Știri din zonă
Fărău – penalităţi de aproape 100.000 de lei pentru întârzierea unui proiect
Dacă actualul Guvern al României nu va catadicsi să elaboreze o nouă hotărâre prin care să dea voie primăriei să facă angajarea a două persoane, administraţia locală va trebui să plătească penalităţi lunare care echivalează cu fondul de salarii ce ar trebui cheltuit pentru acestea.
Administraţia locală derulează, în baza unui contract semnat în data de 30.06.2010, un proiect de dezvoltare finanţat cu 2.744.000 de euro prin Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Obiectivele proiectului sunt „modernizare infrastructură rutieră în comuna Fărău, înfiinţare reţea de alimentare cu apă în localitatea Fărău, înfiinţare sistem de colectare şi tratare ape uzate în localitatea Fărău, înfiinţarea şi dotarea unui centru de îngrijire bătrâni în localitatea Fărău, reabilitarea şi dotarea căminului cultural Fărău”. Până acum, pentru unele întârzieri care nu-i pot fi imputate, administraţia locală a plătit penalităţi de 96.000 de lei.
Proiectul de interes major local a fost primit cu entuziasm de către populaţie, locuitorii zonei afirmând că este cel mai mare şi mai important proiect de dezvoltare care s-a derulat în comună. „Este cel mai mare proiect de dezvotare care s-a desfăşurat în comuna noastră. Să dezvolţi reţele de apă şi canal, să asfaltezi drumurile, să modernizezi căminul cultural la standarde de ultimă oră şi să înfiinţezi un centru de îngrijire pentru bătrâni nu este lucru uşor. Problema este că din cauza unor birocraţi şi a unor hotărâri de guvern proaste, administraţia locală nu poate să facă recepţia şi să încheie proiectul, fiind obligată să plătească penalităţi. Cred că oamenii aceştia nu gândesc. Cum adică să plăteşti penalităţi când cu banii ăia ai putea să dai două salarii oamenilor din comună?”, ne-a declarat consilierul local Iosif Chirilă. Potrivit primarului Gligor Barabaş, proiectul este finalizat în proporţie de 99% şi au fost executate toate lucrările cuprinse în el, mai puţin angajarea personalului necesar funcţionării centrului de zi pentru îngrijirea bătrânilor. „Am finalizat lucrările în proporţie de peste 99%. Există doar impedimentul că nu putem să acredităm investiţia pentru a încheia contractul de finanţare, iar prelungirea lui înseamnă alte penalităţi. Anul trecut am plătit 96.000 de lei penalităţi din cauza încetinelii birocratice pentru obţinerea unor avize şi autorizaţii care nu ţineau de noi. Cu banii aceia puteam face alte lucruri de trebuinţă în comună”, ne-a declarat primarul Barabaş.
Piatra de moară legată la picioarele proiectului este refuzul Ministerului Finanţelor de a accepta angajarea şi plata salariilor pentru cei ce ar trebui să asigure funcţionarea centrului de zi, minister care spune într-o adresă răspândită în toate administraţiile locale interesate că „nu există cadru legal pentru ca Guvernul să aprobe ocuparea posturilor vacante” deoarece Curtea Constituţională a anulat OUG 77/2013 conform căreia se puteau face angajări. Până la rezolvarea problemei, administraţia locală din Fărău va fi nevoită să plătească penalităţi de 0,1% din cuantumul total al proiectului.
FOTO: ARHIVĂ
Știri din zonă
Bărbat de 32 de ani din Cisteiul de Mureș cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea băut
Sâmbătă, 29 decembrie 2024, în jurul orei 01.30, polițiștii din Ocna Mureș au oprit, pentru control, pe raza localității Cisteiu de Mureș, un autoturism condus de un bărbat de 32 de ani, din localitatea Cisteiu de Mureș, județul Alba.
În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate.
Știri din zonă
Un spaniol stabilit în comuna Hopârta a deschis la Șpălnaca o fabrică unde produce „Pedro” – cidru artizanal sec
Pedro, un spaniol care s-a stabilit în urmă cu câțiva ani în comuna Hopârta, la Șpălnaca mai exact, unde a pus bazele unei fabrici și produce cidru artizanal sec, o băutură care îi poartă numele.
Ani de zile a durat până bărbatul a reușit, probă după probă, să ajungă la calitatea dorită pentru băutura pe care o produce în fabrica de la Șpălnaca. După o perioadă lungă de cercetări, Pedro a ales merele cele mai potrivite pentru un cidru de calitate: „A fost nevoie să mergem în Apuseni și din vorbă în vorbă am ajuns la Lupșa. Am găsit acolo merele, le-am analizat, mi-au plăcut, am reușit să le altoim și să avem mere autohtone, potrivite pentru cidru. Acum le creștem în livada proprie, certificată ecologic”, a declarat pentru ziarulunirea.ro producătorul.
După cinci ani de cercetare, producătorul de cidru a hotărât că este momentul să și îmbutelieze. Întregul proces se desfășoară în fabrica din Șpălnaca, care se compune dintr-un spațiu închis de 200 mp, care adăpostește presa pneumatică, precum și rezervoarele și sistemele de filtrare și îmbuteliere. Suprafața exterioară a fabricii este de 800 mp. Întreg procesul de producere a cidrului este artizanal, se folosesc doar mere, fiind necesare aproximativ 10 fructe pentru a face un litru de băutură.
În livada de la Șpălnaca sunt cultivate 23 de soiuri diferite, iar pentru prepararea cidrului trebuie ca soiul să aibă o aciditate foarte mare, fiind nevoie atât de mere acre, cât și de mere dulci.
Cu toate că merele cresc peste tot în lume, Pedro spune că merii au nevoie de 900 de ore cu temperaturi sub zero grade Celsius: „Le place o iarnă rece, așa cum e la noi. În Transilvania condițiile climatologice condițiile sunt foarte bune pentru creșterea merilor”.
Cidrul lui Pedro este produs după o rețetă personală, pe care a dezvoltat-o în decursul celor 5 ani de cercetări, în care a combinat diferite soiuri de mere și, binențeles cu ajutorul specialiștilor din Spania.
Una din problemele de care s-a lovit producătorul este cea a forței de muncă din România: „E greu, dar ne descurcăm, ne-a obișnuit în cinci ani de zile și reușim să facem față”.
Bărbatul a ajuns în România prima dată în urma unei invitații, ca turist, în concediu:„Îmi place tare țara, oamenii, îmi plac tare tradițiile. Mâncarea în România este sănătoasă, naturală, are gustul foarte intens. Așa m-am hotărât să mă mut în România și să fac cidru în România”, povestește spaniolul.
Bărbatul mărturisește că oamenii din zonă au fost la început surprinși că un străin a venit în România să investească, dar le-a demonstrat în timp că dacă pui pasiune, multă perseverență și răbdare, poți reuși: „O afacere nu se face doar așa, de la noapte la zi, e nevoie de ani de muncă dacă vrei un produs competitiv, cu care să poți să ieși pe piața locală, națională și de ce nu, internațională”.
Cidrul artizanal sec produs la Șpălnaca a fost prezentat în luna septembrie la târgurile locale și urmează să fie comercializat în câteva restaurante din zonă, iar mai departe poate și în alte țări. Produsul poate fi cumpărat de asemenea din magazinele cu specific naturist din Alba Iulia.
Primele persoane care au gustat cidrul au fost chiar membrii familiei lui Pedro, veniți de la Madrid în România în primăvara acestui an să îl viziteze și să cunoască România: „Surorile mele, cumnatele și nepoțelele au fost în România, iar pentru mine a fost o bucurie imensă că au gustat cidrul Pedro”.
Știri din zonă
Bărbatul din Fărău, care și-a lovit în cap fratele cu o bâtă și i-a ascuns cadavrul într-o pivniță, arestat preventiv pentru 30 de zile
Bărbatul din Fărău care și-a lovit fratele cu o bâtă în cap până la omorât și i-a ascuns cadavrul în pivnița unui imobil nelocuit și l-a acoperit cu pământ, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.
Procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba a dispus, la data de 04.12.2024, punerea în mișcare a acțiunii penale față de un inculpat în vârstă de 56 de ani, pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie în modalitatea omorului, prevăzut de art. 188 alin. 1 C.pen. raportat la art. 199 alin. 1 C.pen.
În fapt, s-a reținut că, într-una din zilele perioadei 22-24.11.2024, în timp ce se aflau în locuința comună din satul Fărău, jud. Alba, pe fondul unor discuții în contradictoriu și al consumului de băuturi alcoolice, inculpatul s-a înarmat cu o bată din lemn și a lovit-o pe victimă, fratele său în vârstă de 52 de ani, in zona capului, in mod repetat, cauzându-i acesteia leziuni traumatice incompatibile cu viața.
Ulterior, pentru a evita tragerea la răspundere penală, inculpatul a transportat cadavrul fratelui său in pivniță unui imobil nelocuit din aceeași localitate, unde l-a acoperit cu un strat de pământ, victima decedată fiind găsită de organele de poliție, in locația precizată, in seara zilei de 03 .12.2024.
Procurorul a dispus luarea măsurii preventive a reținerii față de inculpat, iar judecătorul de drepturi și libertați din cadrul Tribunalului Alba a dispus arestarea preventivă a acestuia pe o durată de 30 de zile.
Investigațiile au fost efectuate cu sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul I.P.J. Alba – Serviciul Investigații Criminale qi Serviciul Criminalistic, Secția nr. 4 Poliție Rurală Ocna Mureș.
Facem precizarea că punerea in mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal, reglementând de Codul de procedură penală, necesară in vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, sub nicio formă, să infrângă principiul prezumției de nevinovăție.
-
Mondenacum 10 luni
MESAJE de 8 MARTIE 2024, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | ocnamuresinfo.ro
-
Actualitateacum 11 luni
MESAJE de ZIUA INDRAGOSTITILOR 2024. Ce declaraţii şi mesaje de dragoste puteţi să îi transmiteţi persoanei iubite | ocnamuresinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025, dar și în următorii ani | ocnamuresinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | ocnamuresinfo.ro
-
Din Județacum 9 luni
Mesaje de Florii 2024. SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise persoanelor care îşi sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
-
Actualitateacum 8 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | ocnamuresinfo.ro
-
Actualitateacum 9 luni
Păcăleli și farse de 1 APRILIE 2024: Idei de farse pe care prietenii le vor ține minte mult și bine | ocnamuresinfo.ro