Rămâi conectat

Actualitate

Copiii ocrotiți în așezămintele și centrele de zi din Ocna Mureș, Războieni și Silivaș demonstrează că sunt creativi şi sensibili

Publicat

în

Zeci de copii ocrotiţi în cadrul Așezământului Social „Sfântul Mucenic Ciprian” Ocna Mureş şi în Centrele de zi „Sfântul Serafim de Sarov” Războieni și „Sfânta Filofteia” din Silivaș au participat săptămâna trecută la proiectul educativ intitulat „Valenţe cultural – educative”.

Proiectul a fost organizat de Casa de Cultură „Ion Sângereanu” din Ocna Mureş, Primăria și Consiliul Local Ocna Mureș şi Asociaţia Tradiţii Ocnamureşene şi s-a desfăşurat în perioada 6 – 10 mai. Acesta a avut ca scop promovarea valorilor educative în rândul copiilor şi  tinerilor, motivarea acestora pentru participarea la activități care corespund centrului lor de interes, valorificarea aptitudinilor, a capacităților și a deprinderilor creative ale acestora şi dezvoltarea colaborării între diferite instituții care influențează pozitiv educarea copiilor şi tinerilor din comunitate. Pe durata proiectului au avut loc ateliere de lucru în cadrul cărora copiii participanţi au confecţionat şiraguri de mărgele, brăţări şi cercei, cusături, au luat parte la ore de expresivitate şi dicţie dar şi la lecţii de interpretare muzică uşoară şi populară.

O zi din proiect a fost dedicată lucrului în comun iar copiii din Ocna Mureș și cei din Teleac de la clasa externă a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba au confecţionat, sub coordonarea profesoarei Olga Oloieru, diferite obiecte prin tehnica modelării argilei. Copiii au mers şi la biserica din sat unde au fost binecuvântați de preotul paroh Bogdan Avram.

În încheierea proiectului a avut loc concursul de recitări „Poezii pentru copii”, organizat de Asociația Pro Copilăria, la concurs participând copii din  întreaga zonă. Aceştia au fost răsplătiţi cu daruri constând în cărți, medalii și dulciuri.

Proiectul educativ „Valențe cultural – educative” a avut ca parteneri Asociația Pro Copilăria, Liceul Teoretic „Petru Maior” Ocna Mureş, Așezământul Social „Sfântul Mucenic Ciprian” Ocna Mureş, Centrul de zi „Sfântul Serafim de Sarov” Războieni și Centrul de zi „Sfânta Filofteia” din Silivaș și clasa externă a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba din Teleac.

Principalul obiectiv al centrelor de zi este prevenirea abandonului şcolar şi creşterea performanţelor şcolare pentru copiii care se află în situaţii de risc de abandon şi eşec şcolar, care provin din diferite medii sociale, din categorii de grupuri vulnerabile. Astfel copiii beneficiază de o masă caldă de prânz, primesc rechizite şcolare şi sunt meditaţi gratuit de cadre didactice specializate care îi ajută să îşi îmbunătăţească situaţia şi rezultatele şcolare. De asemenea, beneficiază şi de activităţi de dezvoltare personală dar şi de activităţi recreative sau de petrecere a timpului liber.

Biroul de Presă al Asociaţiei Filantropia Otodoxă Alba Iulia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Accident rutier cu două autoturisme implicate, produs pe o stradă din Ocna Mureș

Publicat

în

Un accident rutier a avut loc în după-amiaza zilei de miercuri, 20 noiembrie 2024, în localitatea Ocna Mureș. Potrivit primelor informații transmise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,UNIREA” al judeţului Alba în incidentul rutier au fost implicate două autoturisme.

„Detașamentul de pompieri Aiud intervine pentru asigurarea masurilor specifice la un accident rutier produs în loc. Ocna Mureș. În accident ar fi implicate 2 autoturisme, fara persoane incarcerate. La accident participă și SVSU Ocna Mureș. Forțele alocate: 1 ASAS și 1 ambulanță SAJ”, a transmis ISU Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

O filială a Societății cultural – patriotice „Avram Iancu” s-a reînființat la Ocna Mureș

Publicat

în

Sâmbătă, 9 noiembrie 2024, la Casa de Cultură „Ion Sângereanu” din Ocna Mureș a avut loc ședința de reînființare a filialei locale a Societății cultural – patriotice „Avram Iancu” din România.

La ședința de reînființare au participat 20 de membrii din Ocna Mureș și din Războieni, alături de ei fiind prezenți președintele Societății cultural – patriotice „Avram Iancu” din România, domnul Tiberiu Groza, și delegați din filialele Cluj Napoca și Aiud.

În fruntea filialei din Ocna Mureș a fost ales poetul Dan Suciu, cunoscut promotor cultural din zonă și cel care, de ceva vreme încoace, ne ține conectați la noutățile din Ocna Mureș și împrejurimi, prin intermediul Ziarului de Sânbenedic. Alături de domnul Dan Suciu, în biroul executiv au mai fost aleși în funcția de vicepreședinte profesorul Pantilimon Popovici și în cea de secretar scriitorul Rad Emil. Reînființarea filialei Ocna Mureș a Societății cultural – patriotice „Avram Iancu” din România a fost urmată de Spectacolul omagial „Avram Iancu, suflet românesc”, dedicat eroului național Avram Iancu, la 200 de ani de la nașterea sa.

Spectacolul a debutat cu prezentarea unor informații esențiale din viața eroului național Avram Iancu, prezentare susținută de profesorul Pantilimon Popovici, și cu un moment de cântece și dansuri populare interpretate de Ansamblul folcloric „Tradiții Uiorene” din Ocna Mureș și de solistele vocale Georgiana Vesa, Sofia Crișan și Diana Popa. Ansamblul Folcloric „Tradiții Uiorene” este coordonat încă de la înființare de soții Liana și Alin Stoica.

Au urmat apoi invitații de la Cluj Napoca: grupul vocal „Flori din Apuseni” coordonat artistic și muzical de Nicolae Turcu și grupul vocal „Muguri de folclor” coordonat de profesorul Alexandru Filip. În a doua parte a spectacolului au performat pe scenă interpreții Nicolae Turcu, Monica Coroiu, Dragoș Cîmpean și Adela Burcă, alături de cunoscutul Ansamblu Folcloric „Dor Transilvan” din Cluj Napoca. Cântecele patriotice au răsunat din vocile tinerilor interpreți acompaniate de aplauzele publicului prezent la eveniment, iar „Marșul lui Iancu” interpretat de Nicolae Turcu, cel care în 1992 cucerea marele premiu la festivalul „Mureș pe marginea ta” a fost cântat cu audiența ridicată în picioare și susținut cu aplauze de la început până la final. Spectacolul a fost prezentat în maniera sa inconfundabilă de profesoara Daniela Floroian, realizator de emisiuni culturale la Radio Reîntregirea și televiziunea națională Alba Carolina TV.

Ansamblul folcloric „Dor Transilvan” a fost înființat în urmă cu 30 de ani de directorul artistic Tiberiu Groza, un ocnamureșean format la Cluj Napoca unde activează artistic de peste 35 de ani. Ansamblul a debutat în forță pe scena „Cerbul de Aur” din Brașov și în timp a devenit un adevărat promotor al cântecului și dansului popular românesc, în țară și peste hotare.

Evenimentul cultural de la Ocna Mureș a fost organizat de Societatea cultural – patriotică „Avram Iancu” din România, cu sprijinul Primăriei Orașului Ocna Mureș și a Casei de Cultură „Ion Sângereanu” din Ocna Mureș, în sală fiind prezenți primarul orașului Silviu Vințeler, viceprimarul Paul Podariu și consilierul președintelui Consiliului Județean Alba, domnul Milu Negruț.  Pentru implicarea benevolă, organizatorii au mulțumit domnilor profesori Vasile Sârb și Levente Szöcs, și doamnei Liana Stoica, directoarea Casei de Cultură „Ion Sângereanu” din Ocna Mureș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Sfinții Mihail și Gavril 2024: Cui trebuie să îi spui „La mulţi ani” în această zi | ocnamuresinfo.ro

Publicat

în

Sfinții Mihail și Gavril 2024: Cui trebuie să îi spui „La mulţi ani” în această zi | ocnamuresinfo.ro

Biserica Ortodoxă Română îi sărbătorește, în fiecare an, în data de 8 noiembrie pe Sfinții Mihail și Gavril. Această mare sărbătoare este ultima înainte de începutul Postului Crăciunului.

Citește și: mesaje pentru Mihail și Gavril

Numele lor sunt foarte populare printre credincioși, în România peste 1,3 milioane de oameni serbându-și onomastica în această zi în care Biserica face slujbe speciale.

Afla ce nume se sarbatoresc pe data de 8 noiembrie si cui trebuie sa spui La multi ani de ziua onomastica.

Ce nume derivate se sărbătoresc de Sfântul Mihail și Gavril

Nume derivate din Mihail: Mihai, Mihaela, Mihaiela, Michi, Mișa, Mihăiță, Mișu, Mihnea, Mihaila, Mihalache, Mihalcea sau Mihuț.

Nume derivate din Gabriel: Gavrilă, Gabi, Gabriel, Găbiță, Gabriela, Găbița.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures