Actualitate
După celebrele Băi Sărate, o nouă ruină istorică se conturează la Ocna Mureş
La Ocna Mureş, din cauza unor interese succesorale, ajunse pe rolul instanţelor, ale moştenitorilor de drept ai fostului proprietar care a fost deposedat de regimul comunist, un castel medieval declarat de multă vreme ca fiind monument istoric şi arhitectural riscă să devină o amintire dacă proprietarii sau autorităţile nu intervin rapid pentru restaurarea lui.
Aflat pe dealul pe care s-a dezvoltat cartierul Uioara de Sus al oraşului Ocna Mureş, castelul respectiv are o istorie lungă şi zbuciumată. Considerat sute de ani ca fiind o imagine emblematică în zonă, despre „Castelul Teleki” se spune că ar fi fost edificat pe locul în care cu aproximativ două mii de ani în urmă ar fi existat o fortificaţie romană care străjuia şi asigura paza celor mai vechi exploatări de clorură de sodiu din zonă, ocnele de sare, cărora li se datorează apariţia primelor aşezări umane din zonă şi în jurul cărora, în decursul istoriei, a luat fiinţă oraşul Ocna Mureş.
Semeaţa construcţie, ruinele acesteia, le putem spunem aşa deoarece după cum arată la această dată nu credem că ar fi altceva, „Novum Castrum” (Castelul Teleki) a fost edificată pe ruinele unui vechi castel medieval, amintit la rândul său în documentele anului 1290. Potrivit istoriei locului şi a atestatelor documentare “Castelul Nou” a fost construit la sfârşitul secolului al XIII-lea, din ordinul regalităţii maghiare şi avea rolul de a proteja ocnele de sare din imediata apropiere, iar ulterior a devenit proprietatea unor nobili. Istoria spune că Mihai Viteazul l-ar fi avut în proprietate şi că ar fi donat castelul de la Uioara de Sus sfetnicului său, banul Mihalcea, drept răsplată pentru serviciul său credincios.
Dar măreţia şi frumuseţea sa din acele vremuri a apus, se pare, destul de repede. Din ceea ce a fost pe vremea lui Mihai Viteazul, astăzi se mai pot vedea ruinele unui turn pentagonal, reprezentând vechiul donjon. Prin anii 1850-1860, fiind dărâmat parţial, în locul său s-a ridicat un impunător castel neogotic, în care a locuit iniţial familia nobiliară Banffy, edificiul intrând ulterior în proprietatea conţilor Teleki (din familia cărora unul dintre componenţi, Mihaly Teleki, fiind unul dintre cancelarii Transilvaniei, iar Pal Teleki prim-ministrul Ungariei).
Perioda respectivă a fost pentru „Castelul Nou” una înfloritoare, construcţiei alăturându-i-se unele locuinţe anexe destinate personalului auxiliar de administrare şi întreţinere a domeniului, o pivniţă de vinuri, o capelă, care, iniţial a fost dotată cu o orgă şi un parc cu alei şi arbori, printre care specii aclimatizate, unele fiind rarităţi dendrologice. Clădirea compactă, cu parter, etaj şi acoperiş înalt, căruia îi sunt ataşate un turn de poartă şi un turn de colţ hexagonal, de dimensiuni reduse, cu acoperiş baroc, cu decoraţiuni în tencuială specifice neogoticului transilvan arată la această oră aproape la fel ca şi după incendiul din timpul Revoluţiei din 1848 când a fost incendiată, fiind distrusă aproape în totalitate. În urma naţionalizării, domeniul a fost împărţit, grădina a fost distrusă, iar reşedinţa a adăpostit diverse funcţiuni, ultima fiind aceea de fabrică pentru decoraţiuni de Crăciun. În anul 2006, clădirea a fost retrocedată urmaşilor familiei Teleki, dar aceştia nu s-au ocupat de clădire din cauza unor litigii succesoriale în instanţele de judecată. Castelul este într-o stare avansată de degradare, vegetaţia deasă care îl înconjoară încercând să-i cotropească interioarele, iar uşile, care acum câţiva câţiva ani erau încuiate turiştilor, dar care se deschideau celor ce munceau la fabrica de decoraţiuni de Crăciun ce funcţiona în interior, au dispărut de mult sau sunt la pământ, lăsând pentru o perioadă îndelungată de timp, la discreţia oricui interiorul construcţiei.
Credem că doar masivitatea zidurilor, groase de peste un metru, a reuşit să menţină cât de cât în picioare această bijuterie transilvană. Degradarea se întinde în fiecare zi tot mai mult cucerind şi nimicind, încet dar sigur, clădirea. Acoperişul este spart în nenumărate locuri şi a lăsat ploile şi zăpezile să-şi facă de cap. Apa ploilor şi a zăpezilor a perforat de mult plafoanele. Masivitatea incredibilă a grinzilor nu a putut face faţă putregaiului generat de înfiltraţiile care au pătruns peste tot şi au căzut împovărate de apa înfiltrată şi de neglijenţa celor care ar fi trebuit să se ocupe de întreţinerea castelului. Zugrăvelile şi decoraţiunile interioare, odată fastuoase, au dispărut de mult, aproape că nu se mai vede nimic din ele. Vânătorii de „fier vechi” au tăiat şi dus la centrele de colectare impresionanta balustradă de fier forjat a scării interioare. Pentru câteva sute de lei s-a distrus o lucrare de artă, care cu greu va putea fi refăcută.
Administraţia publică afirmă că nu are nicio putere asupra domeniului, acesta fiind retrocedat şi că responsabilitatea restaurării şi întreţinerii aparţine de drept moştenitorilor familiei Teleki, care de aproape opt ani se judecă. Regretul multora dintre cetăţenii oraşului Ocna Mureş este faptul că această „bijuterie transilvană” nu a putut fi transformată sau folosită în scop turistic. Mulţi spun că impresionantul „Castel Teleki” ar fi putut, pe lângă „Băile sărate”, să dea speranţe de dezvoltare economică urbei. „Este păcat de această clădire. Mai bine rămânea în proprietatea statului sau a administraţiei locale. Poate aşa aveam şi noi un castel pus la punct cum este cel de la Sâncrai, de la Aiud, Castelul Kemeny, pe care consiliul judeţean, cu fonduri europene, l-a transformat într-o adevărată bijuterie”, ne-a declarat unul dintre locuitorii cartierului Uioara de Sus din Ocna Mureş. Nu ştim cum şi mai ales când se va termina litigiul succesoral, dar ştim că, dacă acesta va mai dura câţiva ani, cu siguranţă restaurarea castelului va fi aproape imposibilă, din cauza gradului tot mai avansat de degradare şi a sumelor imense ce ar fi necesare pentru a reda faima şi fastuozitatea de odinioară a clădirii. Ceea ce este sigur e faptul că în majoritatea lor ocnamureşenii, şi nu numai, aşteaptă să vadă care va fi evoluţia sau… involuţia Castelului Teleki.
Actualitate
Accident rutier cu două autoturisme implicate, produs pe o stradă din Ocna Mureș
Un accident rutier a avut loc în după-amiaza zilei de miercuri, 20 noiembrie 2024, în localitatea Ocna Mureș. Potrivit primelor informații transmise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,UNIREA” al judeţului Alba în incidentul rutier au fost implicate două autoturisme.
„Detașamentul de pompieri Aiud intervine pentru asigurarea masurilor specifice la un accident rutier produs în loc. Ocna Mureș. În accident ar fi implicate 2 autoturisme, fara persoane incarcerate. La accident participă și SVSU Ocna Mureș. Forțele alocate: 1 ASAS și 1 ambulanță SAJ”, a transmis ISU Alba.
Actualitate
O filială a Societății cultural – patriotice „Avram Iancu” s-a reînființat la Ocna Mureș
Sâmbătă, 9 noiembrie 2024, la Casa de Cultură „Ion Sângereanu” din Ocna Mureș a avut loc ședința de reînființare a filialei locale a Societății cultural – patriotice „Avram Iancu” din România.
La ședința de reînființare au participat 20 de membrii din Ocna Mureș și din Războieni, alături de ei fiind prezenți președintele Societății cultural – patriotice „Avram Iancu” din România, domnul Tiberiu Groza, și delegați din filialele Cluj Napoca și Aiud.
În fruntea filialei din Ocna Mureș a fost ales poetul Dan Suciu, cunoscut promotor cultural din zonă și cel care, de ceva vreme încoace, ne ține conectați la noutățile din Ocna Mureș și împrejurimi, prin intermediul Ziarului de Sânbenedic. Alături de domnul Dan Suciu, în biroul executiv au mai fost aleși în funcția de vicepreședinte profesorul Pantilimon Popovici și în cea de secretar scriitorul Rad Emil. Reînființarea filialei Ocna Mureș a Societății cultural – patriotice „Avram Iancu” din România a fost urmată de Spectacolul omagial „Avram Iancu, suflet românesc”, dedicat eroului național Avram Iancu, la 200 de ani de la nașterea sa.
Spectacolul a debutat cu prezentarea unor informații esențiale din viața eroului național Avram Iancu, prezentare susținută de profesorul Pantilimon Popovici, și cu un moment de cântece și dansuri populare interpretate de Ansamblul folcloric „Tradiții Uiorene” din Ocna Mureș și de solistele vocale Georgiana Vesa, Sofia Crișan și Diana Popa. Ansamblul Folcloric „Tradiții Uiorene” este coordonat încă de la înființare de soții Liana și Alin Stoica.
Au urmat apoi invitații de la Cluj Napoca: grupul vocal „Flori din Apuseni” coordonat artistic și muzical de Nicolae Turcu și grupul vocal „Muguri de folclor” coordonat de profesorul Alexandru Filip. În a doua parte a spectacolului au performat pe scenă interpreții Nicolae Turcu, Monica Coroiu, Dragoș Cîmpean și Adela Burcă, alături de cunoscutul Ansamblu Folcloric „Dor Transilvan” din Cluj Napoca. Cântecele patriotice au răsunat din vocile tinerilor interpreți acompaniate de aplauzele publicului prezent la eveniment, iar „Marșul lui Iancu” interpretat de Nicolae Turcu, cel care în 1992 cucerea marele premiu la festivalul „Mureș pe marginea ta” a fost cântat cu audiența ridicată în picioare și susținut cu aplauze de la început până la final. Spectacolul a fost prezentat în maniera sa inconfundabilă de profesoara Daniela Floroian, realizator de emisiuni culturale la Radio Reîntregirea și televiziunea națională Alba Carolina TV.
Ansamblul folcloric „Dor Transilvan” a fost înființat în urmă cu 30 de ani de directorul artistic Tiberiu Groza, un ocnamureșean format la Cluj Napoca unde activează artistic de peste 35 de ani. Ansamblul a debutat în forță pe scena „Cerbul de Aur” din Brașov și în timp a devenit un adevărat promotor al cântecului și dansului popular românesc, în țară și peste hotare.
Evenimentul cultural de la Ocna Mureș a fost organizat de Societatea cultural – patriotică „Avram Iancu” din România, cu sprijinul Primăriei Orașului Ocna Mureș și a Casei de Cultură „Ion Sângereanu” din Ocna Mureș, în sală fiind prezenți primarul orașului Silviu Vințeler, viceprimarul Paul Podariu și consilierul președintelui Consiliului Județean Alba, domnul Milu Negruț. Pentru implicarea benevolă, organizatorii au mulțumit domnilor profesori Vasile Sârb și Levente Szöcs, și doamnei Liana Stoica, directoarea Casei de Cultură „Ion Sângereanu” din Ocna Mureș.
Actualitate
Sfinții Mihail și Gavril 2024: Cui trebuie să îi spui „La mulţi ani” în această zi | ocnamuresinfo.ro
Sfinții Mihail și Gavril 2024: Cui trebuie să îi spui „La mulţi ani” în această zi | ocnamuresinfo.ro
Citește și: mesaje pentru Mihail și Gavril
Numele lor sunt foarte populare printre credincioși, în România peste 1,3 milioane de oameni serbându-și onomastica în această zi în care Biserica face slujbe speciale.
Afla ce nume se sarbatoresc pe data de 8 noiembrie si cui trebuie sa spui La multi ani de ziua onomastica.
Ce nume derivate se sărbătoresc de Sfântul Mihail și Gavril
Nume derivate din Mihail: Mihai, Mihaela, Mihaiela, Michi, Mișa, Mihăiță, Mișu, Mihnea, Mihaila, Mihalache, Mihalcea sau Mihuț.
Nume derivate din Gabriel: Gavrilă, Gabi, Gabriel, Găbiță, Gabriela, Găbița.
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE 2024, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | ocnamuresinfo.ro
-
Actualitateacum 10 luni
MESAJE de ZIUA INDRAGOSTITILOR 2024. Ce declaraţii şi mesaje de dragoste puteţi să îi transmiteţi persoanei iubite | ocnamuresinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | ocnamuresinfo.ro
-
Din Județacum 7 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025, dar și în următorii ani | ocnamuresinfo.ro
-
Din Județacum 7 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | ocnamuresinfo.ro
-
Din Județacum 7 luni
Mesaje de Florii 2024. SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise persoanelor care îşi sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
-
Actualitateacum 6 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | ocnamuresinfo.ro
Köble Csaba
02.12.2014 la 16:15
Pentru o informare completa si reala a cititorilor trebuie sa relatez urmatoarele:-in baza Legii nr.10/2001, familia mostenitoare a cerut retrocedarea tuturor imobilelor nationalizate , intre care Baile sarate si Castelul Teleki, la care primarul de atunci, d-nul Bugnar, in loc sa retrocedeze , a vandut Baile sarate fapt care constituie infractiune si a refuzat sa retrocedeze prin dosirea Notificarilor , iar primarii de atunci pana la data prezentei se complac in aceasta situatie, probabil vor ca si aceasta cladire sa ajunga ca baile si ca castelul din Micoslaca. De 14 ani justitia nu a fost in stare sa rezolve situatia, doarece nu se vrea retrocedarea , cladirea Bailor Sarate a disparut deja , iar Castelul este lasat in paragina, desi detinatorul, respectiv Primaria este raspunzator ! Nu este vorba deci de un har-mar intre mostenitori, asa cum se poate deduce din articolul Dvs., ci neobrazeala autoritatilor alesi ai orasului Ocna! Probabil ca vor raspunde pentru faptele lor in fata legii!