Actualitate
Bărbat de 52 de ani din Ocna Mureș cercetat de polițiști, după ce și-a amenințat o cunoștință cu acte de violență
La data de 28 decembrie 2024, polițiștii din Ocna Mureș au fost sesizați de către o femeie de 47 de ani, din orașul Ocna Mureș, cu privire la faptul că ar fi fost victima unei infracțiuni.
Din primele verificări efectuate de polițiști, a reieșit că, în timp ce se afla pe raza orașului Ocna Mureș, femeia ar fi fost amenințată cu acte de violență, în urma unor discuții telefonice, de către un bărbat de 52 de ani, din Ocna Mureș, pe fondul unor discuții în contradictoriu, ceea ce i-a provocat femeii o stare de temere.
În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, a rezultat că se impune emiterea ordinului de protecție provizoriu, pe o perioadă de 5 zile, iar bărbatului i-a fost interzis să se apropie de femeie.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare.
Actualitate
Un ocnamureșan, pasionat de detectorism, a descoperit 44 de monede din argint vechi de peste 800 de ani
Un bărbat din Ocna Mureș, pasionat de detectorism, a realizat o nouă descoperire importantă. Csaba Kolosvari, de profesie IT-ist, a găsit, în zona comunei Fărău, un număr de 44 de monede din argint vechi de peste 800 de ani.
„Monedele sunt din perioada regelui Béla al IV-lea (n. 29 noiembrie 1206, Transilvania, Regatul Ungariei – d. 3 mai 1270, Buda, Regatul Ungariei), aparținând Dinastiei Arpadiene. A fost rege al Ungariei și al Croației (în uniune personală) între 1235 și 1270. Sunt foarte rare în zona noastră, deși suntem în Transilvania. Se cunosc descoperiri sporadice de 2-3 bucăți, nicidecum de câteva zeci în același loc. Subțiri și fragile, unele s-au păstrat bine, altele sunt destul de uzate.
Locul sper că va fi cercetat cu atenție de arheologi pentru că sigur acolo mai sunt monede. Doar că fiind foarte subțiri și micuțe, detectoarele noastre nu le sesizează. Le-am găsit pe o zonă destul de întinsă și la adâncime mică. Cel mai probabil, au fost pierdute într-o pungă și până să intre în pământ, asemenea unor frunze, au fost purtate de vânt, ploi și animale la distanțe de câțiva metri de locul unde au căzut”, spune detectoristul din Ocna Mureș. Recent, acesta a descoperit inele medievale, unul din aur și celălalt din argint, cu o vechime de peste 400 de ani, datate din jurul anilor 1600. Au fost scoase la suprafață, în luna octombrie 2024, alături de câteva monede, într-o pădure din județul Mureș, de la baza unui copac.
„Tot ce trebuie e să ai răbdare, să asculți sunetele și să verifici de două ori zona dacă ți se pare că e cu potențial. În pădure las deoparte gândurile de zi cu zi și mă contopesc cu natura atât de frumoasă care ne înconjoară, ascult pădurea și mă gândesc strămoșii noștri pe unde au călătorit, ce puteau ei să facă în pădurea respectivă. Pentru că azi nu vezi picior de om în păduri, uneori vânători, sau 2-3 bărbați care mai duc jos în sat lemne. Pe vremuri călătoreau mereu prin păduri, poposeau și înnoptau, găsim frecvent urmele trecerii lor (amnare, un cuțit de tăiat bucate, bănuți, catarame, nasturi, etc.).
Asemenea vânătorilor sau pescarilor, noi cu detectoarele de metale ieșim să ne relaxăm. Sunt zile în care venim acasă cu o cheie de 17, bile de rulment, chei doze, alice, sârme. Dar sunt zile când dăm peste povești de demult. De sute sau mii de ani. Și noi le readucem la viață. Sper din tot sufletul să îmi văd descoperirile în muzeu. Sper din suflet să fie muzeu și la Ocna Mureș, să vadă tinerii ce istorie bogată are țara asta”, a completat Csaba Kolosvari. Acesta a mai descoperit în ultimii 2 ani, printre altele, o sabie romană (gladius), un depozit de bronzuri vechi de 3.000 de ani, un tezaur format din 800 de monede romane, un alt tezaur format din peste 100 de monede romane și o diplomă militară romană, obiect, de asemenea, foarte rar. Toate acestea sunt la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.
Tot în 2022, Csaba a scos la suprafață și cele două depozite de monede romane. Unul este format din 109 monede din argint, vechi de 2.000 de ani, descoperite pe teritoriul comunei Noșlac din județul Alba, iar al doilea are peste 800 de denari romani, aflați într-un vas, pe un teren agricol din zona orașului Ocna Mureș. Depozitul de bronzuri a fost găsit în martie 2023, în zona comunei Hopârta și este format din 20 de celturi, 14 turte şi resturi de turnare, 3 vârfuri de lance, două seceri, o brăţară fragmentară, un ciocan fragmentar şi două fragmente din bronz, toate cu o vechime de peste 3.000 de ani, din epoca târzie a bronzului, undeva în jurul anului 1200 î. Chr.
Detectorul lui Csaba Kolozsvari a mai identificat multe alte obiecte de patrimoniu, printre care fibule romane, monede medievale și vârfuri de săgeți din bronz, vechi, de asemenea, de mii de ani.
Actualitate
Băile Sărate Ocna Mureș, neîncăpătoare în noaptea de Revelion 2025
Băile sărate de la Ocna Mureș se dovedesc neîncăpătoare, nu doar în cursul anului, dar și în noaptea de Revelion. Și în acest an se organizează petrecerea dintre ani, locurile fiind deja ocupate.
În total pentru a nu fi înghesuială și pentru a respecta numărul de șezlonguri evenimentul de la Băile sărate Ocna Mureș se organizează pentru 350 de persoane, deși solicitările au fost cu mult mai numeroase, peste 100 de cereri fiind imposibil de onorat.
„Compania noastră s-a gândit la un revelion puțin mai diferit, oferind servicii complexe și de ce nu imprevizibile. Pe lângă serviciile deja cunoscute datorită posterului afișat în mass media, vom oferi și oportunitatea de a realiza o frumoasă amintire, de către clienți, folosind Oglinda magică. Oglinda magică vine însoțită cu diferite accesorii dacă dorești o poză mai atipică la un revelion cu multă distracție.
A doua surpriză este de a căștigă suma de 650 ron la tombola organizată de către Cocktail Bar. Fiecare brățară are un număr, iar la ora 00:00 vom extrage un bilet câștigător. În plus special pentru acest eveniment se va folosi și un tun cu spune pentru a anima petrecerea din piscine”, a declaratCorneliu Engi, director al Complexului „Băile Sărate Ocna Mureș”.
Potrivit sursei citate petrecerea începe la ora 20:00 și se încheie dimineață, când pleacă ultimul client, iar costul Revelionul este 450 de lei de persoana.
Meniu
Antreuri bufet:
Chifteluțe cu susan în castravete murat
Terină de purcel cu prune
Terină de pui cu prosciutto și caise confiate
Amandine cu cremă de gorgonzola și alune caju
Treflă de brânzeturi fine cu cedar si semințe
Choux cu mouse de somon fume și jeleu de lămâie
Șnițel de pui în pesmet japonez cu parmezan
Parfait de carne cu ciuperci de pădure
Carpaccio din mușchiuleț de porc cu mouse de ton și radicchio roșu
Salată de cartofi cu ciolan crocant, mix salate și dressing Dijon cu Jalapeno
Salată mediteraneană cu creveți, caracatiță, dressing Calipso cu busuioc
Roșii, castraveți, măsline
Gustare caldă
File de șalău de Nil cu sos de porumb dulce
File de somon cu sos bechamel de lămâie
Orez sălbatic
Buchetiera de legume la abur
Fel principal
Maseteri de vită cu sos Cafe de Paris
Mușchiuleț de porc cu sos de ardei copți
Chipsuri de cartofi & maître d’hotel
Wok de legume cu ghimbir
Bar
Șampanie, Apă plată, Apă minerală, Coca-Cola, Fanta de
portocale, Cafea, Bere draft Stella Artois & Bergenbier, Vin
roșu sec, Vin alb demisec, Martini, Lichior Sheridan’s, Vodka
Absolut, Coniac Jidvei, Jack Daniel ‘s
Actualitate
Zeci de persoane au ales să-și petreacă prima zi de Crăciun la Complexul Băile Sărate din Ocna Mureș
În prima zi de Crăciun, zeci de persoane au venit la complexul balnear de la Ocna Mureș. În timp ce unii preferă liniștea căminului în ziua de Crăciun, turiștii de la Băile Sărate au ales să îmbine sărbătoarea cu beneficiile apelor sărate și să se relaxeze.
Băile Sărate Ocna Mureș și-au deschis porțile anul trecut, devenind cea mai recentă și modernă investiție publică în domeniul balnear din România. Cu o suprafață totală de 6400 de metri pătrați, baza de tratament include facilități precum trei bazine interioare și trei exterioare, cu apă sărată și apă dulce. Complexul adună mii de turiști din toate colțurile țării.
Complexul balnear de la Ocna Mureș este o investiție a Primăriei Ocna Mureș în asociere cu Consiliul Județean Alba și a costat circa 8 milioane de euro. Reamintim faptul că, serviciile de recuperare, oferite la Băile Sărate din Ocna Mureș, sunt decontate de CNAS începând cu 1 august 2024.
PROGRAM de sărbători 2024 la Băile Sărate Ocna Mureș:
– 24 decembrie, între orele 09:00 – 14:00
– 25 decembrie, între orele 12:00 – 21:00
– 31 decembrie, între orele 09:00 – 14:00
– 1 ianuarie, între orele 12:00 – 21:00
Potrivit reprezentanților complexului balnear, turiștii vor avea acces la bazine, saună și bar, însă restaurantul va fi închis.
Tarife:
Luni- Vineri
– 60 lei adulți – zi întreagă
– 45 lei adulți – program redus, de maxim 4 ore
– 35 lei copii 7-14 ani – zi întreagă
– 25 lei copii – program redus, de maxim 4 ore
Copiii sub 7 ani – INTRARE GRATUITĂ
-
Mondenacum 10 luni
MESAJE de 8 MARTIE 2024, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | ocnamuresinfo.ro
-
Actualitateacum 11 luni
MESAJE de ZIUA INDRAGOSTITILOR 2024. Ce declaraţii şi mesaje de dragoste puteţi să îi transmiteţi persoanei iubite | ocnamuresinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025, dar și în următorii ani | ocnamuresinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | ocnamuresinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Mesaje de Florii 2024. SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise persoanelor care îşi sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
-
Actualitateacum 8 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | ocnamuresinfo.ro
-
Actualitateacum 9 luni
Păcăleli și farse de 1 APRILIE 2024: Idei de farse pe care prietenii le vor ține minte mult și bine | ocnamuresinfo.ro