodarească pe o suprafață de aproximativ 20 mp.Totodată pana la sosirea forțelor de intervenție au fost evacuați 2 porci și din nefericire 43 de pui de găină aflați în interiorul anexei nu au mai putut fi salvați”, a transmis ISU Alba.
Știri din zonă
Familia Bîcu din Unirea, tată și fiu, prestație impresionantă la „Chefi la cuțite”
Familia Bîcu din Unirea, tată și fiu, care a dat naștere brandului de produse lactate „De la Ferma”, a avut o prestație impresionantă în ediția de marți, 1 aprilie 2025, a show-ului TV „Chefi la cuțite”, de la Antena 1.

„O experiență cum rar trăiești – familia Bîcu, tată și fiu, în fața camerelor. Am gătit împreună, am povestit despre brânză, despre ferma și fabrica noastră și despre ce înseamnă să duci mai departe o moștenire cu suflet.
A fost o bucurie să ne spunem povestea, să arătăm că mâncarea locală nu înseamnă doar mămăligă cu brânză – deși o iubim – ci și cartofi gratinați cu brânză de burduf și salată proaspătă cu telemea prăjită. Un pic de curaj, un pic de joacă și, la final, o muncă de echipă contra cronometru care ne-a făcut inima să bată tare.
Nu suntem cazari, în schimb fermă și fabrică de lapte avem. Nu fac eu brânza, Ștefan face brânza la noi, este este cazar. Avem ferma din 1993 și producem cam 7.000 de litri de lapte pe zi și mai cumpărăm încă 15.000 de litri pe zi, adică cam 3 tone jumătate – 4 tone de brânză pe zi. Le vindem în România și încă 13 țări din Europa, dar și în America”, le-a spus Marius junior juraților.
Chefii au primit cadou de la familia Bicu diverse produse de la Ferma cu Omenie, printre care burduf pentru omletă și caș proaspăt: „Noi ne-am adaptat la gusturile din ziua de astăzi”, mai spun producătorii din județul Alba.
„În România este un concurs, de vreo 10 ani, se numește „Gustul ales”, iar pentru brânza de burduf pe care ați gustat-o, am luat trei ani la rând premiul pentru gustul ales și premiul de excelență. Am fost singurii care am luat acest premiu”, au mai aflat chefii de la familia Bîcu.
La finalul probei, familia Bicu a luat doar două cuțite și nu vor merge în bootcamp, dar în schimb au primit un cuțit argintiu, cuțitul prieteniei: „Este genul de afacere pe care noi îl susținem și pe care o admirăm foarte mult. Cu siguranță meritați un cuțit de argint, pe care noi îl oferim oamenilor speciali care vin aici”, i-au felicitat jurații.
Emoția a fost mare, dar mai mare a fost bucuria de a fi acolo – împreună. De la Ferma cu Omenie nu e doar despre produse, ci despre grija pusă în fiecare pas, de la fermă până pe farfurie. Despre gustul care vine din respect – pentru pământ, pentru animale, pentru oameni”, sunt impresiile celor doi după această apariție televizată cu siguranță gustată de public.
- Din Județacum 12 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025, dar și în următorii ani | ocnamuresinfo.ro
- Din Județacum 12 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | ocnamuresinfo.ro
- Din Județacum 12 luni
Mesaje de Florii 2024. SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise persoanelor care îşi sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
- Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 12 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 11 luni
Mesaje de ZIUA COPILULUI, 1 iunie 2024. SMS-uri, felicitări, urări de „la mulţi ani” | ocnamuresinfo.ro
- Actualitateacum 12 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor care îşi sărbătoresc onomastica| ocnamuresinfo.ro