Actualitate
Autorităţile sunt alarmate din cauza refulării neprogramate a unei sonde de la Salina Ocna Mureş
Refularea neprogramată a apei dintr-o sondă de extragere a sării, aflată în conservare, din câmpul de sonde al Salinei din Ocna Mureș, coroborată cu scăderea cu aproximativ un centimetru a apei din lacul salin format în urma scufundării magazinului Plus, în decembrie 2010, a determinat conducerea întreprinderii să sesizeze rapid toți factorii implicați în activarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
Informarea a ajuns în cursul zilei de marți, 8 decembrie, și pe biroul prim-ministrului Dacian Cioloș. Se pare că regretatul profesor universitar Florian Zamfirescu, din cadrul Universităţii Bucureşti, Facultatea de Geologie şi Geofizică, care s-a ocupat de fenomenul scufundării din 22 decembrie 2010, a prognozat că nivelul lacului salin de la ”Plus” va scădea după ce barierele subterane de sare vor fi erodate, iar nivelul lacurilor din câmpul de sonde se va egaliza, pe principiul vaselor comunicante. În 2013, regretatul profesor sublinia că “nu există argumente de niciun fel care să conducă la ideea că se va repeta vreodată dezastrul atâta vreme cât nu se va relua exploatarea sării cu injectarea de apă dulce, prin sonde”.
În consecință, marți, 8 decembrie, au fost puse în stare de alertă toate formațiunile care fac parte din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență: ISU, SRI, ambulanța, jandarmii, poliția, furnizorii de utilități publice, Apele Române, alte instituții deconcentrate etc.
Primarul orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler, este de părere că asemenea alerte pe care le consideră false sunt menite doar să creeze panică și să alunge și puținii investitori care au optat pentru această localitate ajunsă la marginea… prăpastiei economice după falimentarea Sodei și declinul Salinei. Primarul Vințeler a declarat pentru ziarul Unirea că, potrivit datelor pe care le deține, nu ar exista niciun un pericol real pentru locuințe și populația civilă din zonă, incidentul petrecându-se în câmpul de sonde al Salinei. Pe de altă parte, prefectul județului Alba, Gheorghe Feneșer, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, ne-a spus că cele de mai sus reprezintă doar părerea primarului Vințeler, alertarea de marți, 8 decembrie, chiar fiind necesară. ISU Alba urmează să întocmească un raport pe care îl va face public cu privire la această situație, însă, ieri, 9 decembrie, acesta nu a fost încheiat deoarece informațiile încă veneau dinspre Ocna Mureș.
Nicoleta IDITA -TOMUŢA
Actualitate
Cei care au ales să-și petreacă REVELIONUL 2025 la Băile Sărate Ocna Mureș au avut parte de o experiență inedită
Cei care au ales să sărbătorească Revelionul 2025 la Băile Ocna Mureș au avut parte, la trecerea dintre ani, de o petrecere inedită, la care costumul elegant, sobru sau rochia tradițională au fost schimbate cu un costum de baie lejer pentru a se putea bucura de apa din piscinele complexului balenar.
Un Revelion la băi, într-o atmosferă relaxată, cu siguranță, a fost o experiență de neuitat pentru participanți, de care își vor aminti cu plăcere mulți ani de acum încolo. Petrecerea a fost animată de muzica retro, dar de calitate, a anilor ’80-90, sute de petrecăreți mișcându-se în ritmurile muzicii.
Probabil deliciul petrecerii a reprezentat-o tunul cu spumă, petrecăreții lăsând ringul de dans pentru bălăceala în piscinele interioare, cu apă încălzită ale complexului balnear.
Seara nu a fost lipsită de surprize: oglinda magică cu multe accesori atipice a fost folosită pentru a realiza fotografii, tombola organizată de către Cocktail Bar, iar un moment neașteptat a fost interepretarea artistică, la saxofon, a uneia dintre angajatele societății care administrează băile.
La trecerea dintre ani nu au lipsit focurile de artificii spectaculoase, petrecăreții care au dorit să le vadă mai bine fiind nevoiți să părăseacă, pentru scurt timp, căldura apei pentru a le putea urmări.
Distracția a început la ora 20:00 și s-a încheiat dimineață, când a pleact ultimul client, iar costul Revelionului a fost de 450 de lei de persoană. Pentru a nu fi înghesuială și pentru a respecta numărul de șezlonguri evenimentul de la Băile sărate Ocna Mureș a fost organizat numai pentru 350 de persoane, deși solicitările au fost cu mult mai numeroase, peste 100 de cereri fiind imposibil de onorat.
Un Revelion la Băile de la Ocna Mureș a fost o experiență inedită, o amintire frumoasă pentru participanți!
Actualitate
Minor de 17 ani din Ocna Mureș cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea un autoturism fără a avea permis
Miercuri, 1 ianuarie 2025, în jurul orei 01.25, polițiștii din Ocna Mureș au oprit, pentru control, pe raza orașului Ocna Mureș, un autoturism condus de un tânăr, în vârstă de 17 ani, din orașul Ocna Mureș.
În urma verificărilor efectuate de polițiști, s-a constatat faptul că tânărul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Un ocnamureșan, pasionat de detectorism, a descoperit 44 de monede din argint vechi de peste 800 de ani
Un bărbat din Ocna Mureș, pasionat de detectorism, a realizat o nouă descoperire importantă. Csaba Kolosvari, de profesie IT-ist, a găsit, în zona comunei Fărău, un număr de 44 de monede din argint vechi de peste 800 de ani.
„Monedele sunt din perioada regelui Béla al IV-lea (n. 29 noiembrie 1206, Transilvania, Regatul Ungariei – d. 3 mai 1270, Buda, Regatul Ungariei), aparținând Dinastiei Arpadiene. A fost rege al Ungariei și al Croației (în uniune personală) între 1235 și 1270. Sunt foarte rare în zona noastră, deși suntem în Transilvania. Se cunosc descoperiri sporadice de 2-3 bucăți, nicidecum de câteva zeci în același loc. Subțiri și fragile, unele s-au păstrat bine, altele sunt destul de uzate.
Locul sper că va fi cercetat cu atenție de arheologi pentru că sigur acolo mai sunt monede. Doar că fiind foarte subțiri și micuțe, detectoarele noastre nu le sesizează. Le-am găsit pe o zonă destul de întinsă și la adâncime mică. Cel mai probabil, au fost pierdute într-o pungă și până să intre în pământ, asemenea unor frunze, au fost purtate de vânt, ploi și animale la distanțe de câțiva metri de locul unde au căzut”, spune detectoristul din Ocna Mureș. Recent, acesta a descoperit inele medievale, unul din aur și celălalt din argint, cu o vechime de peste 400 de ani, datate din jurul anilor 1600. Au fost scoase la suprafață, în luna octombrie 2024, alături de câteva monede, într-o pădure din județul Mureș, de la baza unui copac.
„Tot ce trebuie e să ai răbdare, să asculți sunetele și să verifici de două ori zona dacă ți se pare că e cu potențial. În pădure las deoparte gândurile de zi cu zi și mă contopesc cu natura atât de frumoasă care ne înconjoară, ascult pădurea și mă gândesc strămoșii noștri pe unde au călătorit, ce puteau ei să facă în pădurea respectivă. Pentru că azi nu vezi picior de om în păduri, uneori vânători, sau 2-3 bărbați care mai duc jos în sat lemne. Pe vremuri călătoreau mereu prin păduri, poposeau și înnoptau, găsim frecvent urmele trecerii lor (amnare, un cuțit de tăiat bucate, bănuți, catarame, nasturi, etc.).
Asemenea vânătorilor sau pescarilor, noi cu detectoarele de metale ieșim să ne relaxăm. Sunt zile în care venim acasă cu o cheie de 17, bile de rulment, chei doze, alice, sârme. Dar sunt zile când dăm peste povești de demult. De sute sau mii de ani. Și noi le readucem la viață. Sper din tot sufletul să îmi văd descoperirile în muzeu. Sper din suflet să fie muzeu și la Ocna Mureș, să vadă tinerii ce istorie bogată are țara asta”, a completat Csaba Kolosvari. Acesta a mai descoperit în ultimii 2 ani, printre altele, o sabie romană (gladius), un depozit de bronzuri vechi de 3.000 de ani, un tezaur format din 800 de monede romane, un alt tezaur format din peste 100 de monede romane și o diplomă militară romană, obiect, de asemenea, foarte rar. Toate acestea sunt la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.
Tot în 2022, Csaba a scos la suprafață și cele două depozite de monede romane. Unul este format din 109 monede din argint, vechi de 2.000 de ani, descoperite pe teritoriul comunei Noșlac din județul Alba, iar al doilea are peste 800 de denari romani, aflați într-un vas, pe un teren agricol din zona orașului Ocna Mureș. Depozitul de bronzuri a fost găsit în martie 2023, în zona comunei Hopârta și este format din 20 de celturi, 14 turte şi resturi de turnare, 3 vârfuri de lance, două seceri, o brăţară fragmentară, un ciocan fragmentar şi două fragmente din bronz, toate cu o vechime de peste 3.000 de ani, din epoca târzie a bronzului, undeva în jurul anului 1200 î. Chr.
Detectorul lui Csaba Kolozsvari a mai identificat multe alte obiecte de patrimoniu, printre care fibule romane, monede medievale și vârfuri de săgeți din bronz, vechi, de asemenea, de mii de ani.
-
Mondenacum 10 luni
MESAJE de 8 MARTIE 2024, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | ocnamuresinfo.ro
-
Actualitateacum 11 luni
MESAJE de ZIUA INDRAGOSTITILOR 2024. Ce declaraţii şi mesaje de dragoste puteţi să îi transmiteţi persoanei iubite | ocnamuresinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025, dar și în următorii ani | ocnamuresinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | ocnamuresinfo.ro
-
Din Județacum 8 luni
Mesaje de Florii 2024. SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise persoanelor care îşi sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
-
Actualitateacum 8 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | ocnamuresinfo.ro
-
Actualitateacum 9 luni
Păcăleli și farse de 1 APRILIE 2024: Idei de farse pe care prietenii le vor ține minte mult și bine | ocnamuresinfo.ro