Rămâi conectat

Actualitate

Asociația Corală „Doruleț” din Ocna Mureș a reprezentat cu cinste tradiția populară românească în Italia

Publicat

în

asociatia-corala-dorulet-ocna-mures-festival-italia-2016La invitația organizatorilor Festivalului Internațional Coral “Isola del Sole”, din Italia, Asociația Corală „Doruleț” din Ocna Mureș a răspuns prezent, trimițând CV-ul, fotografii, dar şi înregistrări ale diferitelor piese corale. Am fost acceptaţi, conform condiţiilor impuse, așa încât România a fost reprezentată de corul nostru, ceea ce a fost o onoare, dar şi o obligație. Festivalul s-a desfășurat în perioada 28.09- 2.10.2016.

Am sosit în Grado joi dimineaţa şi după cazare la Hotel Helvetia şi puţină odihnă, am fost la Palatul Congreselor, pentru a ne obişnui cu sala de concert. Ora 21.00 a fost ora stabilită de organizatori pentru un concert, în afara concursurilor. Concertul de seară al corurilor participante s-a desfășurat în mai multe locații. Corul „Doruleț” a fost repartizat în Sala Palatului Congreselor, alături de  alte coruri, pentru „Concertul prieteniei”. Am deschis recitalul cu piesele: Doruleț, dorulețule, Bourree, Silenzio (solist, Borca Florin), Can’t help falling in love with you (acompaniament, Levente Szoch). Am cunoscut membri ai altor coruri, bucurându-ne extrem de mult de tricolorul ce flutura lângă drapelele celor 14 de țări participante(Austria, Croația, Danemarca, Estonia, Germania, Italia, Marea Britanie, Indonezia, Norvegia, Cehia, China, Serbia, Slovenia, Suedia).

Vineri am avut o zi de repaus, de care am profitat pentru a vizita romantica Veneție, astfel ca „Doruleț” a plutit pe canale, arborând iarăși tricolorul. La întoarcere, am repetat cu seriozitate repertoriul de concurs în sala pusă la dispoziție de conducerea hotelului.
Sâmbătă dimineața, tot în Palatul Congreselor, am participat la concursul folcloric, alături de coruri din Estonia, Suedia, Danemarca, Croația (2), Indonezia (2).

Juriul a fost format din muzicieni renumiți și tot „Doruleț” a cântat în deschidere, impresionând juriul cu piesele: Cucul mi se legana, Doina, Morarul, Dorulet, Iac-asa. Intrarea corului nostru pe scenă s-a realizat cu mișcare pe cântec, ca și ultima piesă din concurs (coregrafia, prof. Maria Decean). Ceea ce a pus în valoare prestația noastră a fost îmbracămintea, iile românești purtate cu mândrie atât de femei, cât și de bărbați. Eram atât de frumoși!

La ora 17.00, a avut loc festivitatea de premiere; sala a fost arhiplină de membrii corurilor, dar și de susținătorii lor, așa cum a avut și Doruleț, în cele 17 persoane venite să ne încurajeze. Emoțiile ne-au copleșit: oficilitățile din Grado, prezente, au luat parte la întreaga manifestare. Festivitatea a debutat cu prezentarea unor piese corale susținute de cele mai renumite coruri, de la fiecare secțiune de concurs.. Am fost absolut impresionați de spectacolul de sunet, culoare, mișcare, costumațiile fiecărui cor fiind în special costume populare.

S-au acordat diplome pentru fiecare categorie de concurs, după ce s-a stabilit un clasament corect de către juriu. Bucuria i-a cuprins pe toți; pe scenă au fost chemați toți dirijorii în aplauzele sălii și au fost anunțate premiile. Corul „Doruleț” a ocupat un onorant loc III la secțiunea folclor și a fost premiat cu Diploma di bronzo. Trebuie să vă închipuiți cum am sărit la anunțarea premiului, cum am aplaudat și am strigat Hai, Doruleț! Hai, România! Intreaga seară a pătruns sufletele noastre cu bucuria imensă a cântecului, dincolo de cuvinte!

Târziu, întorși la hotel, am avut parte de o seară româno-italiană alături de noi prieteni din hotel. Am sărbătorit victoria noastră, dar și prietenia cu gazdele atât de primitoare!

Reușita noastră la acest grandios festival s-a datorat și stării noastre de spirit susținută de vremea însorită, de pământului din preajma Adriaticii, dar și oamenilor frumoși pe care i-am întâlnit.

Cu cele mai alese sentimente în suflet, am pornit spre casă. „Doruleț” a onorat prezența la festival cu un premiu III.Datorăm realizarea noastră dirijorului, prof. Eva Forika, preofesionist desavârșit, sponsorilor și celor care au avut încredere în noi. Hai, Doruleț, hai România!

Elena Cărunta, președinte al Asociației Corale Doruleț, Ocna Mureș

 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Concert de colinde tradiționale românești organizat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Filiala Ocna Mureș

Publicat

în

Joi, 12 decembrie 2024, începând cu ora 17.00, la Casa de Cultură „Ion Sângereanu” din Ocna Mureș, Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Filiala Ocna Mureș a organizat un minunat concert de colinde, în prezența unui numeros public.

Au urcat pe scenă cei 78 de copii ocrotiți în centrele sociale din Ocna Mureș și Războieni, așezăminte aflate sub atenta coordonare a doamnei Raluca Orga, precum și 50 de copii aparținând Ansamblului „Tradiții Uiorene” din Ocna Mureș, coordonați de doamna Liana Stoica.

Pe scena Casei de cultură din localitate, copiii au format grupuri de colindători, care au slăvit în colinde atent alese, calda sărbătoare a Crăciunului, aducătoare de emoție și bucurie în sufletul tuturor oamenilor. Colindătorii și dansatorii mici și mari ai Ansamblului „Tradiții Uiorene” au întregit tabloul vesel și binevestitor al participanților la acest eveniment, în deschiderea căruia au răsunat colindele interpretate la pian de domnișoara Maia Sofia Orga.

Interpretarea autentică a colindelor are darul de a trezi emoții profunde, mai ales în această perioadă binecuvântată a sărbătorilor de iarnă. Vocea caldă și expresivă a doamnei Oana Bozga Pintea a reușit să transforme momentul într-o veritabilă sărbătoare a sufletului, creând o legătură specială între artist și public. Glasul domniei sale este cu adevărat unul deosebit, iar faptul că a reușit să atingă inimile tuturor celor prezenți demonstrează cât de profund poate fi impactul artei autentice.

Colindele, prin frumusețea și spiritualitatea lor, creeză mereu o atmosferă unică, iar interpretarea domniei sale pare să fi fost cu totul specială. În astfel de momente, tradițiile noastre prind viață, iar spiritul Crăciunului reînvie în inimile tuturor, oferindu-le bucurie și liniște sufletească. Un astfel de spectacol rămâne cu siguranță o amintire prețioasă pentru cei care au avut privilegiul să fie prezenți în Casa de Cultură din Ocna Mureș.

La finalul programului, copiii participanți la eveniment au primit daruri din partea moșului. Evenimentul a avut oaspeți de seamă, întrucât la seara de colinde am avut bucuria de a-i avea în mijlocul nostru pe părintele inspector Eustratie Pintea, din cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei, pe părintele Ioan Bogdan, prototop al Aiudului, pe preoții parohi din Ocna Mureș, precum și pe reprezentanții firmelor din comunitate. Adresăm felicitări copiilor și educatorilor din așezământ pentru întreaga strădanie, precum și îndrumătoarei Ansamblului „Tradiții Uiorene” pentru reușita acestui eveniment. Tuturor le dorim tuturor să aibă parte de sărbători cu multă pace în suflet.

Filiala Filantropia Ortodoxă din Ocna Mureș a luat fiinţă în anul 2003 şi oferă servicii sociale unui număr de 78 de copii și 45 de persoane adulte, prin cele cinci servicii sociale licențiate: Casa de tip familial și Centrele de zi din Ocna Mureș și Războieni. Tinerii beneficiari sunt sprijiniţi pentru a nu abandona şcoala, pentru a-şi îmbunătăți rezultatele şcolare şi a-şi forma principii şi conduite morale de viaţă. De asemenea, în tot acest timp funcționează și un serviciu de îngrijire la domiciliu pentru persoanele adulte cu dizabilități, în care sunt sprijinite zece persoane, iar de la 1 decembrie 2023, Centrul de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități, unde sunt ocrotiți 35 de beneficiari.

Orga Ciprian,
Președintele Filialei Filantropia Ortodoxă Ocna Mureș


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Intervenție a pompierilor pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case din Ocna Mureș

Publicat

în

Pompierii militari din Aiud și SVSU Ocna Mureș intervin, în această dimineață, pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case situate pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu, din Ocna Mureș.

„Detașamentul de pompieri Aiud a fost solicitat să intervină, în cursul dimineții, pentru localizarea și stingerea unui incendiu în loc. Ocna Mureș, str. B.P. Hașdeu. La sosirea forțelor de intervenție, la locul producerii incendiului, acesta se manifesta cu flacară, la acoperișul unei locuințe. La momentul de față incendiul este stins, se lucrează la înlăturarea efectelor negative produse de acesta. Suprafața afectată este de aproximativ 250mp. Fară victime. Forțele alocate: 2 x ASAS, 1 x EPA și SVSU Ocna Mureș”, a transmis ISU Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Cui îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae 2024: Câți români își serbează onomastica | ocnamuresinfo.ro

Publicat

în

Cui îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae 2024: Câți români își serbează onomastica | ocnamuresinfo.ro

Calendarul ortodox praznuieste joi, 6 decembrie, cel mai iubit Sfant, în special de cei mici și de cei care cred în magia lui Moș Nicolae.

De origine greceasca „Nikolaos”, numele este format din doua cuvinte: nike, „victorie”, si laos, „popor”, putându-se tălmaci prin „obștească biruință”.

Cui îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae

Cel mai întâlnit nume de femeie care se sărbătorește de Sf Nicolae este Nicoleta. Tot pe 6 decembrie se mai serbează și Niculina, Nicolina, Niculita, Niculiţa, Nicole sau Nikole.

Mai puține femei se numesc Nichi, Nikko, Nikka, Nikke, Nikki Nikky sau Niculăiţa.în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea. La primul sinod ecumenic ţinut la Niceea, în anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei.

Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Sfântul, îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserică, i-a dat ereticului Arie o palmă.

Citește și: mesaje de Sfantul Nicolae

Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviţi cu joardă în semn de avertisment.

Tot tradiţia spune că nuieluşa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Naşterea Domnului (Crăciun), înseamnă că sfântul „a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.

Sfântul Nicolae a ştiut, însă, că după mustrare se cere mângâiere. Astfel, a făcut multe daruri săracilor, i-a liniştit pe cei întristaţi şi a vindecat, cu putere de la Dumnezeu, pe bolnavi.

Cel mai întâlnit nume de femeie care se sărbătorește de Sf Nicolae este Nicoleta. Tot pe 6 decembrie se mai serbează și Niculina, Nicolina, Niculita, Niculiţa, Nicole sau Nikole. Mai puține femei se numesc Nichi, Nikko, Nikka, Nikke, Nikki Nikky sau Niculăiţa.

La bărbăți, cel mai întâlnit nume serbat, pe 6 decembrie, este Nicolae. Alţi poartă numele Niculai, Neculai, Nicuşor sau Niculae. Mai puțini numesc Nic, Nik, Lae, Laie sau Niklas. Printre sărbătoriţi se numără şi care poartă numele Nicolăiţă, Niculăiţă, Culae sau Nicholaus.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ocna Mureș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea Ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

ocnamuresinfo, stiri ocnamures, informatii ocnamures