Actualitate
Ansamblul „Tradiţii Uiorene”, steaua judeţului Alba, pe scena finalei NextStar România
Ambiţia, munca şi pasiunea pentru jocul popular românesc le-au asigurat succesul, în această seară, celor şapte perechi de fraţi care compun Ansamblul Tradiții Uiorene.
“Pentru că nimic nu e mai frumos decât ce am putut trăi noi, Tradiţii Uiorene, în momentele când ne-am aflat pe scena de la Next Star! Un sentiment unic şi frumos !”, scrie Raluca Groza pe pagina sa de socializare.
Când pasiunea trece peste neputinţa financiară şi ajunge să cucerească inima publicului, atunci menirea celor care duc dansul şi tradiţiile romaneşti la rang de artă este completă.
Muzica i-a adus împreună şi iubirea de fraţi i-a legat şi mai mult. Sunt o mare familie, cu drag de muncă şi de cânt. Au bătut lumea în lung şi în lat, mânaţi de aceeaşi pasiune: dansul popular.
Au reușit să impresioneze publicul și totodată juriul acestei emisiuni. Prestația tinerilor dansatori și instrumentiști din ansamblu a fost una de excepție. Ei au pus pe scena Next Star o suită de cântece și dansuri populare de pe Valea Mureșului.
Povestea copiilor din ansamblu este una deosebită. Soții Liana și Alin Stoica, instructorii ansamblului, au dus pe scenă 11 perechi de dansatori și instrumentisti, 7 perechi fiind frați, provenind din diferite medii sociale, culturale și etnice.
“Noi, indiferent de rezultate , suntem mândri că am ajuns până aici şi o să ducem mereu tradiţia mai departe şi plăcerea de a cânta la saxofon!” , a declarat pentru ziarulunirea.ro, instrumentista ansamblului “Tradiţii Uiorene”.
[youtube_sc url=”https://youtu.be/IjntPWPIDro”]
Actualitate
Accident rutier cu două autoturisme implicate, produs pe o stradă din Ocna Mureș
Un accident rutier a avut loc în după-amiaza zilei de miercuri, 20 noiembrie 2024, în localitatea Ocna Mureș. Potrivit primelor informații transmise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,UNIREA” al judeţului Alba în incidentul rutier au fost implicate două autoturisme.
„Detașamentul de pompieri Aiud intervine pentru asigurarea masurilor specifice la un accident rutier produs în loc. Ocna Mureș. În accident ar fi implicate 2 autoturisme, fara persoane incarcerate. La accident participă și SVSU Ocna Mureș. Forțele alocate: 1 ASAS și 1 ambulanță SAJ”, a transmis ISU Alba.
Actualitate
O filială a Societății cultural – patriotice „Avram Iancu” s-a reînființat la Ocna Mureș
Sâmbătă, 9 noiembrie 2024, la Casa de Cultură „Ion Sângereanu” din Ocna Mureș a avut loc ședința de reînființare a filialei locale a Societății cultural – patriotice „Avram Iancu” din România.
La ședința de reînființare au participat 20 de membrii din Ocna Mureș și din Războieni, alături de ei fiind prezenți președintele Societății cultural – patriotice „Avram Iancu” din România, domnul Tiberiu Groza, și delegați din filialele Cluj Napoca și Aiud.
În fruntea filialei din Ocna Mureș a fost ales poetul Dan Suciu, cunoscut promotor cultural din zonă și cel care, de ceva vreme încoace, ne ține conectați la noutățile din Ocna Mureș și împrejurimi, prin intermediul Ziarului de Sânbenedic. Alături de domnul Dan Suciu, în biroul executiv au mai fost aleși în funcția de vicepreședinte profesorul Pantilimon Popovici și în cea de secretar scriitorul Rad Emil. Reînființarea filialei Ocna Mureș a Societății cultural – patriotice „Avram Iancu” din România a fost urmată de Spectacolul omagial „Avram Iancu, suflet românesc”, dedicat eroului național Avram Iancu, la 200 de ani de la nașterea sa.
Spectacolul a debutat cu prezentarea unor informații esențiale din viața eroului național Avram Iancu, prezentare susținută de profesorul Pantilimon Popovici, și cu un moment de cântece și dansuri populare interpretate de Ansamblul folcloric „Tradiții Uiorene” din Ocna Mureș și de solistele vocale Georgiana Vesa, Sofia Crișan și Diana Popa. Ansamblul Folcloric „Tradiții Uiorene” este coordonat încă de la înființare de soții Liana și Alin Stoica.
Au urmat apoi invitații de la Cluj Napoca: grupul vocal „Flori din Apuseni” coordonat artistic și muzical de Nicolae Turcu și grupul vocal „Muguri de folclor” coordonat de profesorul Alexandru Filip. În a doua parte a spectacolului au performat pe scenă interpreții Nicolae Turcu, Monica Coroiu, Dragoș Cîmpean și Adela Burcă, alături de cunoscutul Ansamblu Folcloric „Dor Transilvan” din Cluj Napoca. Cântecele patriotice au răsunat din vocile tinerilor interpreți acompaniate de aplauzele publicului prezent la eveniment, iar „Marșul lui Iancu” interpretat de Nicolae Turcu, cel care în 1992 cucerea marele premiu la festivalul „Mureș pe marginea ta” a fost cântat cu audiența ridicată în picioare și susținut cu aplauze de la început până la final. Spectacolul a fost prezentat în maniera sa inconfundabilă de profesoara Daniela Floroian, realizator de emisiuni culturale la Radio Reîntregirea și televiziunea națională Alba Carolina TV.
Ansamblul folcloric „Dor Transilvan” a fost înființat în urmă cu 30 de ani de directorul artistic Tiberiu Groza, un ocnamureșean format la Cluj Napoca unde activează artistic de peste 35 de ani. Ansamblul a debutat în forță pe scena „Cerbul de Aur” din Brașov și în timp a devenit un adevărat promotor al cântecului și dansului popular românesc, în țară și peste hotare.
Evenimentul cultural de la Ocna Mureș a fost organizat de Societatea cultural – patriotică „Avram Iancu” din România, cu sprijinul Primăriei Orașului Ocna Mureș și a Casei de Cultură „Ion Sângereanu” din Ocna Mureș, în sală fiind prezenți primarul orașului Silviu Vințeler, viceprimarul Paul Podariu și consilierul președintelui Consiliului Județean Alba, domnul Milu Negruț. Pentru implicarea benevolă, organizatorii au mulțumit domnilor profesori Vasile Sârb și Levente Szöcs, și doamnei Liana Stoica, directoarea Casei de Cultură „Ion Sângereanu” din Ocna Mureș.
Actualitate
Sfinții Mihail și Gavril 2024: Cui trebuie să îi spui „La mulţi ani” în această zi | ocnamuresinfo.ro
Sfinții Mihail și Gavril 2024: Cui trebuie să îi spui „La mulţi ani” în această zi | ocnamuresinfo.ro
Citește și: mesaje pentru Mihail și Gavril
Numele lor sunt foarte populare printre credincioși, în România peste 1,3 milioane de oameni serbându-și onomastica în această zi în care Biserica face slujbe speciale.
Afla ce nume se sarbatoresc pe data de 8 noiembrie si cui trebuie sa spui La multi ani de ziua onomastica.
Ce nume derivate se sărbătoresc de Sfântul Mihail și Gavril
Nume derivate din Mihail: Mihai, Mihaela, Mihaiela, Michi, Mișa, Mihăiță, Mișu, Mihnea, Mihaila, Mihalache, Mihalcea sau Mihuț.
Nume derivate din Gabriel: Gavrilă, Gabi, Gabriel, Găbiță, Gabriela, Găbița.
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE 2024, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | ocnamuresinfo.ro
-
Actualitateacum 10 luni
MESAJE de ZIUA INDRAGOSTITILOR 2024. Ce declaraţii şi mesaje de dragoste puteţi să îi transmiteţi persoanei iubite | ocnamuresinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | ocnamuresinfo.ro
-
Din Județacum 7 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025, dar și în următorii ani | ocnamuresinfo.ro
-
Din Județacum 7 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | ocnamuresinfo.ro
-
Din Județacum 7 luni
Mesaje de Florii 2024. SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise persoanelor care îşi sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
-
Actualitateacum 6 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | ocnamuresinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | ocnamuresinfo.ro