Actualitate
Centrele sociale de ocrotire a persoanelor vârstnice din Baia de Arieş şi Ocna Mureş lasă pe drumuri 60 de necăjiţi!
- Dacă primăriile nu le vor prelua de la 1 ianuarie 2014
Căminele pentru Persoane Vârstnice din Baia de Arieş şi Ocna Mureş (apărute după aprilie 2011, când pe spitalele din aceste oraşe s-a pus lacăt) mai au contract de finanţare cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice doar până la finalul acestui an. Din ianuarie 2014, cele aproximativ 60 de persoane vârstnice ar trebui să-şi vadă de drum (unele rămânând chiar în drum, altele găsind totuşi o casă în care să se reîntoarcă). Şi asta se va întâmpla în condiţiile în care nu se va prelungi perioada contractuală cu Ministerul Muncii Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Iar contractul nu a fost prelungit până acum, la început de noiembrie. O fi fost şi ăsta un motiv de mică “economie” pentru bugetul Ministerului Muncii, rectificat negativ cu o jumătate de miliard de lei. O “economie” pe care ministrul liberal al Muncii, Mariana Câmpeanu, o anunţa cu mulţumire zilele trecute.
Aşa stând lucrurile, centrele cu pricina vor rămâne cel mai probabil în cârca primăriilor, dacă vor decide păstrarea acestora. Mai exact, primăriile ar trebui să asigure funcţionalitatea spaţiilor de cazare şi plata utilităţilor.
- Centrul social pentru persoane vârstnice Baia de Arieş
În cadrul centrului social de la Baia de Arieş au fost finanţate 30 de paturi. Practic, se alocă lunar 1.500 de lei de la Ministerul Muncii pentru fiecare vârstnic cazat aici. Beneficiarii primesc trei mese pe zi şi sunt monitorizaţi din punct de vedere social şi medical. Vârstnicii au acces la apă menajeră în cameră, ca mobilier există câte o masă, noptiere, dulapuri, ca decorul să fie cât mai apropiat de cel de acasă. În centru lucrează 15 angajaţi, care au fost până acum plătiţi tot prin Ministerul Muncii. Până la 1 ianuarie 2014, consiliul local Baia de Arieş trebuie să i-a o decizie şi în privinţa acestora.
Pentru o parte dintre angajaţi, alternativa ar fi viitorul centru pentru persoane cu dizabilităţi, care se construieşte acum în Baia de Arieş. Primarul Traian Pandor a declarat pentru ziarul Unirea că până în 30 martie 2014 acest centru trebuie finalizat deoarece data reprezintă termenul limită de aprobare a deconturilor în proiect.
Noul centru medical (ce va funcţiona ca secţie externă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia) presupune şi crearea a încă 50 de locuri de muncă (majoritatea pe domeniul medical, evident).
Soluţia pentru viitorul bătrânilor care stăteau până acum în centrul de ocrotire ar trebui găsită la nivel local. Adică, reîntoarcerea în familii sau anchete sociale derulate de primărie. “Că doar nu o să-i lăsăm acum pe drumuri” replică primarul Pandor. Primarul Traian Pandor ne-a explicat că Baia de Arieş, alături de alte 16 centre cu situaţii similare din ţară, a semnat acum câteva luni un Memoriu pe care l-au înaintat Ministerului Muncii. “În memoriu am explicat exact care este situaţia căminului de bătrâni. În perioada derulării programului, unitatea a îndeplinit toate condiţiile contractuale, proiectul în sine îndeplinindu-şi scopul şi obiectivele, precum şi indicatorii cantitativi, de eficienţă şi de rezultate. Am apreciat acest program ca fiind unul de succes şi am solicitat continuarea finanţării”, explică edilul din Baia de Arieş. Rezultatul? Încă se lasă aşteptat. Sau nu…..
Sorin Bumb, administratorul Judeţului Alba, a declarat că CJ Alba este implicat în edificarea noului centru pentru persoane cu dizabilităţi din Baia de Arieş iar continuitatea centrului pentru persoane vârstnice revine în sarcina autorităţii locale.
- Centrul social pentru persoane vârstnice Ocna Mureş
La Ocna Mureş, situaţia este cam aceiaşi. La ultimul etaj al fostei policlinici din localitate, circa 30 de vârstnici sunt ocrotiţi prin acelaşi proiect al Ministerului Muncii, care expiră evident, la finele anului 2013.
Referitor la continuitatea acestui centru, Sorin Bumb, administratorul judeţului Alba, s-a referit la soluţiile pentru păstrarea locurilor de muncă a personalului ce deserveşte centrul, explicând că se caută transformarea unităţii sociale într-un centru de zi. Semne de întrebare ridică însă viitoarele contracte ale personalului medical, care nu vor mai putea avea contracte cu CAS Alba dacă vor avea contracte cu Ministerul Muncii. Bumb a declarat că a fost depus un memoriu la Ministerul Sănătăţii pentru înfiinţarea şi unei secţii externe a Spitalului Judeţean Alba, cu patru servicii: pediatrie,micro-chirurgie, ginecologie şi interne. Întreţinerea policlinicii rămâne şi în acest proiect, în sarcina administraţiei locale din Ocna Mureş. Dar, în linii mari, nici viitorul pensionarilor cazaţi în centrul social de ocrotire din Ocna Mureş nu are o traiectorie precisă, fără implicarea admnistraţiei locale. Asta însemnând de fapt, o supra-sarcină financiară pe bugetul local, din 2014 şi mai departe.
Actualitate
Concert de colinde tradiționale românești organizat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Filiala Ocna Mureș
Joi, 12 decembrie 2024, începând cu ora 17.00, la Casa de Cultură „Ion Sângereanu” din Ocna Mureș, Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Filiala Ocna Mureș a organizat un minunat concert de colinde, în prezența unui numeros public.
Au urcat pe scenă cei 78 de copii ocrotiți în centrele sociale din Ocna Mureș și Războieni, așezăminte aflate sub atenta coordonare a doamnei Raluca Orga, precum și 50 de copii aparținând Ansamblului „Tradiții Uiorene” din Ocna Mureș, coordonați de doamna Liana Stoica.
Pe scena Casei de cultură din localitate, copiii au format grupuri de colindători, care au slăvit în colinde atent alese, calda sărbătoare a Crăciunului, aducătoare de emoție și bucurie în sufletul tuturor oamenilor. Colindătorii și dansatorii mici și mari ai Ansamblului „Tradiții Uiorene” au întregit tabloul vesel și binevestitor al participanților la acest eveniment, în deschiderea căruia au răsunat colindele interpretate la pian de domnișoara Maia Sofia Orga.
Interpretarea autentică a colindelor are darul de a trezi emoții profunde, mai ales în această perioadă binecuvântată a sărbătorilor de iarnă. Vocea caldă și expresivă a doamnei Oana Bozga Pintea a reușit să transforme momentul într-o veritabilă sărbătoare a sufletului, creând o legătură specială între artist și public. Glasul domniei sale este cu adevărat unul deosebit, iar faptul că a reușit să atingă inimile tuturor celor prezenți demonstrează cât de profund poate fi impactul artei autentice.
Colindele, prin frumusețea și spiritualitatea lor, creeză mereu o atmosferă unică, iar interpretarea domniei sale pare să fi fost cu totul specială. În astfel de momente, tradițiile noastre prind viață, iar spiritul Crăciunului reînvie în inimile tuturor, oferindu-le bucurie și liniște sufletească. Un astfel de spectacol rămâne cu siguranță o amintire prețioasă pentru cei care au avut privilegiul să fie prezenți în Casa de Cultură din Ocna Mureș.
La finalul programului, copiii participanți la eveniment au primit daruri din partea moșului. Evenimentul a avut oaspeți de seamă, întrucât la seara de colinde am avut bucuria de a-i avea în mijlocul nostru pe părintele inspector Eustratie Pintea, din cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei, pe părintele Ioan Bogdan, prototop al Aiudului, pe preoții parohi din Ocna Mureș, precum și pe reprezentanții firmelor din comunitate. Adresăm felicitări copiilor și educatorilor din așezământ pentru întreaga strădanie, precum și îndrumătoarei Ansamblului „Tradiții Uiorene” pentru reușita acestui eveniment. Tuturor le dorim tuturor să aibă parte de sărbători cu multă pace în suflet.
Filiala Filantropia Ortodoxă din Ocna Mureș a luat fiinţă în anul 2003 şi oferă servicii sociale unui număr de 78 de copii și 45 de persoane adulte, prin cele cinci servicii sociale licențiate: Casa de tip familial și Centrele de zi din Ocna Mureș și Războieni. Tinerii beneficiari sunt sprijiniţi pentru a nu abandona şcoala, pentru a-şi îmbunătăți rezultatele şcolare şi a-şi forma principii şi conduite morale de viaţă. De asemenea, în tot acest timp funcționează și un serviciu de îngrijire la domiciliu pentru persoanele adulte cu dizabilități, în care sunt sprijinite zece persoane, iar de la 1 decembrie 2023, Centrul de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități, unde sunt ocrotiți 35 de beneficiari.
Orga Ciprian,
Președintele Filialei Filantropia Ortodoxă Ocna Mureș
Actualitate
Intervenție a pompierilor pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case din Ocna Mureș
Pompierii militari din Aiud și SVSU Ocna Mureș intervin, în această dimineață, pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case situate pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu, din Ocna Mureș.
„Detașamentul de pompieri Aiud a fost solicitat să intervină, în cursul dimineții, pentru localizarea și stingerea unui incendiu în loc. Ocna Mureș, str. B.P. Hașdeu. La sosirea forțelor de intervenție, la locul producerii incendiului, acesta se manifesta cu flacară, la acoperișul unei locuințe. La momentul de față incendiul este stins, se lucrează la înlăturarea efectelor negative produse de acesta. Suprafața afectată este de aproximativ 250mp. Fară victime. Forțele alocate: 2 x ASAS, 1 x EPA și SVSU Ocna Mureș”, a transmis ISU Alba.
Actualitate
Cui îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae 2024: Câți români își serbează onomastica | ocnamuresinfo.ro
Cui îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae 2024: Câți români își serbează onomastica | ocnamuresinfo.ro
Calendarul ortodox praznuieste joi, 6 decembrie, cel mai iubit Sfant, în special de cei mici și de cei care cred în magia lui Moș Nicolae.
De origine greceasca „Nikolaos”, numele este format din doua cuvinte: nike, „victorie”, si laos, „popor”, putându-se tălmaci prin „obștească biruință”.
Cui îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae
Mai puține femei se numesc Nichi, Nikko, Nikka, Nikke, Nikki Nikky sau Niculăiţa.în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea. La primul sinod ecumenic ţinut la Niceea, în anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei.
Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Sfântul, îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserică, i-a dat ereticului Arie o palmă.
Citește și: mesaje de Sfantul Nicolae
Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviţi cu joardă în semn de avertisment.
Tot tradiţia spune că nuieluşa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Naşterea Domnului (Crăciun), înseamnă că sfântul „a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.
Sfântul Nicolae a ştiut, însă, că după mustrare se cere mângâiere. Astfel, a făcut multe daruri săracilor, i-a liniştit pe cei întristaţi şi a vindecat, cu putere de la Dumnezeu, pe bolnavi.
Cel mai întâlnit nume de femeie care se sărbătorește de Sf Nicolae este Nicoleta. Tot pe 6 decembrie se mai serbează și Niculina, Nicolina, Niculita, Niculiţa, Nicole sau Nikole. Mai puține femei se numesc Nichi, Nikko, Nikka, Nikke, Nikki Nikky sau Niculăiţa.
La bărbăți, cel mai întâlnit nume serbat, pe 6 decembrie, este Nicolae. Alţi poartă numele Niculai, Neculai, Nicuşor sau Niculae. Mai puțini numesc Nic, Nik, Lae, Laie sau Niklas. Printre sărbătoriţi se numără şi care poartă numele Nicolăiţă, Niculăiţă, Culae sau Nicholaus.
-
Mondenacum 10 luni
MESAJE de 8 MARTIE 2024, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | ocnamuresinfo.ro
-
Actualitateacum 10 luni
MESAJE de ZIUA INDRAGOSTITILOR 2024. Ce declaraţii şi mesaje de dragoste puteţi să îi transmiteţi persoanei iubite | ocnamuresinfo.ro
-
Mondenacum 12 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | ocnamuresinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025, dar și în următorii ani | ocnamuresinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | ocnamuresinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Mesaje de Florii 2024. SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise persoanelor care îşi sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
-
Actualitateacum 7 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | ocnamuresinfo.ro